LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Introvertált vagy extrovertált-e a jó tréner?

2020. augusztus 28. - Legacy Kft.

intro-extro-nyito.jpgMilyen a jó tréner, introvertált vagy extrovertált? – ezt a kérdést szinte mindig megkapom a trénerképzőnk elején a résztvevőktől. Mivel kíváncsi vagyok a csoport ebbéli hiedelmére, rendszerint visszadobom a kérdést nekik, és ezzel el is indul egy beszélgetés a témáról.

Az első reflexió általában az, hogy extrovertált, hiszen ők azok, akik könnyen és szívesen kapcsolódnak másokhoz, jellemzően szívesen szerepelnek, nyitottak és kommunikatívak. Ezen a ponton általában megszólal valaki, hogy igen, ez mind igaz, de egy jó trénernek jól kell tudni másokra figyelni, másokat hosszan meghallgatni, elmélyültnek is kell, hogy legyen, meg precíz is - és valljuk meg, ez inkább introvertált jellemző. 

Nagyjából ez az a pont, ahol újra rám néz a csoport, és várják tőlem az igazságot. Persze izgulnak, mert bármelyik mellett is teszem le a voksom, nagyjából a csoport fele azt érezheti, hogy hiába ül itt, mert az ő típusa nem teszi alkalmassá a pályára. Mielőtt elmesélem, mit gondolok erről, pár gondolat a két típusról.

A köznyelvben az introvertáltat befelé fordulónak, az extrovertáltat kifelé fordulónak szokták jellemezni. A különbség valójában az a két típus között, hogy honnan gyűjti be az energiát, amikor például fáradt vagy energiavesztett az illető.

Az extrovertált azáltal töltekezik, hogy interakciókban vesz részt. Az emberi kapcsolódások által éri el azt az energiaszintet, amin jól működik, produktív, jól teljesít.

Az introvertált ember ezzel szemben magából gyűjti az energiát. Ha bántja valami, ha energiavesztett, visszahúzódik és úgy töltekezik. Energiaszegény állapotból úgy hozza magát működésbe, hogy visszavonul és nem lép társas interakcióba másokkal. 

Sok, a két típusra jellemző egyéb sajátosság ezekből fakad, ezek természetes következményei.

intro-extro-vegyes.jpgAzt is fontos tudni, hogy egyikünk sem 100%-ban valamilyen. Vannak olyanok, akiknél nagyjából fele-fele arányban vannak jelen a két típus sajátosságai. Ők azt szokták mondani, hogy bizonyos helyzetekben inkább introvertáltak, más esetekben meg inkább extrovertáltak, vagyis helyzetfüggő, hogy a személyiségük melyik „része” van elöl. Minél inkább eltolódik bennünk valamelyik irányba, annál kevésbé helyzetfüggő az introverzió vagy az extroverzió.

Na de térjünk vissza az eredeti kérdésünkhöz, vajon milyen is a jó tréner a fentiek fényében?

Szerencsés vagyok, mert a pályám során sok nagyszerű trénertől tanulhattam, dolgozhattam együtt velük, és bizony köztük sokan voltak introvertáltak és legalább annyian extrovertáltak. Időnként volt tapasztalatom kevésbé jó szakemberekkel is, és köztük voltak introvertáltak és extrovertáltak is szép számmal.

center_head.jpgA tréneri pálya komplex, sokféle kompetenciát kell egyszerre működtetünk ahhoz, hogy jól csináljuk. Ezeknek a kompetenciáknak egy része extrovertált sajátosság, másik része inkább az introvertáltak számára komfortos. Egy pályára való alkalmasság szempontjából a motiváció, az érdeklődés, a tanulási vágy, a reális pályaismeret, a reális önismeret és a szakmai alázat fontosabb, mint a személyiségtípus.

Elképesztő sok mindent meg tudunk tanulni akkor, ha a motivációnk erős valamivel kapcsolatban. Ha ehhez kellő önismeret is társul, akkor azt is felmérjük, hogy annak a bizonyos hiányosságnak a kikompenzálása mekkora befektetés, mekkora energia árán történik meg. Ha mindezek mellett van kellő alázatunk és szorgalmunk, akkor a tréneri pálya nyitva áll előttünk, legyünk introvertáltak, avagy extrovertáltak.

Tartozz bármelyik típusba is, ha szeretnéd fejleszteni a releváns tréneri kompetenciáidat, várunk a Legacy Tréner-Tanácsadó-Facilitátor Képzésében Budapesten 2022. 02. 17-től, részletek itt.

Szívesen megtudnál többet a képzésről? Várunk a Betekintő esten 2022. 01. 28-án, részletek itt.

Márton Mónika
A Legacy ügyvezetője,
szervezetfejlesztő, tréner, coach
a Legacy Tréner-Tanácsadó-Facilitátor Képzés oktatója

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: FacebookLinkedInInstagram oldalainkon, valamint látogass el Spotify csatornánkra, és keress minket a Meetup.com-on: Budapesten és Debrecenben!

süti beállítások módosítása