LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Hányszor csináljátok még, ami nem működik?

2020. szeptember 25. - Legacy Kft.

garbage-3259455_600.jpgNem sikerült? Meg kell próbálni újra! Logikusnak tűnik, mégsem mindegy, hogy hogyan csináljátok: előre mentek, vagy csak körbe-körbe?

„Hozzatok valami diagnosztikát, ami egy olyan modellen alapszik, amit még nem ismerünk! Sok szempontból ránéztünk már a helyzetre, és mégsem változott semmi...”

„Van valamilyen új vezetőfejlesztő tréningetek? Volt már nálunk egy csomó féle, és mégis ugyanazok a nehézségek állnak elő újra és újra...”

Jellemző felütései ezek sok olyan tanácsadói beszélgetésünknek, amikor a potenciális ügyfél fordul hozzánk proaktívan. Vagyis ők keresnek meg minket az igényükkel. A folytatásban gyakran szinte büszkeséggel mesélnek azokról a dolgokról, amiket végigpróbáltak – mind eredménytelenül.

Amikor egy kicsit mélyebben belemegyünk, általában az derül ki, hogy ugyanazt a folyamatot járták végig újra és újra. És a hozzánk intézett megkeresés mögött az az eltökélt szándék húzódik meg, hogy ezt megteszik újra – csak most biztos működni fog. Ez a diagnosztika lesz a tuti, meg az a tréning!

Mi egy ilyen helyzetben szakmai, etikai kötelességünknek tartjuk visszajelezni az ügyfélnek, hogy milyen mintázatot vélünk felfedezni. Igen, volt olyan, amikor megköszönték az észrevételünket és a javaslatainkat, és biztos kézzel beszereztek ugyanabból egy újabb adagot.

writing-pad-3202747_1920.jpgMásokkal azonban sikerült a korábbi sikertelenségi kört megtörni. Mi miatt volt ez lehetséges? Mert a megoldás iránti elkötelezettség mértéke meghaladta a ragaszkodást a korábbi elgondoláshoz. És mindkét pont nagyon lényeges:

  • Egyrészt volt egy hit abban, hogy van megoldás, csak nem értek el oda még. Vagyis jellemezte őket a fejlődési szemléletmód: ha a megfelelő erőfeszítéseket teszik, igenis léphetnek előre.
  • Másrészt volt bennük bátorság szembenézni azzal, ami van, beleértve azt is, hogy valami, amihez esetleg nagy reményeket fűztek, nem működött. Nem felelőst és / vagy mentséget kerestek, hanem tanulságokat.

Ha ti is azt tapasztaljátok valami kapcsán, hogy nem vezetett arra az eredményre, amit vártatok tőle, mielőtt újra belekezdtek ugyanabba, csak legfeljebb pepitában, álljatok meg, és tanuljatok a történtekből! Ahogy Jim Rohn mondja: „Amíg azt teszed, amit eddig, azt kapod, amit eddig.” És ez pontosan így igaz a személyes- és szervezetfejlesztés terén is!

Nyíri Gabriella
Szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com: Budapesten és Debrecenben. Iratkozz fel a hírlevelünkre is!

süti beállítások módosítása