LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

5 intő jel egy szervezetfejlesztő partner kapcsán

2018. február 15. - Legacy Kft.

human-3131802_1920_1.jpg

Manapság sok a szervezetfejlesztő, coach és tréner a piacon. Ez egyrészt jó hír, mert az egészséges verseny a minőség hasznára válhat, másrészt azonban megnehezíti a döntést a vezetők és HR szakember számára. Következzen 5 dolog, segíthet eligazodni, ha szervezetfejlesztő partner kiválasztása előtt állsz.

Gyakran halljuk, hogy „ma már mindenki coach”, amihez a partnereinkkel beszélgetve mi még hozzátennénk azt is hogy „meg szervezetfejlesztő és tréner”. Akik ilyen iskolákat végeztek, értékes tudás, készség birtokában vannak, ami számos szempontból megerősítheti őket, hatással lehet szakmai szerepükre, formálhatja a gondolkodást, az attitűdöt. De ahogy azt mondani szokták, színész az, akit esténként láthatunk a színházban, vagyis a begyűjtött papíroktól még nem lesz valaki gyakorlati szakember. Ezt azonban megrendelőként – vezetőként, HR szakemberként – nem mindig könnyű felmérni, megítélni. Éppen ezért összeszedtünk néhány dolgot, ami segíthet eligazodni abban az esetben, ha szervezetfejlesztő partner kiválasztás előtt állsz.

packaging-2481462_1920.jpg

1. Óvakodj a tanácsadótól, ha maximálisan és mindenben és 100%-ban és elsőre egyetért veled! Talán könnyűnek és együttműködőnek tűnhet a közös munka, abban az esetben, ha minden feltételedhez azonnal alkalmazkodik a tanácsadó, de szerintünk ez annak is lehet a jele, hogy nincs szakmai elképzelése, meggyőződése és tapasztalata. A jó tanácsadó empatikus, meghallja amit a megrendelő mond, ugyanakkor megkérdőjelez, konfrontál és szeret mélyebb összefüggéseket is meglátni. Lehet, hogy néha nem egyszerű ezt hallani megrendelőként, de ne felejtsd el, pont ez az egyik legnagyobb érték, amit egy külső tapasztalatból nyersz.

package-2366468_640.jpg

2. Óvakodj a tanácsadótól, ha az első adandó alkalommal kész megoldást nyújt a problémádra! Ha valódi változást szeretnél a csapatodban, szervezetedben ott a tanácsadói megoldásnak valódi megértésen kell alapulnia. A szakembernek ismernie kell a szervezeti célokat, a jelen helyzetet, a stakeholderek szükségleteit, ez pedig csak úgy valósulhat meg, hogy ha több esetben egyeztettek, és párbeszéden alapuló közös gondolkodás előzi meg a megoldási koncepció kialakítását. Ne vegyél meg kész programokat, testre szabás nélkül. Ami mindenhová jó, az valójában sehová sem!

copy-space-2535266_1920.jpg

3. Óvakodj a tanácsadótól, ha mindig előáll valami újdonsággal, valami tutival és trendivel! A világ és benne a szervezetek gyorsan változnak, de azért nem annyira, hogy fél évente valami nagy durranás kellene ahhoz, hogy naprakész legyen a csapatod, céged. Ilyen esetben bátran gyanakodhatsz arra, hogy van egy új terméke, és azt szeretné neked eladni. Tudom, hogy vonzó lehet valami új, izgi, színes-szagos, de nézz a mélyére: miről szól ez a program valójában, no meg mielőtt valami újat szeretnél, gondolkodj el azon, hogy a „régit” valóban csináljátok-e már?

character-265632_1920_1.jpg

4. Óvakodj a tanácsadótól, ha a szenior vagy a partner tárgyal veled, és a juniort küldi megvalósítónak! Amikor ilyet hallok a partnereinktől, még én is dühös leszek, mert inkorrektnek tartom, és szakmailag is megalapozatlan. Szenior tapasztalatából jövő előzetes egyezetetések, szenior szintű tárgyalás, szenior kérdések és meglátások, majd junior megvalósítás... És itt nem az életkorról beszélünk! Ez egy olyan szakma, ahol sok 30-as már tapasztalt szakember, és sok 45+-os a közelmúltban végzett egy szervezetfejlesztő- vagy coach iskolát, de valós tapasztalata még nincs. Ragaszkodj hozzá, hogy a fejlesztő folyamat egészében – az előkészítéstől az utánkövetésig – ugyanazok a tanácsadók vegyenek részt!

blank-2970215_1920_1.jpg

5. Óvakodj a tanácsadótól, ha egyszerre egy csomó cég égisze alatt szolgáltat! Biztosan sokan nem értenek velem egyet ebben, de őszintén hiszem, hogy ez egy olyan pálya, ami egész embert kíván, sok és koncentrált figyelmet. Tudom, hogy vannak a szakmánkban olyan kollégák, akik szívesen maradnak függetlenek, és érték számunkra a sok helyre való csatlakozás, csakhogy itt szerintem nem ez a fő szempont, hanem az ügyféllel való magas szintű együttműködés és megvalósítási kiválóság. Egy szervezetfejlesztő cég vezetőjeként csak olyan kollégára bíznék ügyfelet, akivel sokat dolgozunk együtt, közös szakmai csapatot alkotunk, azonos küldetéssel és értékkel bír mint a csapatunk egésze, ugyanazt képviseli az ügyfélnél amit mi. Ezt pedig nem tudom elképzelni abban az esetben, ha hétfőn nekünk, kedden, szerdán pedig másnak dolgozik.

Márton Mónika
A Legacy ügyvezetője,
szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com

süti beállítások módosítása