LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Mitől jó egy mentor?

2020. február 07. - Legacy Kft.

jo_mentor_nyito_600x330.png

Mit adhat egy mentor? És különben is, kinek van szüksége mentorra? Manapság rengeteg szervezet (for profit, non profit egyaránt) alkalmazza a mentoringot, mint a fejlesztés egy lehetséges módját. Nem újkeletű a jelenség, messzire nyúló történelmi hagyományai vannak: Odüsszeusz távollétében Mentorra, öreg barátjára bízta fiát, hogy segítse őt. Bár a kifejezés innen származik, meggyőződésem, hogy maga a mentoring sokkal régebbre nyúlik vissza, és hogy már az ősember is kiaknázta ezt a fejlesztési módot, legyen szó akár mamutvadászatról, akár barlangrajzok készítéséről.

A mamutvadászattól eljutottunk odáig, hogy számos szervezet használ mentorokat, hogy támogassák a kollégák beilleszkedését, szakmai előrelépését, fejlődését. Mi teszi ennyire közkedvelt fejlesztési formává a mentoringot? És egyáltalán ez micsoda?

A mentoring egy bizalmi kapcsolat, ahol a találkozók során a mentor átadja bölcsességének egy szeletét a mentoráltnak. Lehet ez a bölcsesség konkrét tapasztalati tudás vagy példa, de lehet akár szemléletmód is.  A mentor egy atyai jóbarát, aki érdek nélkül támogatja a mentorált fejlődését. (Az érdek nélkülnél azonban fontos megjegyezni, hogy jó esetben egy mentoring folyamat a mentor számára is rengeteg tanulási lehetőséget rejt magában.)

Mondhatnánk, hogy bárki lehet mentor, de valljuk be, azért mentor és mentor között óriási különbségek lehetnek. Szerintem egy jó mentornak pár dologban nagyon ügyesnek és tudatosnak kell lennie. Nézzünk meg ezek közül néhányat, a teljesség igénye nélkül.

jo_menot_hitelesse_g.png

Hitelesség

Amikor valaki mentort választ, érdemes felmérni, hogy pontosan miben van szüksége támogatásra. Egy jó mentor az adott témában hiteles. Ez korántsem jelenti azt, hogy adott témában a tökéletesség illúziójának fenntartásában ügyes, sokkal inkább azt, hogy adott területen megmászta a szamárlétrát, kezdőből szeniorrá vált, elkövetett hibákat, és begyűjtött sikereket. S amikor visszanéz az útra, még azt is fel tudja idézni, hogy ő hogyan tanult meg egy-egy fontos tézist, hogyan sajátított el egy-egy fontos készséget az úton.

Bizalmi kapcsolat kialakítása

Egy igazán eredményes mentor képes arra, hogy olyan légkört alakítson ki, amelyben a mentorált önmaga lehet, vállalhatja akár gyengeségeit is, bátran bevallhatja, hogy nem tud valamit. Ugyanakkor egy bizalommal teli légkör lehetségessé teszi azt is, hogy a szokásos, berögzült sémáit a mentorált megkérdőjelezze, feszegesse, akár a meglévő paradigmáit újakra, kevésbé korlátozókra cserélje. Azzal, hogy a mentor elfogadja a mentoráltat hiányosságaival, elakadásaival együtt, lehetőséget teremt neki, hogy rálépjen a változás útjára. A megfelelő légkör teremti meg a lehetőségét annak, hogy a tanulás, a fejlődés meg tudjon indulni.

jo_mentor_eszko_z.png

Rugalmas eszköztár

Az eredményes mentor arról is megismerszik, hogy rendkívül rugalmas eszköztárral rendelkezik. Érzékeli vagy felméri, hogy a mentoráltjának mikor, mi ad a legtöbbet. Hisz lehet, hogy arra van szüksége, hogy tanácsot adjon neki, vagy éppen arra, hogy elmesélje neki, hasonló szituációt ő hogyan oldott meg, de akár az is meglehet, hogy azzal ad legtöbbet, ha segít a mentoráltnak végiggondolni egy adott kérdést, és ezzel mozdítja elő a mentorált tanulási folyamatát. Egy ügyes mentor széles és változatos eszköztárral rendelkezik, és bölcsen választja meg, hogy adott helyzetben melyik eszközhöz nyúljon.

Elfogad de kihívások elé is állít

Azzal együtt, hogy a tiszteletteli elfogadás jellemzi a mentor és mentorált viszonyát, fontos, hogy a mentor az elfogadás mellett tudja feszegetni a mentorált látásmódját. Például vegye észre, ha a mentorált a saját útjába görget akadályokat, segítse a mentoráltat ezek felismerésében, és eltávolításában.  Vagy akár ahol a mentorált szemléletmódja nem elég tág, hiányoznak belőle fontos, érdemi aspektusok, be tudja ezeket emelni a beszélgetésbe.

Most hogy ezt így leírtam, hirtelenjében kedvet is kaptam, hogy keressek magamnak egy jó mentort. Te hogy vagy ezzel? Ha végiggondolod, hogy Te most szakmai/személyes fejlődésedben hol tartasz, a fentiek figyelembe vételével, neked ki lehetne most jó mentorod? 

Ha pedig mentoring programot terveztek kialakítani a szervezetben, olvasd el a kapcsolódó blogbejegyzésünket.

Szabó Tamara
Szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com: Budapesten és Debrecenben. Iratkozz fel a hírlevelünkre is!

süti beállítások módosítása