LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Agilis coach 2.0: avagy mi minden tud minőségi változást hozni egy agilis coach teljesítményébe?

1. rész

2019. április 12. - Legacy Kft.

600x330_girls-4051347_1920.jpg

Sokan még csak az agilis átállás küszöbén vannak, de azok se dőljenek kényelemesen hátra, akik már jó régen átlépték a küszöböt. Oké, igaz, hogy ha valaki agile coach szerepbe kerül, az már önmagában – jó esetben – stabil, magasszintű szakmaiságot feltételez: az agilis módszertan alapos ismeretét, biztos interperszonális készségeket (kommunikációs készséget, együttműködési készséget, konfliktuskezelést), az adott területen való technológiai jártasságot és persze némi üzletértést is. Na, de ez korántsem jelenti azt, hogy akkor már nincs tér arra, hogy jobbá váljon valaki, és fejlődjön agilis coach minőségében!

Annak, aki épp el van akadva abban, hogy miben is tudna fejlődni agilis coachként, mutatunk néhány tippet: ha már a tudás, és az alap szoft-készségek a helyükön vannak, mi tud minőségi ugrást hozni egy agile coach működésében.

1. Szerepidentitás és önismeret:

Mit takar ez? Azt, hogy van egy megértése a szerepnek, hogy az mit vár el a szerepet betöltőtől, és a szerepet betöltő rendelkezik-e az önismeretnek azzal a szintjével, hogy tudja, az ő működésében mi az, ami segíti a szerep eredményes ellátását, és mi az, ami hátráltatja. Tud róluk és van rájuk figyelme. Aztán idetartozik az is, hogy tisztában van azzal, ő mivel és hogyan hat az emberekre. Mi az amiért mások követik őt, hallgatnak rá.

Teamcoaching, agilis csapat. Az szúr szemet, hogy a csapatban nincsenek érdemi viták, sem szakmaiak, sem személyesek. Az is látszik, hogy a csapat „takarékon működik”, vannak ötletek, de olyan középszerű ötletek, amelyek középszerű eredményeket hoznak. Mindenki vár valamire, de aztán semmi nem történik. A csapat minden tagja nagyon figyelmes, türelmes egymással.

600x330_men-4052354_1920.jpg

Hogyan járul mindehhez hozzá a csapat agilis coach-csa? Elképesztően erős a harmonizáló késztetése, az igénye arra, hogy nyugalom és harmónia legyen körülötte. Ez a törekvése oda vezet, hogy a csapat tagjai nem tanulnak meg konfrontálódni (hiszen a konfliktusok el vannak simítva, mielőtt kibontakozhatnának), nem alakulnak ki egészséges viták, nem jönnek az áttörő megoldások.

Ha az agilis coach önismerete megengedi, hogy tisztában legyen a saját harmonizáló természetével és annak a csapatra gyakorolt hatásával, akkor tud tenni ellene. Hisz szerepe megkívánja tőle, hogy fejlessze a csapatot, tanítsa őket konstruktív módon konfrontálódni. Itt viszont ő maga a gátja a fejlődésnek. Első körben neki kell rálátnia, megértenie, hogy mi az az ő működésében, ami hozzájárul a csapat elakadásához.

2. Kommunikációs készség:

Coaching, ügyfél pár éves tapasztalattal rendelkező agilis coach, akinek az a dilemmája, hogy hogyan adjon visszajelzést valakinek, aki a folyamatos negatív visszajelzéseivel rosszul hat a csapatmorálra.

Fontos annak a megértése és tisztázása, hogy milyen üzenetet adunk át négyszemköz és milyet olyankor, amikor az egész csapat jelen van, illetve, hogy ez hogyan függ össze a csapat érettségével. És egyáltalán: a hatásos kommunikáció szempontjából mi mindent kell mérlegelni? Hogyan kell ahhoz az agile coachnak kommunikálnia, hogy azzal tanítsa a csapatát/csapatait/a csapattagokat is jól kommunikálni? Hogy azzal normát alakítson ki, és egyben jó példával járjon elől.

600x330_matches-4051348_1920.jpg

Teamcoaching, agilis csapat. A csapat egyik dilemmája, hogy bár iszonyú jó ötletei vannak, de nem tudja a szervezetben jól eladni az ötleteiet. Holott a szervezet egyébként egy újításokra nyitott szervezet, de valahogy a csapatnak nem sikerül a döntéshozókat megnyerni az új ötleteknek.

Mit kezdhet egy agilis coach egy ilyen helyzetben? Hogyan tudja erősíteni a csapat abbéli készségét, hogy az ötleteit úgy képviselje, hogy felkeltsék a döntéshozók érdeklődését? Mit kell tudnia a kommunikációról ahhoz, hogy ilyen helyzetkben jó támogatója lehessen a csapatnak?

3. Coaching alapok:

Sokszor hallom azt agile coachoktól, hogy „rávezetem” a csapattagot erre vagy arra. Vagy ahhoz kérnek segítséget, hogyan vezessenek rá valakit a jó megoldásra.

Be kell valljam, hogy nekem ezzel komoly fenntartásaim vannak. Ha valaki úgy értélmezi a coachingot, hogy rávezetés, az nem értette meg a coaching lényegét.

Agile coachként ér tanítani, ér mentorként azt mondani, hogy „figyelj, ezt így meg így kell csinálni”. Amit nem ér: úgy tenni, mintha szabad teret adnánk a másik gondolkodásának, miközben azt várjuk, hogy arra jöjjön rá, amire mi szeretnénk, hogy rájöjjön. Ezt ne. A rávezetés az manipuláció. Az agilitás kulcseleme, a transzparencia sérül, amikor valakit valamire rávezetünk. Mondjuk ki inkább ilyenkor, és ne tegyünk úgy, mintha a másik akarná azt, amit valójában mi akarunk, ami valójában a mi megoldásunk.

600x330_fairy-tales-4057429_1920.jpg

A coaching arról szól, hogy bízunk a másik képességében: nincs szükség rávezetésre, mert hisszük, hogy minden képessége megvan a másiknak ahhoz, hogy rájöjjön az általa vélt lehető legjobb megoldásra. Nincs szükségünk arra, hogy adott úton vezessük, hisz ő tudja a megoldáshoz vezető utat. Nem kell azt nekünk előre kikövezni.

A coaching ahhoz ad eszközöket, hogy a másikban rejlő tudást felszínre hozzuk, nem pedig ahhoz, rávezessünk valakit a mi megoldásunkra.

Ha egy agilis coach jól értelmezi a coachingot és rendelkezik megfelelő – professzionális – coaching alapokkal, a csapattagok fejlesztését teljesen más minőségben végzi.

Bizony az agile coach szerep legalább annyira vezetői szerep, mint amennyire fejlesztő szakemberi szerep. S akarjuk vagy sem, ezeket a szerepeket évekig tanuljuk, és sosem vagyunk készen. Szóval, ha agile coachként szeretnénk előrelépni, a jó hír az, hogy van hová. A következő részben arra nézünk rá, hogy a facilitációs készség, a szervezetfejlesztői szemüveg és a teamcoaching alapok hogyan tudják az agile coachok működését egy másik minőségi szintre emelni. Ha valaki kedvet kapott a minőségi ugráshoz, akkor hajrá! Kemény munka, de látványos eredményeket hoz a csapatnál és a szervezetnél, és segít abban, hogy minél több örömöt leljünk a szerep betöltésében. S hogyan fogjunk hozzá? Tud például segíteni egy mentor, egy professzionális coach, vagy egy agile coachok szoft-készségeire fókuszáló képzés.

Ez utóbbi csoportba tartozik a Legacy 2020. 09. 22-én induló Agile Coach Készségfejlesztés programja. Részletek itt. Ha szívesen megtudnál többet a képzésről, várunk a Betekintő esten 2020. 09. 07-én. Részletek, regisztráció itt.

Szabó Tamara
Szervezetfejlesztő, tréner, coach

a Legacy Agile Coach Készségfejlesztés program egyik oktatója

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com: Budapesten és Debrecenben. Iratkozz fel a hírlevelünkre is!

süti beállítások módosítása