LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Milyen a jó vezető?

Ötödik szintű!

2022. január 14. - Legacy Kft.

 

photo-1600880292203-757bb62b4baf.jpg

Milyen a jó vezető?

Sok-sok éve keresik a szakemberek erre a kérdésre a választ, és ma már látjuk, hogy a világunk átalakulása, a munka világának változása, a technológia fejlődése, a viselkedéstudományi kutatások eredményei miatt a „jó vezető” fogalma folyamatosan változik. Újabbnál újabb kihívások érik a vezetőket, és csak az igazán jók képesek ezt lereagálni.  

Vannak olyan dologok a vezetés kapcsán – mint minden más kapcsán is - amik időtállóak, és függetlenek a változásoktól. Jim Collins, a vezetéstudomány egyik jelentős szakértője, a Jóból kiváló című könyvében ír az 5.szintű vezetésről. A könyv nem maszületett gondolatokat tartalmaz, a vezetéssel foglalkozók, a szervezetfejlesztők számára amolyan alapmű. Hitelét többek között annak köszönheti, hogy egy széleskörű, átfogó kutatás alapján írta meg a szerző.
photo-1473236017748-ac12b93bb478.jpg

Nézzük meg, mit is jelent az 5.szintű vezető fogalma?

Az „5. szint” kifejezés a tanulmányban beazonosított vezetői képességek hierarchiájának legmagasabb szintjére utal. 

Az 5. szintű vezető a személyes alázat és a szakmai eltökéltség paradox ötvözete. Ambíciózus, de ambíciója nem saját magára, hanem a vállalatára irányul. Az ilyen vezető duális karakter: alázat és akarat, szerénység és eltökéltség jellemzi. Visszafogott, ugyanakkor a vállalatát érintő kérdésekben a legnagyobb horderejű, legkeményebb döntésektől sem riad vissza. Az 5. szintű vezető sikerek esetén az ablakon kívülre tekint és a csapatának tulajdonítja. Amikor rosszul mennek a dolgok akkor tükörbe néz és önvizsgálatot tart.

Mit takar a másik négy réteg?

Collins szerint az 5. szintű vezető hordozza a másik 4 réteg jellemzőit is, amiket nem feltétlenül a piramisba rendezett sorrendben tanul meg, de végül minden szint a sajátjává válik:

1_szint.png

Jim Collins és kutatócsapata nem az 5. szintű vezetést kereste, de a begyűjtött adatok egyértelműen meggyőzték őket a létezéséről. Azt is látták, hogy sok helyen hibát elkövetve csillogó-villogó sztármenedzsereket vesznek fel, háttérbe szorítva a potenciális 5. szintű vezetőket.

Ti ismertek 5.szintű vezetőt?

Márton Mónika
A Legacy ügyvezetője,
szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: FacebookLinkedInInstagram oldalainkon, valamint látogass el Spotify csatornánkra, és keress minket a Meetup.com-on: Budapesten és Debrecenben!

 

süti beállítások módosítása