LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Azt sem tudom, hova kapjak – azaz: amikor a tűzoltás funkcionális, és amikor diszfunkcionális

2018. december 14. - Legacy Kft.

c2_01_bear-1863993_1920.jpgIsmerős érzés? Annyi minden van, hogy azt sem tudjuk, melyik munkával haladjunk. Igen, ez a tűzoltás. Korunk munkavállalóinak mumusa – vagy éppen múzsája. Attól függően, hogy az adott pozícióban a tűzoltás funkcionális vagy diszfunkcionális. Most, hogy itt az év végi hajtás, különösen aktuális: hisz az is belecsúszik, akire egyébként kevésbé jellemző. Nézzük meg, mitől függ, hogy a tűzoltás épp funkcionális (azaz az adott pozíció eredményes betöltése szempontjából hasznos és előrevivő) vagy diszfunkcionális (azaz az adott pozíció eredményes betöltése szempontjából hátráltató és határozottan káros), és hogy fejlesztő szakemberként mi a dolgunk vele.

A funkcionális tűzoltás

Vannak olyan pozíciók, amik kimondottan veszélyhelyzet elhárításáról szólnak. A tűzoltó, a katasztrófaelhárító, de akár egy olyan mérnöki pozíció is, amikor egy-egy rendszerleállást adott ügyfélnél kell minél előbb orvosolni. Ilyenkor funkcionális a tűzoltás, hiszen maga a pozíció arra jött létre, hogy a hirtelen beeső krach-helyzetet orvosoljuk. Vannak, akik határozottan élvezik ezeket a helyzeteket. Az adrenalint, a stresszt, hogy gyorsan kell reagálni, hogy tét van, és hogy munkájuk látványos eredménnyel jár. Hisz a tüzet eloltjuk, a katasztrófahelyzetet elhárítjuk, az ügyfél rendszere is újra működőképes lesz. 

A diszfunkcionális tűzoltás

Tipikus ismertetőjele, amikor az egyén fel-alá rohangál, össze-vissza kapkod, és csak operatív dolgokkal foglalkozik. Ez akkor válik igazán diszfunkcionálissá, amikor a pozíció részét képezi az adott területről való stratégiai gondolkodás. Ilyenkor az operatív teendők, a mindennapi feladatok teljesen beszippantják emberünket, aki így nem tud teret teremteni a hátralépésre, a feladatok prioritásáról való gondolkodásra. Azok a stratégiai célokat szolgáló feladatok, amelyek nem sürgősek, de elképesztően fontosak, kikerülnek a figyelemből, és áldozatul esnek a sürgős, ámde kevésbé fontos feladatoknak.

c2_02_rubber-duck-3414416_1920.jpg

Fejlesztő szakemberként hogyan támogassuk a tűzoltókat?

Amennyiben a tűzoltás funkcionális, azaz a munkakör eredményes ellátásának a része, erősíthetjük a tűzoltót stabilitásában, stressztűrő képességében, abban, hogy nagy nyomás alatt is hozzáférjen kapacitásaihoz. Hogy éles helyzetben, amikor ég a ház, akkor is tudja hozni tudása legjavát: ne blokkoljon le, ne veszítse el a hidegvérét, tudjon a legélesebb helyzetben is helyt állni. Nem mellesleg: ne sértődjön meg, ha az ügyfél épp leüvölti a fejét.

Diszfunkcionális tűzoltó esetén már az is jó, ha fejlesztő szakemberként a közelébe tudunk jutni. Semmiképp ne erősítsünk rá a tűzoltó-működésre. Még implicit módon sem. Hisz ez azt jelenti, a sürgős dolgoknak van csak tere, függetlenül attól, hogy azok fontosak-e. Tipikus ismérv ilyenkor, ha egy ügyfél az utolsó pillanatban lemond találkozókat, például a coachingülést. Mert akadt valami sokkal sürgősebb dolog, és az a típusú hátralépés, amit egy coachingülés jelentene: ránézni, mi zajlik, milyen az ő működése, az nem fér bele ...

c2_playmobil-771312_1920.jpg

A legtöbb tűzoltó nem tudatos tűzoltó. Legyen szó akár funkcionális, akár diszfunkcionális tűzoltásról. Amit fejlesztő szakemberként biztos tehetünk, hogy behozzuk a tudatossági térbe magát a tűzoltást, és felszínre hozzuk, hogyan van az ügyfél ezzel. Hogy egyáltalán rálásson, tudjon vele mit kezdeni. S ha funkcionális, segítsük őt felvérteződni, hogy ne perzselje fel a tűz. Ha meg diszfunkcionális, segítsük őt abban, hogy adott esetben például hagyja a tűzoltást másra, ő maga meg foglalkozzon azzal, hogy az adott területet biztosítsa, hogy legközelebb ne kapjon lángra. Vagy abban, hogy fel tudja mérni, mi az a tűz, amihez rá van szükség. Vagy abban, hogy a rendszer úgy működjön, hogy mindig legyen kéznél tűzoltó készülék. Azaz segítsük őt, hogy elsajátítsa a hátralépés képességét, a stratégiai gondolkodást, és a rendszerszemléletet.

Év vége van, hajtás, őrület. Te felcsaptál tűzoltónak? És ez a te esetedben segíti az eredményességet vagy nem? Állj meg egy pillanatra, és gondold végig! A tűzoltó sem ad-hoc módon locsolja a tüzet, hanem megkeresi, hol az a pont, amit ha célba vesz a fecskendővel, hogy a leghamarabb el tudja oltani a tüzet.

Szabó Tamara
Szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com: Budapesten és Debrecenben. Iratkozz fel a hírlevelünkre is!

süti beállítások módosítása