LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Öt tévhit a tréner-tanácsadói szakmáról - és ahogy ezt mi látjuk

2018. június 22. - Legacy Kft.

dessert-3129513_640.jpg

Nagy öröm számomra, hogy rendszeresen alkalmam nyílik egy-egy nagy egyetemen workshopot tartani HR menedzser, andragógia vagy vezetés szervezés szakos hallgatóknak. Inspirálnak a fiatalok a kérdéseikkel, nyitottságukkal, frissességükkel, ugyanakkor meglep, milyen tévhitekkel élnek a tréner-tanácsadó szakmával kapcsolatban. Ezek a tévhitek nem csak az egyetemisták fejében élnek.

Sokan megkeresnek minket, hogy szívesen tanulnának tőlünk, vagy akár csatlakoznának is a szervezetfejlesztő, tanácsadó csapatunkhoz. Azonban amikor mesélek a munkánkról, hát bizony gyakori ez a reakció: Ja, én azt hittem, hogy...

tin-3475837_640.jpg

1. „Vannak fix tréning programok, amiket a tréner rendszeresen megtart.” Tréning program helyett szívesebben használjuk a fejlesztő programot, ami tréning, workshop és coaching elemeket is tartalmaz, attól függően, mi támogatja a cél megvalósulását leginkább. Mire azonban idáig eljutunk, sok előkészítésen, előzetes egyeztetésen, valós igényfeltáráson, üzleti célok megértésén vagyunk túl, és amikorra ebből fejlesztő program lesz, már a munka egy fontos részét elvégeztük. Fix programok kitalálására nem sok időt szánnék - ami mindenhová jó, az valójában sehová.

dessert-3129511_640.jpg

2. „Ha pihenten akarsz ébredni, legyél tréner” – ezt nemrég egy hirdetésben olvastam és jót mosolyogtunk rajta a kollégaimmal.  A kipihentség nem mindig jön össze, viszont pontosan tudjuk, hogy az ország különböző pontján lévő benzinkutak közül hol finom a kávé, és hol tudunk háromszög szendvicsen kívül valami mást is enni. Bizony, az ügyfeleink nem mindig a szomszéd utcában vannak, de még csak nem is a szomszéd kerületben, így aztán sokszor hajnalban ülünk az autóba, hogy 8-kor a helyszínen legyünk és 9-kor felkészülten kezdjünk. Kivéve, ha a célcsoportunk munkarendje nagyon más, mert akkor lehet, hogy 7-kor kezdünk.

empty-coffee-cup-2211075_640.jpg

3. „A tanácsadók maguk osztják be az idejüket, és eldönthetik mikor dolgoznak.” Szerintünk, bárki eldöntheti mikor és mennyit dolgozik. Dönthet a pék is úgy, hogy nem nyit ki, a tanár is, hogy nem megy be (vagy épp, hogy csak bemegy) a sales-es is, hogy nem értékesít, csak hát a következmények is a csomag részét képezik. A tanácsadó szolgáltat, a portékája pedig az idő. Ha ezzel kapcsolatban az a döntése, hogy ezt nem adja, akkor nagyon hamar bezárhat, ha egyáltalán ki tud nyitni.

fourth-of-july-2458715_640.jpg

4. „Nekem csak meg kell tartanom, van valaki, aki eladja” És akkor jöjjön a trénerek nagy mumusa, az értékesítés. Sok tanácsadó cégnél az az üzleti modell, hogy azt tarthatják meg a trénerek, amit maguk eladnak. Tapasztalatunk szerint ezen a pályán hosszú az értékesítési ciklus, különösen akkor, ha nem rendelkezik nagy kapcsolati tőkével a tanácsadó, mert mondjuk nem töltött el sok évet a vállalati szektorban, vagy ha a kapcsolati hálója nem döntéshozókból áll. Ez esetben ugyanis a kapcsolatfelvétel, az egyeztetések sora sok-sok időbeni invesztíció és semmi garancia, hogy a végén üzlet lesz belőle.

candy-171343_640.jpg

5. „A trénerek nagyon sokat keresnek” Talán a fentiekből már látszik, hogy mire egy tanácsadói nap vagy fejlesztő nap megvalósul, sok-sok hónapos ügyfélgondozás, tárgyalás, egyeztetés, előkészület és nem kevés kilométer áll mögöttünk, nem beszélve azokról a drága képzésekről, amelyekre a fejlesztő szakembereknek rendszeresen járniuk kell, hogy naprakészek legyenek, és adekvát megoldásokat tudjanak nyújtani a partnereik számára. Szóval lehet, hogy a napidíj egy szépen csengő szám, csakhogy az nem egy, de nem is két nap munkája és sok-sok év folyamatos tanulásának eredménye.

Mindezek fényében, jogosan merülhet fel a kérdés, miért választottuk mégis ezt a pályát.

  • Mert a kényelem helyett a kihívás mellet tettük le a voksunkat.
  • Mert az állandóságnál vonzóbb a változatosság.
  • Mert a munkánk nem fáraszt, hanem tölt.
  • Mert a kishitűség helyett bízunk a szakmaiságunkban, az értékünkben.
  • Mert mások küldetése helyett a sajátunkat követjük.
  • Mert Leave a Legacy.

Ha a te utad is ez a hivatás, várunk a Legacy Tréner-Tanácsadó-Facilitátor Képzésében Budapesten 2023. 02. 16-tól, részletek itt.

Márton Mónika
A Legacy ügyvezetője,
szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: FacebookLinkedInInstagram oldalainkon, valamint látogass el Spotify csatornánkra, és keress minket a Meetup.com-on: Budapesten és Debrecenben!

süti beállítások módosítása