LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

A tizenharmadik tündér: a nagy szervezeti mumus

2020. augusztus 21. - Legacy Kft.

women-5435551_1920.jpgKi emlékszik még gyerekkorából a tizenharmadik tündérre? Na szép, biztosan sokan megfeledkeztetek róla. Pontosan így történt ez a mesében is. Pedig ő az, akit ha elfelejtünk meghívni a lakomára, átkot bocsát ránk, hogy Csipkerózsika ujját megszúrja majd az orsó, és meghal. (Hála egy másik tündér mentőakciójának, csak hosszú álomra szenderül a birodalom többi lakójával együtt.*) Jobb lesz vigyázni, mert ha egy fontos vendégről megfeledkezünk, az komoly következményeket vonhat maga után. Mi köze Csipkerózsikának és a tizenharmadik tündérnek a fejlesztői munkához? Több, mint gondolnád.  

Minden szervezetnek, csapatnak megvannak a maga ún. stakeholderei. Ezt a fogalmat különféleképpen szokás értelmezni. Ha szűken értelmezzük, ők azok, akik a szigorú értelemben vett ügyfeleink. Ha tág értelemben vesszük, akkor bárki, akit a csapat/szervezet működése érint: ily módon beletartozhatnak a beszállítók, vagy akár a komplex ökoszisztéma, sőt akár a munkavállalók családtagjai is. 

És mi történhet egy szervezetben, ha megfeledkezünk egy fontos személyről, csoportról, akit érint a tevékenységünk? Nézzünk egy-két példát. 

fantasy-4428613_1920.jpgÉvekkel ezelőtt egy nagy rendezvény szervezéséért voltam felelős, minden sínen volt, készen állt a program, leszerződtetve a zenekar, az étterem, a szervezésben közel 100 fő vett részt, és a rendezvény előtt pár nappal valahogy szóba került a tűzoltóság, hogy van-e engedélyünk tőlük. Természetesen eszünkbe sem jutott. A tűzoltóság volt a mi tizenharmadik tündérünk. A rendezvény akár el is maradhatott volna, mert nem kértük meg tőlük a megfelelő engedélyt. Mentettük, ami menthető, utolsó pillanatban leültünk velük tárgyalni, és találtunk megoldást. 

Vagy gondoljunk bele, hogy a COVID idején a takarítószemélyzet elkötelezettsége és motivációja mennyire kiemelt jelentőségű, és hogy fordítunk-e erre kellő figyelmet, vagy hagyjuk, hogy tizenharmadik tündérként az esetleges demotivációjuk az összes óvintézkedésünk ellenére komoly károkat okozhasson. 

Manapság egy csapat és egy szervezet sem engedheti meg magának azt a luxust, hogy nem méri fel, kik érintettek az ő tevékenységük által. Erre egy sima gyűjtés is tökéletesen alkalmas, de kalandvágyóbbak akár a stakeholder-térképet is kipróbálhatják. (Ez egy 2x2 mátrix, ami két dimenzió, befolyás és érdekeltség mentén osztályoz, valamint támpontot ad ahhoz is, hogy az egyes kvadránsokba eső csoportokkal/személyekkel milyen stratégiát célszerű alkalmazni.)

fairy-tale-5143627_1920.jpgKorábbi blogposztunkban olvashattatok arról, hogy a kiváló csapatoknak a környezethez való viszonyát proaktivitás és felelősségvállalás jellemzi. Nem csak hogy tágan értelmezik a stakeholdereket, ezzel is kiküszöbölve annak a veszélyét, hogy valamelyikük tizenharmadik tündérré avanzsáljon, de aktív kapcsolatot is ápolnak velük. Egy ilyen aktív kapcsolat mentén tud létrejönni az a fajta csapatszintű/szervezeti empátia, ami segít abban, hogy például az ügyfeleikkel partneri együttműködést tudjanak kialakítani, hogy az ő fejével tudjanak gondolkodni, hogy a termék/szolgáltatás, amit előállítanak találkozzon az ügyfél elképzelésével/igényeivel. 

Manapság sokszor tapasztaljuk azt, hogy a csapatok/szervezetek működésében ez a lépés, a tevékenységük által érintettek beazonosítása, a velük való proaktív és felelősségteljes kapcsolat kialakítása nem magától értetődő. Teamcoachingjaink során ez visszatérő téma, hisz enélkül a csapat eredményessége elképzelhetetlen. Egy csapat működésében minőségi lépés tud lenni a stakeholderek tudatos felmérése, és a velük fenntartott kapcsolat tudatos működtetése. 

Legyünk okosak, ne adjunk teret a tizenharmadik tündér gerillaakciójának, ami egy egész birodalmat megdönthet. Ne abban bízzunk, hogy hátha jön egy másik tündér, aki majd enyhíti az átkot, és a birodalom nem romba dől majd, hanem csak hosszú álomra szenderül … Valljuk be, manapság olyan gyorsan változik a világ, a piacok, hogy egy hosszú álomból felocsúdva elveszítjük a versenyelőnyünket. Legyünk inkább önmagunk megmentői! A csapat/szervezet környezetével való kapcsolatának tudatos ápolása kihúzhat minket a slamasztikából. 

Ha ehhez keresel eszközöket, akár vezetőként, akár csapatokat támogató fejlesztő szakemberként, ott a helyed a november végén induló, ICF (Nemzetközi Coaching Szövetség) által akkreditált teamcoach képzésünkön

 * Grimm meséjének számos változata létezik, ahol a tündérek/tudósasszonyok megnevezése, száma, kibocsátott átka változik. Én itt most az általam legismertebb változatra hagyatkoztam. 

Szabó Tamara
Szervezetfejlesztő, tréner, coach
a Legacy Teamcoach Képzés egyik oktatója

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com: Budapesten és Debrecenben. Iratkozz fel a hírlevelünkre is!

süti beállítások módosítása