LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Önmegvalósítás? Igen!

2022. február 11. - Legacy Kft.

novekedes.jpg

Mit is értek önmegvalósítás alatt? Mire figyelj, mik az önmegvalósításhoz vezető lépések, és vajon mik a gátjai annak, hogy kiteljesedj? Ha felkeltette érdeklődésed a témakör, és szeretnél egy lépést tenni saját fejlődésedért, tarts velem!

A gondolatszál végigvezetéséhez Abraham Maslow szükségletpiramisát – azt a verzióját, ami a legismertebb, leginkább kézzel fogható szükségleteket vizsgálja – fogom alapul venni, majd ránézek a nehezítő tényezőkre, végül pedig hozok néhány tippet.

Abraham Maslow amerikai pszichológus és a humanisztikus pszichológia egyik vezető alakja volt, nevéhez köthető az említett elmélet megalkotása, melynek csúcsán az önmeghaladás áll – eredeti modelljében az önmegvalósítás volt a dobogó legfelső fokán, de később kiegészítette azt. Maslow spirituális kérdésekkel foglalkozott az önmeghaladás szintjén. Jelen írásomban nem tervezek spirituális útra indulni, így én most az önmegvalósítással, annak elérésével foglalkozom részletesebben.

novekedes2.jpg

A piramisban az emberi szükségleteket csoportosítja, amelyeket egymás után haladva lehet kielégíteni, az alsótól, tehát a legalapvetőbbtől kezdve egészen a tetőpontig, a legösszetettebbig. Lássuk ezeket röviden:

  • Fiziológiai szükségletek: a légzés, az étkezés, az alvás, pihenés, a fájdalom elkerülése, legyen ruházatunk és menedékünk.
  • Biztonsági igények: testi és lelki egészség, biztos munkahely, elegendő fizetés a létfenntartáshoz, stabil jövő és lakhatás biztosításához – ne napról napra kelljen élni.
  • Szociális szükségletek: a hovatartozás érzése, család, barátok, társadalmi elfogadás iránti vágyból fakad.
  • Megbecsülés iránti igények: a presztízs, az elismerés és megbecsülés igényei, magunk és a körülöttünk lévők tiszteletét értjük alatta, oda- és visszafelé is.

Ezeket összefoglalva hiányalapú szükségleteknek nevezte el, ha valamelyik nincs meg az életünkben, akkor az mozgat minket, hogy megszerezzük.

  • Kognitív szükségletek: tudást bővíteni, felfedezni, megismerni és érteni új dolgokat.
  • Esztétikai szükséglet: a rend, a szépség, a szimmetria és a harmónia iránti vágy.
  • Önmegvalósítás: a beteljesedés, az egyén eléri azt, amire vágyott, kiaknázva a benne rejlő lehetőségeket. Maslow szerint az ember, akivé válhat, azzá is kell válnia, ez a szükséglet az önmegvalósítás.
  • Önmeghaladás, vagy transzcendens: az emberi tudat legmagasabb, legátfogóbb szintjeire utal, úgy, mint az ember kapcsolata önmagával, másokkal, a természettel, más fajokkal.

Ez utóbbiak pedig a növekedés alapú szükségletek, amik az egyén fejlődés iránti vágyából erednek.

novekedes3.jpg

Személyes fejlődés lehetséges akadályai

Minden csoportnak megvan a maga gondja, zökkenője. Ha a fiziológiai szükségleteket nézzük, könnyen be lehet látni, hogy ha valakinek nincs egy meleg kabátja, amikor télire fordul az idő, akkor egy cseppet sem fog azon aggódni, hogy a társadalomnak ő mennyire elfogadott tagja. Ha elvesztem az állásom, és bevétel nélkül maradok, veszélybe kerül a lakhatásom, nincs elegendő pénzem az addigi életkörülményeimet fenntartani, így a saját biztonságomra, jóllétemre fordítom a figyelmem minden egyébről.

Sajnálatos módon a halál az élet velejárója, így amikor elvesztünk egy számunkra fontos személyt, akkor a szociális szükségletünk kielégülése sérül, természetes, hogy nem a személyes potenciál kiaknázásán van a hangsúly. Egy esetleges tekintélyvesztés következtében pedig folt esik az ember becsületén, újra azon fog dolgozni, hogy kiköszörülje a csorbát. Maslow úgy vélte, míg egy adott szint nincs kielégítve, addig nem is foglalkozunk a többi szükséglet beteljesedésével, csekélyebb a motivációnk a feljebb lépésre, hisz megrekedtünk. Ez hatással lehet a kedvünkre, attitűdünkre, munkahelyi teljesítményünkre, és akár az egészségünkre is.

Na de mit tehetünk? Összegyűjtöttem néhány tippet, amik hasznosak lehetnek:

  • Önmagam elfogadása elengedhetetlen, mind az erősségeim és mind a fejlesztendő területeimet is beleértve. Csak abból és arra tudok építkezni, amim van.
  • Hinnem kell a képességeimben, a pozitív hozzáállás segít megküzdeni a kihívásokkal.
  • Nem szabad magamat másokhoz hasonlítani, hisz azzal is a saját fejlődésemről mások teljesítményére terelem a figyelmem, erőforrásaim.
  • Ha pont ugyanúgy cselekszem, mint korábban, akkor ugyanazt a válaszreakciót is fogom kapni a környezetemtől. A tanulásom érdekében kísérleteznem kell.

Az önmegvalósítás nem megy egyik hétről, hónapról a másikra, ez egy ennél hosszabb folyamat, amire időt kell hagynom magamnak és mindeközben keresni azt, amiben igazán jó és ugyanakkor jól is lehetek.

Írásom egy Maslow idézettel szeretném zárni:

„A képességek követelik, hogy használják őket, és csak akkor hallgatnak el, amikor jól használják őket.”

Viktor Csenge
junior szervezetfejlesztő, tréner, facilitátor

 

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: FacebookLinkedInInstagram oldalainkon, valamint látogass el Spotify csatornánkra, és keress minket a Meetup.com-on: Budapesten és Debrecenben!

süti beállítások módosítása