LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Minek neked szélesebb vezetői eszköztár?

2020. augusztus 14. - Legacy Kft.

butterfly-4396444_1920.jpgA vezetőfejlesztés gondolata gyakran akkor merül fel valaki kapcsán, amikor kihívásai támadnak a szerepe betöltésével: kinevezéskor vagy ha csak egyszerűen nem jól működik. Pedig ennél sokkal több van a dologban! Íme 3 ok, amiért sikeres vezetőként is érdemes dolgoznod az eszköztárad bővítésén!

Vezetőfejlesztéssel foglalkozó szakemberként egészen ritkán találkozom azzal, hogy valaki tudatos felkészülést követően lépne vezetői szerepbe. Az általános történet szerint a karrierje egy pontján az addigi teljesítménye alapján észreveszik benne a lehetőséget, és kinevezik. Ennél kevésbé szerencsés eset az, amikor nem annyira csillog az a bizonyos vezetői tehetség, de hát valakinek ezt is csinálnia kell...

A lényeg, hogy az illető belép a vezetői szerepbe felvértezve mindazzal, amit vezetői mintaként addig látott maga körül, meg amit esetleg önszorgalomból felszedett a témában, és igyekszik helytállni. Ha szerencséje van, ebben az időszakban coach vagy mentor támogatja. Aztán telik az idő, és két lehetőség adódik: nehézségek adódnak, így visszatér a kiemelt figyelem, vagy pont, hogy minden remekül megy, és senki nem gondol már a vezetői készségek fejlesztésére.

Ha te is abban a fázisban vagy, hogy eredményesen működsz a vezetői szerepedben, szeretném 3 okra felhívni a figyelmedet, ami miatt igenis érdemes foglalkoznod a vezetői eszköztárad bővítésével:

1. Jobban ki tudod aknázni azt, ami már most megvan! Mindenki működésében vannak természetes erősségek illetve olyan dolgok, amiket az idők során jól elsajátított. Ezek tudatosításával, kiterjesztésével még magasabb minőségben tudsz működni. A minap egy fejlesztő központ (Development Center, DC) résztvevőjének fogalmaztuk meg például azt a visszajelzést, hogy szuper motiváló jövőképet fest a kollégáinak, ám ez még sokkal jobb lehetne, ha lenne eszköze rá, hogy pontosan felderítse az egyéni igényeket, vagyis érdemes lenne továbblépnie kérdezéstechnikában.

butterfly-5344157_1920.jpg2. Valóban tudsz helyzetfüggően működni! Könnyebb ezt onnan megfogni, hogy mi van akkor, amikor nem működik. Erre mondjuk, hogy mindent szögnek néz az illető, mert van egy kalapácsa. Minden helyzetben ugyanazt próbálja üzemeltetni, függetlenül attól, hogy vajon tényleg az illik-e legjobban az adott helyzethez. Vajon jó vagy abban, hogy egyértelmű szabályokat fektetsz le? És mi újság az érzelmek kezelésével? Vagy remek légkört tudsz kialakítani a csapatban, de nehéz nemet mondani? Az erősségeid kiaknázása mellett fontos az is, hogy megerősödj azokban a dolgokban is, amik alapból nehezen mennek. Miért? Azért, hogy be tudd őket vetni akkor, amikor ezek visznek előre.

3. Példát mutatsz a csapatodnak! Az emberek a vezetőjükre néznek, amikor mintára van szükségük egy-egy helyzetben. Csak akkor várhatod, hogy ők lelkesen fejlesszék a szakmai vagy a személyközi (szoft) kompetenciáikat, ha azt látják, hogy te is ugyanezt teszed. Ha rólad tudják, hogy foglalkozol az önismereteddel, a működéseddel, jó eséllyel követni fogják a példádat, egyébként csak nekünk, fejlesztő szakembereknek mondják a programok során, hogy „igen, tök jó, hogy ezt mi megtanuljuk, de vajon a főnökeink is kapnak ugyanilyen képzést?”. 

A lehetséges fejlődési utak száma végtelen, mi mégis gyakran találkozunk azzal, hogy a vezetők szívesen mozdulnak a coachszemléletű vezetés irányába. Ha te is közéjük tartozol, jó választás lehet a Legacy Coachképzése, ahol megtanulhatod a professzionális coaching elveit a munkahelyi közegre alkalmazni.

Szívesen tanulnál tőlünk? Fontos számunkra, hogy megalapozott döntést hozz, amikor minket választasz. Ezért szervezünk 2020. 09. 07-én Betekintő estet, ahol megismerkedhetsz a program felépítésével és az oktatókkal is. Részletek, regisztráció itt.

Nyíri Gabriella
Szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com: Budapesten és Debrecenben. Iratkozz fel a hírlevelünkre is!

süti beállítások módosítása