LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Mi kerül a beteljesületlen álmok temetőjébe?

2018. március 23. - Legacy Kft.

pocket-watch-3156771_640.jpg

Voltál-e már úgy, hogy egy ötlet magával ragadott, és heteken, hónapokon vagy akár éveken keresztül csak terveztél és álmokat szőttél? Vajon mi a jó stratégia, ha szeretnéd, hogy ezeket az álmokat meg is tudd valósítani? Beszélj róluk vagy tartsd meg inkább magadnak?

Nemrég egy vezetői coaching során arra a felismerésre jutott ügyfelem, hogy amikor neki korszakalkotó ötletei támadnak, azonnal szalad, hogy megossza az érintettekkel. Jól teleharsogja a világot a terveivel, aztán valahogy elillan a lelkesedés, és nem lesz belőlük semmi. Az utóbbi időben attól szenved, hogy már komolyan se veszik. Dolgoztunk azon a coaching során, hogy vajon milyen hatással van rá, hogy sokat mesél a terveiről, vágyairól. Mesélés közben és utána remekül érzi magát, tele lesz lelkesedéssel és szárnyal. Majd azon dolgoztunk, hogy lehet az, hogy aztán a konkrét megvalósítás irányába már nem tesz lépéseket, vagy ha tesz is, ezek a lépések megszakadnak, mielőtt elvezetnék vágyott céljához.

success-1909823_640.jpg

Gondolj csak egy hőn áhított célod elérésére, mondjuk arra, hogy megcsinálod életed vállalkozását, ami egy kék óceán kellős közepén azonnal prosperálni kezd! Vagy arra, hogy lefutod életed első huszonnégy órás ultramaratonját. Vagy például kiveszel egy év szabadságot és bejárod a Föld leggyönyörűbb helyeit. Vagy megírod azt a regényt, aminek fejezetei egy ideje gyűlnek a fiókban, és ünnepelt íróvá válsz. Képzeld el, hogy elmeséled ma valakinek a tervedet. Csodás érzés mesélni róla, ugye? Mintha máris egy lépéssel közelebb lennél! Mintha már át is élnéd az élményt! Milyen jó látni a hallgatóság csillogó szemét és bezsebelni az elismerését!

De vajon jól teszed-e, ha elkotyogod a terveidet? Nem volna-e jobb inkább megtartani magadnak? Vajon segíti vagy hátráltatja a megvalósulást, ha világgá kürtölöd a céljaidat? Derek Sivers a „Keep Your Goals to Yourself” című TED előadásában beszél arról, hogy pszichológiai felmérések bizonyítják, hogy ha mesélsz a céljaidról, akkor csökken a megvalósulásuk esélye! Ugyanis, amikor megosztod valakivel az álmaidat és az illetőből ez elismerést vált ki, akkor a pszichológusok által szociális valóságnak nevezett trükkös helyzetbe kerülsz, ami hasonlít a megvalósult cél által okozott beteljesülés öröméhez. Mivel részben átélted a megelégedettséget, már kevésbé leszel motivált, hogy erőfeszítést tegyél.

Vagy mégiscsak van előnye, ha megosztod barátaiddal a terveidet? Tulajdonképpen elköteleződsz ezáltal a megvalósítás mellett, hiszen ki szeretné leégetni magát azzal, hogy csak jártatja a száját?

sunglasses-2523803_640.jpg

A pszichológiai megfigyelések mégis azt támasztják alá, hogy okosabb tartani a szádat. Számos vágyott jövőkép elképzeltetésén alapuló technikát ismerünk, ilyenek az autogén tréning, agykontroll, relaxációs, imaginációs és meditációs technikák. Ezek működési mechanizmusa röviden azon alapul, hogy ellazulva és a gondolataidat kikapcsolva módosult tudatállapotba kerülsz, amikor aktivizálódik a jobb agyféltekéd. Mivel ez az agyfélteke hasonlító, analogizáló módon működik, ezért amit ilyenkor elképzelsz, azt úgy éled meg, mintha megtörtént volna veled. És úgy kezdesz cselekedni, mintha az elképzelt dolog lenne a valóság. Valami ehhez hasonló történik, amikor mesélés közben a hallgatóságod élénken elképzeli a beteljesülést. Csodálatot váltasz ki másokból, átéled a sikeres teljesítéshez kapcsolódó boldogságot és learatod a társadalmi elismerést jelentő vállveregetéseket. Majd mámorító megelégedettségben dőlsz hátra a kanapén, és elbóbiskolsz a kényelmes, langymeleg semmittevésben.

Ha a fenti állapotnál többre vágysz, mit is javasolt tenned? Például ellenállhatsz a kísértésnek, hogy nagydobra verd az álmaidat. Késleltetheted a beteljesülést, amit a társadalmi elismerés nyújt. Elkerülheted, hogy az elméd összetévessze a dumálást a cselekvéssel. De ha muszáj róla beszélned, akkor tedd azt úgy, hogy inkább ne nyújtson megelégedettséget! „Elhatároztam, hogy egy év múlva ilyenkor nyomdában lesz a könyvem. Kedves barátom, ha azt látod, hogy nem haladok vele, kérlek, emlékeztess a beteljesületlen álmok temetőjére!”

Mátrai Szilvia
Szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com

süti beállítások módosítása