LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Agilitás a HR-ben – Hogyan építsünk agilis házat varázslat nélkül?

2018. december 07. - Legacy Kft.

agilis_hr_1.png

Már szinte a csapból is az agilitás folyik, de mi is ez valójában? Miért lett ez ennyire trendi? És hogyan lehet jelen ez az emberek fejlesztésében?

Rengeteg cikk és rendezvény választja témájául, hogy az agilis működés már nemcsak a termékfejlesztésben vagy a projektszemléletben, hanem például a HR-ben is terjed. Emellett ott vannak a hitetlenkedők is, akik szerint már megint jött valami új, amit majd be kell vezetni, így eleve elutasítóak az egész kapcsán. Mások nem hisznek már benne, mert bár elkezdték használni a módszertant és az eszközöket, azok aztán mégsem hozták meg a várt eredményt. Ezek a szervezetek lényegében rossz irányból kezdték el az agilis szemléletre való átállást, mintha a hozzákezdtek volna a tetőépítésnek, csak éppen ház nincs alatta. Emiatt az agilitás (is) kezd szitokszóvá válni.

agilis_hr_3.png

Az agilis szemléletre váltó szervezet akkor lehet jövőbiztos, ha először leteszi az alapokat, vagyis az alapelvekre és az értékekre építi a “házat”. Ha pedig így tesz, létrejön az együttműködés, a transzparencia, a kellő mennyiségű és minőségű kommunikáció. A változásokra adott gyors reakciók jellemzik a vállalati kultúrát, amelyben felhatalmazott és a teljesítményükért felelősséget vállaló csapatok valódi igényekre szállítanak jó és gyors megoldásokat.

A vállalati kultúra kialakításában pedig nagy szerepet kap a HR. Na de hogyan lehet agilis a HR akkor, amikor szervezet-, vezető-, vagy készségfejlesztésről van szó?

agilis_hr_2_1.png

Amikor a ház alapjait leteszi az agilis szervezetfejlesztő csapat, akkor azon dolgozik, hogy:

  • A szervezetben együttműködő csapatok, hálózatok alakuljanak ki, akár önszerveződő módon. Az emberek eredeti hatáskörükön felül is igyekezzenek a közös célért tenni.
  • Biztosítsa az átláthatóságot a szervezetben a titkolózással, simliskedéssel szemben, ezzel együtt lehetővé téve, hogy lehessen hibázni. Teheti mindezt úgy, hogy gyakorolja, illetve, hogy elvárja a társterületektől ugyanezt. Ezzel példát is mutat a szervezet számára.
  • Az agilisan működő HR csapat ismeri az egyének belső motivációit és ambícióit, ezért az elégedettséget elsősorban nem pusztán egy újabb, csillogóbb juttatási rendszer kialakításával és fenntartásával segíti, hanem támogatja a csapatokat és vezetőket abban, hogy képesek legyenek munkájukban minél felelősségteljesebben és eredményesebben működni. Ezáltal pedig nemcsak inspirálja, hanem elkötelezetté is teszi a munkatársakat a jobb működésre.  Ehhez szükséges az, hogy a HR csapat tagjai olyan kompetenciákkal rendelkezzenek, amelyek révén ezt ki tudják hozni a kollégákból. Mai tudásunk szerint a coach szemlélettel való működés elvezet ehhez.
  • Egy ilyen csapat nagyra értékeli a rugalmasságot, képes megismerni és reagálni a valós igényekre. Ennek feltétele persze, hogy ott legyen, ahol a dolgok történnek, tehát legelőször is el kell érnie, hogy bevonják. Ezek után tudja támogatni és felkészíteni a vállalatot és a benne lévőket a jelen és a jövő kihívásaira. Akár egyéni, akár egy szervezeti egységet, réteget érintő elakadásról legyen szó, ma már változatos módszerek állnak a rendelkezésükre, vagy igénybe vehetnek külső segítséget is.

Természetesen ahhoz, hogy erre képes legyen egy fejlesztő csapat, nincs szükség varázslatra. Azonban szükség van egy nagy adag tudatosságra, megfelelő kompetenciákra és elfogadottságra szervezetben.

Mészáros Ágnes és Nyakas Kitti
a Legacy szervezetfejlesztő csapatának tagjai

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com

süti beállítások módosítása