LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

A kulisszák mögött: agilis coach akcióban

2018. október 26. - Legacy Kft.

a_kulissza_k_mo_go_tt_agilis_coach_akcio_ban_ci_mlap.png

Képzeld el, hogy kapsz egy lehetőséget, hogy egy hétig követhetsz egy agilis coachot. Mire számítasz, milyen lesz az az egy hét? Mi az elképzelésed, hogy milyen feladatai vannak? Mik lehetnek a fő kompetenciái? Egyáltalán mire jó ez a szerep?

Csatlakozz hozzám a szokásos hétindító gondolkozásomra: listázom a rám váró feladatokat és tudatosítom magamban, hogy ezekkel kapcsolatban mire szeretnék figyelni (tartalmi és a használt kompetenciák szintjén). Te milyen készségeket ismersz fel?

A környezet: két hat fős szoftverfejlesztő csapat, egy agilis coach.

Korán érkezek, csapattagok még nincsenek, átfutom, hogy mi vár rám a héten. Átgondolom, hogy ezek milyen felkészülést igényelnek tőlem, vagy a csapatoktól. Amit a csapatnak kell csinálnia, arra teszek egy emlékeztetőt a táblánkra (itt vezetjük a feladatainkat), így a napi meetingen szóba fog kerülni, és lesz felelőse is. Két csapat esetén könnyen ütközik egymással két egyeztetés, ilyen esetben döntök, hogy melyiket tudja a csapat megoldani nélkülem, vagy melyiknél fontos, hogy facilitátorként jelen legyek.

a_kulissza_k_mo_go_tt_agilis_coach_akcio_ban_csapatok.png

Átgondolom, hogy milyen helyzetben vannak a csapatok, melyiknél mire figyeljek a következő időszakban és ennek érdekében milyen lépéseket fogok megtenni:

Az egyik csapatban sok személyi változás volt az elmúlt időben, ezért érdemes lenne egy “reboot”-ot csinálni velük. Ennek az a célja, hogy legyen az együtt dolgozásunknak egy közös alapja, egy megegyezés, ami szerint szervezzük a munkát és ami szerint viselkedünk. Ehhez készítek egy jegyzetet, hogy mik azok a témakörök, amiket meg szeretnék velük beszélni: csapat normák, felelősségek, mire van szüksége a csapatnak a munkához (kompetencia, technikai keretek), munkamódszerek. Hangsúlyozom magamban, hogy ez a szerződés a közös munkánkat alapozza meg, ezért közös munka eredménye kell legyen. Átgondolom, hogy milyen eszközökkel tudom a legjobban aktivizálni, bevonni a csapat összes tagját.

A másik csapattal retrospektív meetingünk lesz a héten, ez a dedikált színtere a fejlődésnek.  “Milyen helyzetben vagyunk? Mik az aktuális témák a csapatban, a termékfejlesztésben? Milyen módszereket és eszközöket használjak? Mekkora időszakra nézzünk rá? Miben fejlődött a csapat? Miben fejlődhetne? Milyen fejlődést látok egyéni szinten?” Ilyen és még hasonló kérdések merülnek fel bennem. Van, amelyiket hamar meg is válaszolom, és van, amelyikre csak a retrospektíven kialakult helyzet hozza meg a választ.

a_kulissza_k_mo_go_tt_agilis_coach_akcio_ban_1_1.png

Emellett mindkét csapatnál van egy konkrét rövidtávú cél a fejemben, ami egy következő szintre vihet minket. Ennek elérését személyes (1-1) beszélgetésekkel támogatom, így képet kapok arról, hogy a tagok hogyan érzik magukat a csapatban, jobban megismerem a gondolataikat a helyzetről, hogy mi az a terület amire szerintük fókuszáljunk. Van akivel nehezebbek ezek a beszélgetések: megfogalmazom, hogy nekem mi a nehéz benne, amennyire tudok előre készülök rá, próbálom megtalálni a hozzá vezető utat. Az “egy-egy”-ek átalakíthatják a rövidtávú célt, az számít, hogy legyen elköteleződés a csapat részéről. Ez néha jön természetesen, néha “el kell adnom a problémát”.

A nagyobb lépéseket egyeztetem a vezetőnkkel is, tőle is várok megfigyeléseket, amik szintén befolyásolhatnak minket. Rendszeresen átbeszéljük, hogy mi történik a csapatokban, mind a termék-, mind a csapatfejlesztés szempontjából, milyen kihívások vannak, azokat hogyan oldjuk meg és milyen irányba menjünk tovább.

A csapaton kívül még külön szinkronizálunk a projekt képviselőjével (product owner) is: melyik szálon hogyan haladjunk tovább, a fejlesztésben mire tegyük a hangsúlyt, az ügyfelekkel kapcsolatban milyen meetingek lesznek, hogyan készüljünk fel rá. Emelett  őt is támogatom a felmerülő akadályok elhárításában.

a_kulissza_k_mo_go_tt_agilis_coach_akcio_ban_ma_s_coachok.png

A csapatokkal kapcsolatos teendők mellett mentorként dolgozom más agilis coachokkal is. Többnyire az aktualitásokat beszéljük át, hogy bizonyos helyzeteket hogyan lehet kezelni. Máskor az agilitás megvalósításával kapcsolatos témák vannak terítéken. Segítünk egymásnak személyre szabni a módszereket és a témákat is, ki hol tart a fejlődésében és mire lehet még szüksége.

Lesz a csapatvezető közösségnek is meetingje, az előző alkalommal elvállaltam egy téma kidolgozását, erre is felkészülök a héten. A tartalom mellett arra is figyelmet fordítok, hogy olyan kérdésekkel, gondolatébresztőkkel készüljek, amikkel be tudom vonni a többieket, beszélgetés alakuljon ki az egyoldalú információközlés helyett.

Nagyjából így néz ki egy hetem. Mindennek a megvalósításához ezeket a skilleket használom: megfigyelés, reflexió, facilitálás, coaching, mentorálás, képzés, az agilis értékek gyakorlatba átültetése, kommunikáció, önismeret.

Ha szeretnél fejlődni az ehhez a szerephez kapcsolódó kompetenciákban, várunk a Legacy Agile Coach Készségfejlesztés programjára.

Haraszti-Horváth Dóra
agile coach
a Legacy Agile Coach Készségfejlesztés program egyik oktatója

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com

süti beállítások módosítása