LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Hibrid megoldás a vezetőfejlesztésben

2018. november 02. - Legacy Kft.

caramels-3740928_640_edit.jpg

Bármilyen megközelítést, eszközt választunk a vezetőfejlesztésben, annak lesznek hozadékai, és cserébe le kell mondanunk más dolgokról. Így van ez a megvalósító kiléte kapcsán is. Ha mégis szeretnénk a lehető legtöbb előnyt megszerezni, szükség lehet egy hibrid megoldásra. Nézzük, milyen a hibrid a vezetőfejlesztésben!

Korábban már írtunk róla, hogy hogyan is kezdjünk hozzá a vezetőink fejlesztéséhez. Fontos, hogy értsük a vállalat céljait, és ezekhez igazítsuk a vezetőinkkel szembeni elvárásokat, feladatokat is. Éppen ezért a kialakítás kezdetekor érdemes a különböző szintekhez tartozó feladatokat és felelősségi köröket először összegyűjteni, majd “elvárt kompetenciákat” meghatározni belőlük. Ez adja meg a vezetőfejlesztés irányát, amihez aztán átlátható, letisztult folyamatokat kell kialakítani és működtetni.

Ha már megvannak a fentiek, tehát mindenkinek világos a cél és ismerjük a vezetőkkel szembeni elvárásokat is, továbbléphetünk a megvalósítás irányába. Ebben a bejegyzésben bemutatok néhány lehetséges megoldást a megvalósító kiléte kapcsán.

A vezetőfejlesztési feladatokat meg lehet csinálni:

  • házon belül, természetesen akkor, ha van rá erőforrás és megfelelő hozzáértés,
  • egy ilyen tevékenységben jártas beszállítóval,
  • vagy egy hibrid megoldást választva lehet ezeket kombinálni.

candy-2617145_640.jpg

Ha házon belüli vezetőfejlesztésre adjuk a fejünket, jó helyzetben vagyunk, mert igencsak pontosan ismerjük az „ügyfél” valódi igényét és a célt is. Ami itt a nehézséget okozhatja, hogy belülről sokkal nehezebb meglátni a hiányosságokat, esetleges problémákat. Hiszen lehet rengeteg olyan dolog, amire a belső szemlélő (legyen ő bármilyen kritikus) könnyen azt mondja: „Nálunk ez így szokott menni.” Továbbá tisztában kell lenni azzal is, hogy a hierarchikus, függelmi viszonyok valamint a belső megvalósítóról és az általa képviselt területről (pl. HR) a szervezetben kialakult kép legalább annyira segíthetik, mint akadályozhatják a fejlesztési folyamatot.

food-246221_640.jpg

Éppen ellenkezőleg van mindez egy külső beszállítóval. A valós igények feltárása időigényes és a vállalat számára költséges is, azonban egy külső szemlélő könnyebben észreveheti a szervezet sajátosságait, esetleges nehézségeit, elakadásait. Legyen szó valós problémákról vagy belső hiedelmekről. Ráadásul egy, a vezetőfejlesztésben jártas külső beszállító képes új tudást és tapasztalatot valamint más szervezetekben sikeresen működő jó gyakorlatokat hozni a vállalat falai közé. Vagyis a legnagyobb nehézségekre is minden bizonnyal lesz egy jó megoldása.

m-ms-2617064_640.jpg

Hogyan jöhet létre a fenti két megközelítés kombinációja? Ebben az esetben a külső beszállító és az ügyfél olyan hosszútávú partnerségre szerződik, amiben a beszállító egy vagy több megvalósító szakemberét, tanácsadóját dedikálja a megbízóhoz erre a feladatra. Vagyis a vezetőfejlesztő kollégák ott vannak, ahol a dolgok megtörténnek, teljes időben az ügyfélnél dolgoznak. Ez szolgálja a legjobban, hogy a tudás és a tapasztalat bejusson a szervezethez anélkül, hogy a függelmi viszonyok nehézséget okoznának.

Ebben a hibrid megoldásban mindenképp pontosan le kell fektetni, hogy mit kell leszállítani, vagyis mi az elvárt kimenetel. Ehhez minden érintettnek tudnia kell, hogy ki kinek és miért felel, valamint, hogy kinek, mikor és miben van felelőssége. A leszállítandók és a felelősségek tisztázása azért kulcsfontosságú, mert a fejlesztési folyamatnak legtöbbször nincs azonnal látványos eredménye. Máról-holnapra egy teljes vezetőség nem fog tökéletesen kommunikálni, hiába bármilyen jó visszajelzés, tréning vagy workshop.

chocolate-2312657_640.jpg

Egy ilyen együttműködés komoly szakmai kihívást jelent a megvalósító szakemberek számára. A folyamatos jelenlét során kialakuló bizalom révén hallják és meg is élik a belső problémákat, amiket mindig a „nagy egészet” vizsgálva kell lefordítaniuk rendszerszintű megfigyelésekké. Ezekkel aztán a szervezet különböző szintjein, az ottani sajátosságoknak megfelelően kell dolgozniuk. Mindezt a szakmai és etikai irányelvek maximális betartása mellett, ami lehetővé teszi a magas minőségű fejlesztő tevékenységet és az egyes személyes kapcsolatokban kialakított bizalom megőrzését.

Mielőtt bármilyen döntést hoznánk a megvalósító kiléte kapcsán, fontos pontosan tisztázni a fejlesztési folyamat célját. Ennek alapján fogunk tudni a legjobban választani a lehetséges megoldások közül, és a vezetőink is akkor lesznek a program iránt leginkább elkötelezettek, hogy ismerik a rendszert és a feléjük támasztott elvárásokat.

Mi a Legacy-ban otthonosan mozgunk a megvalósítás mindhárom bemutatott módja kapcsán. A külső tanácsadóként való működés mellett van tapasztalatunk a házon belül megvalósított fejlesztések és a hibrid megoldás terén is. Így ha valahol tapasztalt partnerre van szükség, itt vagyunk.

Mészáros Ágnes
Junior szervezetfejlesztő

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com

süti beállítások módosítása