LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Mi a világ legkomplexebb hivatása?

2021. május 07. - Legacy Kft.

pexels-andrea-piacquadio-3768126.jpgMielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden folyamatosan fejlődő szervezet, így a miénk is folyamatosan keresi a csapatba illő, azonos értékeket valló, magas szakmai minőséget képviselő kollégákat. Az elmúlt időszakban ez különösen akuttá vált, mert egyre több és klasszabb projektekben dolgozunk és bizony ezt bírni kell kapacitással is.

Annak rendje és módja szerint elkezdtem megfogalmazni, kit is keresünk, ki is az ideális kolléga. Ekkor jött a felismerés, hogy talán a világ legkomplexebb hivatása a miénk. Tudom, tudom, mindenki így érzi. Már látom lelki szemeimmel a rosszalló kommenteket, hogy miért nincs igazam és nem tudom én mi az igazán nehéz munka.

Mindenkit megnyugtatok, tudom, hogy van olyan, amihez sokkal okosabbnak kell lenni, ahol sokkal több dologra kell egyszerre figyelni, ahol sokkal több a stressz, ahol sokkal nagyobb a nyomás, ahol sokkal kevesebbet keresnek, ahol sokkal kisebb a társadalmi elismertség, ahol sokkal nagyobb a mentális vagy lelki leterheltség, a fizikairól nem is szólva...szóval tudom, hogy nagyon szerencsések vagyunk a hivatásunk tekintetében.

pexels-startup-stock-photos-212286.jpgAmire azonban figyelmes lettem az az, és erre gondolok amikor a komplexitást írtam, hogy egymásnak ellentmondó kompetenciákra van szükség ahhoz, hogy ezt a pályát valaki jól csinálja.

Nézzük csak néhány példát arra, mi mindenben kell jól lenni és mi mindenben kell jónak lennie egy szervezetfejlesztési tanácsadónak.

Autonómia, függetlenség ÉS együttműködés, csapatjáték

Munkanapjaink jelentős részében önállóan, egyedül dolgozunk és ezt egyre inkább otthon tesszük, viszonylagos elszigeteltségben.

Saját magunkat kell motiválnunk, a magunk számára kialakított struktúrában dolgozunk és a magunknak tett ígéreteket kell megtartanunk. (És persze a kollégáknak és az ügyfeleknek tetteket is.) Sokan jól vannak ezzel, élvezik az egyedül végezhető munkát.

Azonban ugyan ennek a szakembernek egy projektben, vagy egy teamcoachingban magas minőségű együttműködésben is kell dolgoznia a kollégáival. Kooperálni kell az ügyfelekkel, akik néha másként látják a közös dolgokat mint mi és ugyan ennek az embernek rövid idő alatt kell másokkal magas bizalmat építeni, jól kapcsolódni például trénerként, teamcoachként. Ennek a gyors bizalomnak hetente több különböző csapattal, emberrel, megrendelővel meg kell teremtődnie.

Szisztematikusság ÉS spontaneitás

Mivel önállóan dolgozunk, a struktúrát nem kívülről kapjuk, ezért az, aki szisztematikusan, jól szervezetten halad a teendőivel, a sürgős-fontos szabályait jól tartja, nos az igazán sikeres lehet a tanácsadói pályán. De bizony hiába terveztük el, hogy holnap mivel haladunk, ha jön az ügyféltől az ajánlatkérés, akkor csinálni kell, nincs mese, borul a terv.

Mint ahogy akkor is borul, ha a jól kigondolt, felépített, megtervezett workshopunkon, tréningünkön a csoport nem azt hozza, amit „beterveztünk”. A teamcoachingról pedig nem is beszélve, ahol gyakorlatilag az első blokkot tudjuk megtervezni, minden más akkor és ott alakul. Aki nincs jól a spontán helyzetekben, bizony sok stresszt vesz a nyakába tanácsadóként.

pexels-arthouse-studio-4335848.jpgElköteleződés ÉS szabadságvágy

Azok tudnak hosszan megmaradni ezen a pályán, akik számára ez nem egy munka, nem egy alternatíva a multiból, a vállalati szektorból, a közszférából való kilépésre, hanem szenvedély. Elköteleződnek egy értékrend mellett, egy hivatás mellett, és egy életforma mellett. Fejlett kötöttség tűrésre van szüksége annak, aki eredményes szeretne lenni a tanácsadói hivatásban, hiszen szerződünk az ügyfelekkel, célokról, feladatokról, eredményekről, együttműködésekről, amihez el kell köteleződnünk. Nekik is, és nekünk is.

Ugyanakkor azt is látom, hogy akik ezen a pályán vannak, tartósan és sikeresen, nos azok valami hatalmas szabadságvággyal is rendelkeznek. Az alkotás szabadsága, a gondolkodás szabadsága, a kreativitás szabadság és a nemet mondás szabadsága is élteti őket.

Alázat ÉS magabiztosság

Az alázat ebben a szakmában elengedhetetlen. Alázat a szakma iránt, a saját folyamatos tanulásunk iránt, mások nehézségei és kihívásai iránt, és alázat az ügyfelek irányába.  Ugyanakkor az alázathoz párosulnia kell egy erős szakmai magabiztosságnak, stabilitásnak, átalakító erőnek. Mind a két tényezőnek magasnak kell lennie, pedig látszólag ellentmondó két dolog. De hogy mennyire nem az! Az igazán seniorokban, az igazán profikban ahogy nő a tudás és tapasztalat, úgy nő az alázat is. Számomra ők az igazán hitelesek.

pexels-cottonbro-4098369.jpgElfogadás, megértés ÉS kritikai gondolkodás

A megértő, empatikus, partneri attitűd és őszinte kíváncsisággal odaforduló viselkedés alap, és talán evidensnek is mondható egy fejlesztő szakember tekintetében. Azoknak azonban, akik ebben erősek gyakran nehézséget jelent a kritikai gondolkodás, az ügyfelek meglátásainak megkérdőjelezése, a bátor kritikus visszajelzés, az egyet nem értés kifejezésé. Pedig a tanácsadói munkában mind a kettőre szükség van, még hozzá magas szinten. Az egyet nem értésünkből időnként többet tanulnak az ügyfeleink, mint az igenlésünkből, még akkor is, ha ez üzleti kockázattal is járhat a tanácsadó szempontjából.

Hirtelen ez az 5 dolog jutott eszembe, de hosszan sorolhatnám még, mi mindennel és annak ellenkezőjével kell felvérteznie magát annak, aki a mi hivatásunkat választja. Minket büszkeséggel és örömmel tölt el, hogy ezen a pályán vagyunk és részesei lehetünk egyének, csapatok és szervezetek fejlődésének, nyomot hagyhatunk a szakmai és privát életükben.

Na jó, nem a világ legkomplexebb hivatása, de nekünk a kedvencünk!

� Melyik lehet a világ legkomplexebb hivatása? Igen, mindenki úgy gondolja, hogy bizony a sajátja.

 

Ha Ti is szeretnétek trénerré válni, jelentkezzetek februárban induló képzésünkre!
További információért látogassatok el webhelyünkre!

Márton Mónika
A Legacy ügyvezetője,
szervezetfejlesztő, tréner, coach

 

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: FacebookLinkedIn,  Meetup.com: Budapesten és Debrecenben. Látogass el Spotify csatornánkra is!

süti beállítások módosítása