LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

A szervezetfejlesztés varázspálcája?

2022. április 15. - Legacy Kft.

varazs.jpg

A legtöbbünknek, ha azt hallja, hogy varázspálca, egy faragott kis favessző ugrik be. A legtöbb szakirodalom úgy hivatkozik rá, hogy valamilyen különleges erővel bír, ami felold átkokat, vagy éppen megátkozni lehet vele. Az én fejemben (és erre is találtam írásos megerősítést �), inkább egyfajta tanításokat, ősi titkokat, bölcsességet magában rejtő eszköz, melyet jól használva megoldást találhatunk a problémákra. Szervezetfejlesztés szempontjából is inkább az utóbbival tudok azonosulni.

Hogy mit tekintek a szervezetfejlesztés lehetséges varázspálcájának? Nos, tapasztalataim alapján a teamcoaching lehet egyfajta tanítás, egy ősi titok, egy bölcsesség, ami hatással van a szervezetre. Korábban írtam arról, hogy miért fontos, hogy jól működő csapatok alkossák a szervezetet. A kollegáim pedig arról, hogyan legyünk jól, ha többek között jó csapatjátékosok akarunk lenni. Hiszen egészséges emberek tudnak egy egyészséges csapatot létrehozni, tovább menve egészséges csapatok hoznak létre egészséges szervezetet. A teamcoaching pedig mind a három ”egységre” hatással lehet.

varazs3.jpg

Teamcoaching

A teamcoaching egy remek fejlesztési eszköz csapatok számára. Akkor tud működni igazán, ha van egy csapat, akik egy közös célért küzdenek. Szoktak kommunikálni is egymással, nem csak 1,5-2 havonta egy online meeting keretében látják egymást és váltanak pár szót. Illetve a csapatnak van vezetője, aki a csapat működésért felel.

Hogy miért mondtam, hogy mind a három ”egységre” hatással lehet? Mert vannak olyan helyzetek, amikor egy csapat működését bizony egy ember működése hátráltatja. Teamcoachingban az egyén szintjén jelentkező problémát a csapat, a rendszer tüneteként kezeljük. A csapattal együttműködve fogalmazunk meg új, konstruktív működést. Abban meg maximálisan hiszek, hogy az egyén elmozdulása, viselkedésváltozása sikeresebbé teszi a csapatokat.

Továbbá a teamcoaching egy olyan tudatos beavatkozás, mely segíti a csapatokat abban, hogy eredményesebbek legyenek a céljaik elérésében, ezáltal hozzájárulnak a szervezet sikereihez is.

varazs2.jpg

Hoztam egy-két példát, mikor érdemes teamcoachingban gondolkozni:

  • Amikor a team egy olyan elakadással küzd, amin önállóan nem tud tovább lendülni hosszú ideje.
  • Amikor annyira elmérgesedett a helyzet, hogy a csapattagok már nem tudnak beszélni
  • egymással.
  • Amikor a team valamiért nem tudja kihozni magából azt a legeredményesebb működést, amire egyébként képes lenne.
  • Amikor a vezető úgy érzi, hogy a teamnek kellene valamiben előrelépnie, de nincs meg hozzá az út.

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy csapatban működni erőfeszítéssel és lemondásokkal jár. Továbbá hajlamosak vagyunk arról is megfeledkezni, hogy egy jól működő, egészséges csapat tagjának lenni viszont életre szóló pozitív élmény. Amikor én visszagondolok a korábbi munkahelyeim pozitív élményeire, akkor nem az épület, maga a munkakör, a konyha felszereltsége, hanem csapathoz köthető élmények jönnek elő. Ezek maradtak meg, ezért mondom azt évekkel később, de jó volt ott dolgozni.

S, hogy valóban van-e ”varázsereje” a teamcochingnak, próbáljátok ki, és a végén el tudjátok dönteni. Nem kell hozzá sok minden, viszont van, ami elengedhetetlen hozzá. Az elköteleződés, az aktív jelenlét, és a transzparens működés végig a folyamat során, mind a csapattagok, mind a vezető részéről.

Tasnádi Roland 
tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: FacebookLinkedInInstagram oldalainkon, valamint látogass el Spotify csatornánkra, és keress minket a Meetup.com-on: Budapesten és Debrecenben!

süti beállítások módosítása