LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Hogyan válassz csapattagot?

2021. június 18. - Legacy Kft.

pexels-matthias-groeneveld-4200740.jpgAz elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cégeket, a HR-eseket, mint hogy hogyan tartsák meg a jó kollégákat, hogyan legyenek vonzó munkahely, hogyan legyenek kívánatosak a potenciális munkavállalók számára.

Néha azonban olyan szerencsés helyzetbe kerül egy-egy csapat, hogy sokan jelentkeznek egy meghirdetett pozícióra, így választhatnak a jelentkezők közül.

Természetesen vannak szakmai elvárások, amiknek meg kell felelni, ezek szerepelnek is a kiírásban, de ezen felül is érdemes pár dolgot figyelembe venni, ha már van választási lehetősége a csapatnak.

Ezek a szempontok akkor tudnak igazán működni, ha a csapatnak módjában áll találkozni a leendő kollégákkal és van lehetősége részt venni a kiválasztási folyamatban vagyis, ha a csapat beleszólhat abba, hogy ki lesz az új tagja a team-üknek.

pexels-cottonbro-5989926.jpgÁlljon itt 3+1 szempont, amit érdemes megfontolni, amikor a csapatotok leendő tagját, tagjait keresitek:

Hasonló szakmai elvek, értékek

Ha egy csapatban sokféle tudás, tapasztalat, kompetencia van jelen, az bizony óriási erőforrás lehet a team számára. A szakmai elvekkel és értékekkel azonban más a helyzet.  Azok képezik egy csapat életében az alapot, amire a kompetenciák sokasága épülhet. A közös szakmai értékrend az egyik legnagyobb kohéziós erő, ehhez kell kapcsolódnia az új csapattagnak is akit választotok, hiszen csak akkor van benne a hosszútávú közös munka lehetősége, ha az értékrendetek vonzó számára, az elveitekkel is egyetért.

Homogén vagy heterogén csapatot szeretnétek építeni

Érdemes tudatosnak lenni abban, hogy a csapat mivel nyer többet, ha egy hasonló karakter, hasonló személyiség érkezik hozzátok, vagy olyan valakire van szükségetek, aki teljesen más, mint Ti. Nem a szakmai kompetenciái tekintetében, hiszen azzal kapcsolatban vélhetően jól körül írhatóak az elvárások, hanem egyéb kompetenciái, egyéb tulajdonságai tekintetében.

pexels-cottonbro-5989945.jpgEmberileg szívesen kapcsolódni hozzá

A jó kolléga, a jó csapattag, jó ember is. Olyan valakit válasszatok kollégának, akivel emberileg szívesen kapcsolódtok. Olyan valakit, aki hozzá ad a csapatotokhoz, nem csak szakmai szempontból, nem csak a kompetenciái által, hanem az által is, aki ő maga.

Plusz 1, azaz a szubjektív szempont

Van valami megfoghatatlan, nehezen körül írható faktor, amit mindenki érez, de nehéz kiválasztási szempontként megfogalmazni, pont azért, mert szubjektív. Íme néhány kérdés, ami segíthet:

Szívesen mennél vele ebédelni?  „Látod” őt itt közöttünk a heti meetingen? El tudod képzelni, ahogy együtt dolgoztok? Vinnéd őt a legnagyobb ügyfeledhez? Sajnálnád, ha nemet mondana az ajánlatunkra?

Nem régiben volt lehetőségünk kollégákat választani. Sok jelentkezőből végül a csapatunk közösen döntött azzal kapcsolatban, hogy kivel szeretnénk a jövőben együtt dolgozni. Izgatottan várjuk az újakat, nagy reményekkel vagyunk a közös munka kapcsán. Úgy érezzük mindannyian, hogy jól döntöttünk, és ami a hab a tortán, hogy a folyamatban megélt közös munka, a kiválasztásban való együttes részvétel, a közös döntés erősített minket az értékeinkben, az elveinkben, az egyediségünkben és a kohéziónkban.  

Úgy fest, az egyik legjobb csapatépítés, ha az új kollégát együtt választjátok ki a számotokra fontos szempontok alapján!

Márton Mónika
A Legacy ügyvezetője,
szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: FacebookLinkedIn oldalainkon, valamint látogass el Spotify csatornánkra, és keress minket a Meetup.com-on: Budapesten és Debrecenben!

 

 

 

süti beállítások módosítása