LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Fut a főnök, de miért?

2018. április 27. - Legacy Kft.

nature-3290817_640.jpg

Mindannyian látjuk, hogy egyre több a hobbi futóverseny, és egyre többen neveznek az efféle alkalmakon. Trend lett félmaratont vagy akár maratont futni. Gondoltátok volna, hogy a nevezők közel fele közép- és felső vezető? Mitől vált ez a sport ilyen népszerűvé a vezetők körében? Mit ad ez a sport ezeknek az embereknek és miért éppen emellé a sport mellé teszik le a voksukat?

Nyilván vannak ennek nagyon triviális és praktikus okai:

  • Ismerjük a sport jótékony hatását a stresszre az egészségre, és egy tudatos vezető ezt is komolyan veszi.
  • Azt is könnyű belátni, hogy ez viszonylag egyszerűen kivitelezhető sport, nem kell hozzá csak egy jó futócipő, nem kell másokkal időpontot egyeztetni, akár munka előtt, vagy közvetlenül utána könnyen beiktatható a vezetői napirendben.
  • A vezetők egy része sokat utazik, és bárhová utazik is, futni biztosan ott is lehet.

Vannak azonban olyan szempontok is, amelyek kevésbé evidensek. Olyan dolgok ezek, amelyek kifejezetten a vezetői létből fakadóan ritkán tapasztalhatók meg, vagy olyan élmények, amelyek nagyon régen nincsenek meg annak, aki évek óta másokat vezet és ezt egyre magasabba szinten teszi. Milyen hiányokra vagy szükségletekre hat tehát a futás, ami egy vezető életében kevéssé kap teret?

apple-3341245_1920.jpg

1. Direkt kapcsolat a befektetett munka és az eredmények között. Az üzleti életben a sikerek, az eredmények, a haladás, sok-sok összetevőnek köszönhetőek, melynek egy része a vezető befolyásolási körén belül vannak, mások azonban kívül esnek ezen. Időnként hiába a jó stratégia, a pontos megvalósítás, elmaradnak a várt eredmények, mert sok a változó a rendszerben. A futásnál direkt kapcsolat van a befektetett munka és az eredmények között. Pont annyi jön, mint amennyit invesztálsz. Ha rendszeresen futsz, egyre többre leszel képes, ha elhanyagolod, rögtön megérzed.  

2. Egyszerű, letisztult és sallangmentes. A vezetői lét sok olyan helyzetet szül, ahol taktikusnak kell lenni, ahol a lobbiképesség fontos, ahol a csomagolás előny, ahol csúsztatás, kétértelműség, viszonyítás van, ahol a valóság és a papírforma elválik.  Ehhez képest egyszerű, tiszta, sallangmentes és transzparens dolog futni. Nincs mellébeszélés, kimagyarázás, ha innen nézzük akkor, de ha onnan akkor meg... Ott a távolság, amit le kell győznöd, aminek a vége az a végén van. A félmaraton az 2 1km és nem attól függ hogy honnan nézzük…, a maraton 42 km, akkor is, ha adom, akkor is, ha veszem.

yoga-2662234_640.jpg

3. Saját határok feszegetése kockázat nélkül. Az üzleti élet verseny, és mint ilyen mentálisan és emocionálisan is megterhelő, sok kockázattal jár. Gyakran vannak a vezetők komfort zónán kívül, és sok energiájuk megy abba, hogy ezt a másik ne lássa. Amikor hobbifutóvá válsz, nem kell másokkal versenyezned, azonban magadat le kell győznöd. Kitolhatod a határaidat anélkül, hogy az ebbéli próbálkozások kockázatának komoly tétje lenne.

4. A siker alapja a saját teljesítmény. Munkatársként a saját dolgunkat kell nagyon jól csinálnunk, azért vagyunk felelősek. Amikor vezetővé válik valaki, ezzel kapcsolatban paradigma váltásra van szüksége és egy csomó új készséget meg kell tanulnia, mert onnantól kezdve a sikerességét mások teljesítményén keresztül mérik. Amikor a vezetőként futsz, újra élheted azt, amikor kizárólag a saját teljesítményed volt a sikered alapja, amikor kizárólag magadat kellett irányítanod.

runners-635906_640.jpg

5. Rendszeres a visszajelzés, a megerősítés, a támogatás. Ma már talán minden vezető tudja, hogy milyen fontos a visszajelzés, és a pozitív megerősítés. Ahogy valaki halad a ranglétrán, egyre kevesebb ilyet kap. A vezetői szerephez kapcsolódó elvárás, hogy képes legyen ezek nélkül magát motiválni. Előbb - utóbb a futó vezető életében megjelenik az edző. Valaki, aki segít egy vonzó jövőkép megfogalmazásában, egy sport cél kitűzésében, aki megismerve az életed, az időbeosztásod, a szokásaidat, egy reális és ambiciózus edzés tervet rak össze, akivel átbeszélheted a múlt heti edzéseidet, aki sok megerősítést és biztatást ad, aki besegít a motivációban.

6. Vállalható a gyengeség és a bizonytalanság. A vezető lét egyik legnagyobb nehézsége, és a 21.századi kultúránk része, hogy tökéletesnek kell lenni, hogy maximalistának kell lenni, hogy nem hibázhatunk, és egyáltalán valamilyennek lenni kell. Ha vezetőként futsz, és van egy jó edződ, engedélyt kapsz arra, hogy mélyponton legyél, kételkedj magadban, a célodban, hogy bizonytalanná válj és ezek a kétségek később a legnagyobb erőforrásaid lesznek.

jogging-1246596_640.jpg

7. Önbizalmat ad, ha híján vagy és lehúz a földre, ha elszállni készülsz. A sikeres vezetői lét egyik nagy veszélye, hogy a bejárt út során szembejövő akadályok leküzdése, problémák megoldása, helyzetek kezelése, érdekek kiszolgálása közben deformálódhat a jellem, vagy elvész a realitásérzék, és kialakulhat a sérthetetlenség illúziója. Sok vezető bukott már el azon, hogy azt hitte, a világ, a természet törvényei nem hatnak rá, de legalább is túl lehet járni az „eszükön”. Ha vezetőként rendszeresen futsz, akkor rendszeresen megtapasztalod a természet törvényeit, a saját korlátjaidat, az alázat fontosságát, a mások és a magad tiszteletét és azt, hogy része vagy egy nagy egésznek. A futás önbizalmat ad, ha híján vagy és lehúz a földre, ha elszállni készülsz.

Márton Mónika
A Legacy ügyvezetője,
szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com

süti beállítások módosítása