LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Az agilis vezető alkímiája

2019. február 22. - Legacy Kft.

candle-3272201_1920.jpgAhhoz, hogy valaki agilis környezetben jól működő vezetővé váljon, nagyon fontos, hogy a megfelelő alkotóelemeket a megfelelő arányban vegyítse. Trükkök és varázslat a vezetőképzés vegykonyhájából!

Az agilis vezető titkos receptje nagyban eltér a „klasszikus” vezető előállításának fortélyaitól. El kell engedni azokat a megszokott alkotóelemeket és eljárásokat, amelyekhez szokva vagyunk, amelyek eddig a biztonságot adták, amelyek eddig a siker kulcsát jelentették. Hisz az agilis vezető nem ugyanattól sikeres, mint a klasszikus vezető. Sikeressége kulcsa pontosan a megváltozott működésben rejlik, amit a megváltozott elkészítési eljárás hoz létre.

Nem könnyű feladat, és nagy bátorságra vall, ha valaki rászánja magát arra, hogy agilis vezetőket szeretne életre lehelni a szervezetfejlesztő laborjában. A kísérletezést, bár úgy tűnik, a nulláról kell kezdenünk, bízhatunk azért abban a rutinban, amire a boszorkánykonyhában eddig már szert tettünk: hogyan hevítsük a kémcsövet, hogyan adjuk hozzá finoman egyik hozzávalót a másik után, hogyan várjuk nyitottan és türelmesen a transzmutáció megtörténtét. Kísérletezés és nyitottság a kulcs. Figyelni a végterméket, majd a következő körben finomhangolni: más arányban, finomított összetevőket elegyíteni. Nincs tuti recept, hisz minden egyes kísérlet, minden sikeres agilis vezető megszületése egyedi. De hogy azért legyen mégis valami támpont, íme az alap recept, a többit pedig ízlés szerint! Transzmutációra fel!

potion-2579774_1920.jpgHozzávalók:

  • Egy fő vezető
  • Nagykanálnyi hit az agilis értékekben
  • Az elkészítéséhez megfelelő mindset vagy paradigma (enélkül nem megy, nehéz beszerezni, de ha mást használunk üst gyanánt, a folyamat eredményeként létrejött vezető döcögős lesz, a működése inkongruens és a környezete azt fogja észlelni, hogy „olyan disszonáns az egész”)
  • Megfelelő eszköztár, már-már rutinszerűre begyakorolt készségek
  • A tökéletes funkcionálás kedvéért sok gyakorlás, sok visszajelzés

A transzmutáció ideje:

Sok-sok sprint*. Lehet sosem lesz teljesen kész, de már félkészen is kiválóan alkalmas értékteremtésre.

Az alapanyagok beszerzéséhez néhány praktikus tanács:

A vezető személyét illetően fontos, hogy értse valamilyen szinten a szakmát (van, aki azt mondja, legyen az élharcosa és a szakértője az adott területnek, van, aki engedékenyebb és azt mondja, elég, ha van egy jó megértése). Sok helyen a vezetői hitelesség és a tekintély elsődleges forrása a szakma ismerete. Szóval gondoljuk végig, nálunk melyik fog beválni. Aztán nem elhanyagolható, hogy a vezetés maga is egy külön szakma. Tudnia kell irányt mutatni, struktúrát adni, vinni egy csapatot egy adott cél felé, és külön segíti az ideális vezető létrejöttét, ha élvezi is a vezetői szerepet. Nem ám azt a fajta vezetői szerepet, aki mindent tud, mindent megmond, mindent megold, nem. A sokkal időszerűbb változatára gondolok, arra a szerepre, amiben a vezető a saját sikerét a csapata sikeréhez köti. Aki legfőképpen azon dolgozik, hogy a csapata sikeres legyen.

alchemy-2146683_1920.jpgA hit az agilis értékekben, na, hát az elengedhetetlen. Ha ő maga nem hisz benne, akkor megette a fene az egészet. Akkor a transzmutáció folyamata el sem indul. Ez a katalizátor, ami beindítja a folyamatot. Hiszen a vezető minden tette, minden megnyilvánulása normát képez. Amit tesz, amit mond, azzal mind követendő példát állít fel a csapat számára. Ha például átnyúl a csapat felett, ha belepiszkál a backlogba**, ha a PO-val*** való egyeztetés nélkül feladatokat oszt, akkor bizony még nem elég stabil a hit a szerephez, nem járták még át eléggé az agilis értékek a sejtjeit. Hagyni kell még neki időt.

A paradigma, a megfelelő keret (az üst) milyensége, amiben az egész folyamat lezajlik, időnként mindent visz. Ne használjunk mást edény gyanánt! S hogy milyen legyen a paradigma, milyen az a megváltozott gondolatiság, ami kell az agilis környezetben való jó vezetői működéshez? Mindenképpen van benne egy adag bizalom a csapattagok képességében. Hinni bennük, hogy meg tudják oldani a feladatokat – ez elengedhetetlen. Ha tud bízni a csapat vagy a csapattagok képességében, akkor tud nekik teret biztosítani, akkor helyzetbe tudja hozni őket. És ha van tér, csak akkor tud bárki felelősséget vállalni, proaktív lenni, akkor lesz kedve gondolkodni, a tudása legjavát belehozni a közösbe. Mert tudja, hogy van rá lehetőség, és tudja, hogy ennek így van értelme és értéke. A csapattagoknak már nem megmondani kell, mit és hogyan csináljanak, hanem támogatni kell őket, fejleszteni, felhatalmazást adni nekik, bátorítani, segíteni őket, ha elakadnak, akadálymentesíteni számára az utat. A sikeres transzmutációhoz elengedhetetlen a megfelelő paradigma használata! Anélkül a végtermék kívülről szépen csillog majd, mint az arany, de ahogy a régi bölcsesség tartja „nem minden vezető agilis, aki csak csillog-villog”!

alchemy-2146684_1920.jpgHa már elővettük a megfelelő paradigmát, marad a hozzá tartozó eszköztár. Ha ezt nem adjuk hozzá a folyamat során, ott fog állni a vezető, aki tudja mit kell tennie, hisz is abban, amit tennie kell, csak épp nem fogja tudni, hogyan tegye mindezt. Mire is van pontosan szüksége? Mit adjunk hozzá az elkészítési folyamatban? Milyen eszközökkel tudja elérni a vezető a csapat vagy az egyes csapattagok felelősségvállalását? Hogyan tudja jól támogatni tudásával őket? Hogyan tudja jól fejleszteni, vagy akár a döntésekbe jól belevonni őket? Nem árt, ha a transzmutáció során adunk hozzá egy csipetnyi empátiát, kérdezéstechnikát, értő-érző figyelmet, csapatdinamikai ismereteket, és egy kis facilitációs készséget is, csak a bevonás kedvéért.

Ja, hogy elkészült? Na nézzük... Hmm, hát még nem tökéletes, de sebaj, éppen a kísérletezés az egyik legfontosabb alapszabály. Legközelebb, ha variálunk egy picit az arányokon, kicsit több empátiát teszünk bele, és visszaveszünk a direktív stílusból, akkor az már minőségi változást fog hozni. A transzmutáció sosem zárul le. Ne feledjük, az ideális működéshez elengedhetetlen a sok gyakorlás, a sok visszajelzés, és a folyamatos kísérletezés. Hisz ki hallott már olyat, hogy az alkimista első próbálkozásra összeállította a tökéletes elixírt?!

Szabó Tamara
Szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com

* sprint: fejlesztési ciklus, iteráció
** backlog: teendők listája
** Product Owner, agilis környezetben szerepkör.

süti beállítások módosítása