LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Láthatatlan ügynökök, akik keresztbe tesznek a változásnak

2018. június 29. - Legacy Kft.

people-3076861_640.jpg

Fejlesztő szakemberként gyakran találkozunk azzal, hogy a résztvevők változtatni akarnak a működésükön, aminek érdekében még vállalásokat is tesznek. Aztán látszólag nem történik semmi. Pontosabban akcióba lépnek a láthatatlan ügynökök, akik szépen keresztbe tesznek a változásnak. Hogyan lehet leleplezni és leállítani őket?

Coachingok alkalmával, vagy tréningeken a záró körben visszatérő elem, hogy a résztvevők vállalásokat tesznek: elmondják, mi az az 1 apró dolog, amit holnaptól másképp csinálnak azért, hogy közelebb jussanak a céljaikhoz. „Holnaptól napi 15 percet mozogni fogok!” „Mostantól szóban is megköszönöm a kollégáknak a jól végzett munkát.” „Gyakorolni fogom azt, amit ma a tréningen tanultam a delegálásról!”

shadow-791_640.jpg

A vállalás kimondásának pillanatában még erős az elhatározás, és legtöbbször meg is van a kellő motiváció a változtatás iránt.  Ám gyakran eljön a másnap és nem történik semmi. Pontosabban az történik, hogy a magunknak tett ígéreteket megszegjük, sőt tisztában is vagyunk vele, hogy ezt tesszük.

Változni és változtatni sokszor fáj. Meg kell bolygatni hozzá azt a rutint, ami eddig eredményt hozott számunkra, és be tudtunk zsebelni általa valamiféle „jutalmat”. Furcsa módon ez a jutalom nemcsak pozitív, hanem negatív is lehet. Amikor egy coaching beszélgetésben megkaptam a szembesítő kérdést a coachomtól, hogy „Mi a kedvenc rossz érzésed?”, elemi erejű felismerést hozott számomra: abban is lehet élvezetet találni, amikor magunkat szabotáljuk. Az önszabotázsnak pedig számos kifinomult formája létezik. Shirzad Chamine Positive Intelligence c. könyvében 10 szabotőrt ír le, akik belső ellenlábasként akadályozzák a bennünk rejlő lehetőségek kibontakoztatását.

hands-2606959_640.jpg

10 közül most 3 láthatatlan ügynököt mutatok be, akik rendszeresen felbukkannak a coaching beszélgetések során:

1. Az Ítélkező: Amikor megszegjük a magunknak tett ígéretet, vagy épp nem úgy sikerülnek a dolgaink, ahogy terveztük, be tud kapcsolni az Ítélkezőnk. „Még ezt sem vagyok képes jól csinálni, pedig csak napi 15 perc lenne… Mi a baj velem?” Ezután pedig tocsoghatunk a jól megérdemelt rossz érzésekben.

2. Az Önfeladó: Ha sok erőfeszítésre képesek vagyunk azért, hogy mások kedvében járjunk úgy, hogy közben háttérbe szorítjuk saját igényeinket és lekicsinyeljünk azok fontosságát, akkor ott munkálkodhat bennünk az Önfeladó. „Á, nem olyan fontos a mai jóga, hisz neked szükséged van rám!”

3. Az Áldozat: Gyakran előbújik belőlünk a mártír? „Mert engem senki sem ért meg. Mivel érdemeltem ezt ki? Miért pont én?” Az Áldozat úgy szabotál minket, hogy felerősíti a negatív érzéseinket magunk és a világ iránt azért, hogy így szerezzen több figyelmet, törődést és megerősítést.

people-2587600_640.jpg

Hogyan állíthatjuk le a láthatatlan ügynököt?

1. lépés: beazonosítás. A belső szabotőrök ott bújkálnak a szavainkban és cselekvési mintázatainkban. Mivel észrevétlenül a részünkké váltak az azonosításukhoz külső szemre - coachra vagy terapeutára – is szükség lehet, aki visszajelzéssel, tükör tartással fel tudja hívni rájuk a figyelmünket.

2. lépés: feltárás. A szabotőr azért jött létre, hogy segítse a „túlélésünket”, hogy helyt tudjunk állni a világban, értékesnek érezzük magunkat, elfogadjanak és szeressenek bennünket. Mi az a belső szükségletünk, ami létrehozta a szabotőrt? Mit ad nekünk az, ha őt működtetjük? Miben segít és miben akadályoz bennünket? Ha ezekre a kérdésekre megvan a válasz, közelebb jutottunk a leállításához.  

3. lépés: tudatosítás. Vegyük észre azokat a helyzeteket, amikor a szabotőr felbukkan. Jegyezzük le a kiváltó okokat, triggereket. Különítsük el azokat a szituációkat, amikor nincs rájuk szükségünk. Miben mások ezek a helyzetek? Hogyan érezzük akkor magunkat, amikor nincsenek jelen a szabotőreink?

4. lépés: változtatás. A szabotőröket nem lehet csak úgy egyszerűen eltávolítani. Az igényre, amit jelenlétük kielégít találni kell egy másik megoldást. Legtöbbször az önbecsülés erősítése és a lelki állóképesség fejlesztése segít abban, hogy megszabaduljunk tőlük.

Te melyikben ismerted fel a saját láthatatlan ügynöködet?

Forrás: https://www.positiveintelligence.com

Nyakas Kitti
Szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com

süti beállítások módosítása