LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Mit tanulhatsz az EQ és a vezetés kapcsolatáról a Trónok Harca hőseitől?

2019. május 24. - Legacy Kft.

ruin-54228_1920.jpgMost, hogy mindenki a Trónok harca évadzárás lázában ég, érdemes egy pillantást vetni arra, milyen vezetési stílusok jelentek meg a sorozatban. Ehhez az elemzéshez a Daniel Goleman-féle 6 vezetési stílust veszem alapul, amit 2000-ben publikált kutatása alapján dolgozott ki, az EQ kompetenciákra alapozva.

Már az 1980-as évek óta közismert, hogy az IQ mellett az EQ, azaz az Érzelmi Intelligencia szerepe is fontos, sőt fontosabb a sikeressé válásban. Miért? Az EQ az a képesség, amellyel saját és mások érzelmeit tudatosítjuk és menedzseljük, illetve a társas érintkezés során „használjuk”, például arra, hogy empátiát gyakorlunk, fejlesztünk, valódi igényeket tárunk fel, változásokat katalizálunk, együttműködünk, vagy épp eredményesen vezetünk másokat.

Goleman a 2000-ben közzétett kutatásában (forrás: Daniel Goleman: Leadership That Gets Results, Harvard Business Review, 2000 március-április) vezetőket vizsgált az EQ kompetenciáik alapján. Hat vezetési stílust azonosított, melyek kulcsszerepet játszanak a vállalati sikeresség és az elégedettség szempontjából, ha a vezetők az aktuális helyzetnek, a környezeti feltételeknek, a csapatban rejlő potenciálnak és az egyéni motivációknak megfelelően alkalmazzák, váltogatják ezeket a stílusokat. A stílusok között vannak, amik hosszabb távon pozitív, míg mások negatív hatással bírnak a szervezeti klímára, ezt szintén érdemes figyelembe venni az alkalmazásunknál.

game-of-thrones-1690629_1920.jpgNézzük meg a vezetési stílusokat és hogy a Trónok harca c. sorozatból kire melyik volt jellemző (vigyázat, a tudományos komolyságot nélkülöző, leegyszerűsítő és erősen szubjektív megállapítások következhetnek :-) ).

1. „Tarts velem!” – Az iránymutató, hiteles, autoritatív (nem autoriter!) stílus

Daenerys olyan jövőképet adott az őt követőknek, amiért megérte harcba szállni: megtörni a zsarnokság kerekét, felszabadítani az embereket. Képes volt ezzel a vízióval motiválni és inspirálni másokat a cél elérésére. Ennek a vezetési stílusnak nagyon pozitív hatása van, ám csak addig működik, amíg a vezetőt hitelesnek tartjuk. Daenerys a hitelességét akkor veszítette el, amikor nem gyakorolt könyörületet és porig égette Királyvárat. Ekkor a hűséges szövetségesei közül sokan szembefordultak vele, és így érte utol őt a végzete.

2. „Tedd, amit mondok!” – A parancsoló stílus

A sorozatban igazán tekintélyt parancsoló alak Tywin Lannister volt, akinek nyomdokaiba lánya, Cersei próbált lépni, de ő is csak árnyéka volt az apjának. Az oroszlán klán feje leginkább felszólító üzemmódban kommunikált, vagy épp másokat szembesített nyersen, direkten és kellően hatásosan saját gyengeségeikkel… Háborúskodás, vagy vészhelyzet idején, amikor gyors és határozott döntésekre van szükség és tisztán ki kell jelölni az elvárásokat, remekül működik és szükséges is ez a stílus. Hosszú távon viszont félelmet kelt és ellenállást szül.

walls-2772352_1920.jpg3. „Csináld, ahogy én, most!” – A példamutató, magas követelményeket állító stílus

Amikor a vezető egyben a legjobban teljesítő csapattag, szívesen feltűri az ingujját és magas követelményeket állít maga és mások számára is a kiváló teljesítmény elérése érdekében. Szürke Féreg, a Makulátlanok parancsnoka együtt szállt harcba a csapattal és saját viselkedésével mutatta a példát. Ez a stílus azonban csak akkor és addig működik, amíg a csapattagok kellően kompetensek és motiváltak. Ez a Makulátlanok esetében sosem kérdőjeleződött meg. Cserébe nagyon fárasztó folyamatosan a legjobbnak lenni, főleg, ha nem kommunikálja tisztán az elvárásait a vezető a csapata felé, ráadásul ezzel elnyomhatja a kreativitást és az innovációt is.

4. „Az ember az első.” – A kapcsolatépítő stílus

Havas Jon – talán épp eltitkolt farkas-sárkány származásából és állandó kitaszítottságából adódóan – mindig nagy gondot fordított arra, hogy bizalmat építsen azokkal, akikkel egy csapatban játszik. Nélküle nem jöhetett volna létre a Mások elleni, házakon és múltbéli ellenségeskedéseken átívelő összefogás, hogy az Élők győzedelmeskedhessenek a Holtak felett. Ennek a stílusnak a hátránya az lehet, hogy a vezető nehezebben vállalja fel a konfliktust, babusgatja a csapatát, nem segíti őket kilépni a komfortzónából, emiatt a teljesítmény is középszerű maradhat. Jon esetében az látszott, hogy mennyire nehezére esett a lelkiismeretére hallgatnia, és felvállalni a szükséges és végzetes konfliktust Daeneryssel.

5. „Mit gondolsz?” – A demokratikus stílus

A demokratikus stílus alkalmazása során mindenki véleményére, inputjára számít a vezető és ezek alapján próbál konszenzust kialakítani. Ehhez magas szintű együttműködési készség, jó kommunikáció és empátia szükséges. Sansa volt az a sorozatban, aki mindig meghallgatta mások véleményét és nézőpontját, és sokat adott az északi nemesek szavára, amellett, hogy voltak határozott elképzelései. Ez is vezetett oda, hogy kiállt Észak függetlensége mellett.

A demokratikus stílus akkor működik, ha van idő begyűjteni és szintetizálni az információkat. Sam Tarly az utolsó epizódban felvetette, hogy úgy válasszanak új királyt, hogy a nép véleményét is kikérik. Viszont ez nagyban lassítja a döntéshozást és ha hiányzik a vezetőbe vetetett bizalom, akkor a valós információ megosztása is sérülni fog.

tree-3349774_1920.jpg6. „Próbáld ki.” – A coach-típusú, fejlesztő stílus

A coach-típusú vezetőre az a jellemző, hogy meglátja a munkatársaiban a potenciált és képessé tudja tenni őket a nagyobb teljesítményre és a saját korlátaik leküzdésére. Nem feltétlenül ő akarja megmondani, hogy mit tegyen a másik, hanem támogat abban, hogy megtalálja a maga legjobb megoldását a problémára. A sorozat tele volt tanácsadókkal, manipulátorokkal, mesterekkel, akik mind igyekeztek befolyást gyakorolni a hatalomra és a vezér egyéniségekre, hol a nagyobb jó, hol csupán a saját haszonszerzésük érdekében, akiket nem sorolok ebbe a kategóriába. Coach-tanácsadó-mentor stílusú karakterek közül pozitív példa számomra Brienne, a lovagnő, aki vívni és az illemre tanítja Podrickot. Egy negatív karakter, Jaqen H'ghar, Arya bravosi tanára, aki pontosan tudta, mi rejtőzik a lányban és mire van szükség ahhoz, hogy a legjobb arctalan váljon belőle, ezért még meg is vakította egy időre. Ez a stílus csak akkor működőképes, ha az emberek akarnak fejlődni, és a vezetőt szakmailag és emberileg is elfogadják.

A vezetési stílusok azonosítása egy dolog, ami fontosabb, az összes stílus tudatos, helyzetnek és a csapatnak megfelelő alkalmazása, amihez az érzelmi intelligencia, az ön- és a társas tudatosság fejlesztésére van szükség és arra, hogy lássuk, a saját (vezetői) viselkedésünk milyen hatással van másokra.

Nyakas Kitti
Szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com

süti beállítások módosítása