LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

A csapatok és a pszichológiai biztonság

2019. február 01. - Legacy Kft.

1_smiley-2979107_1920.jpgA sikeres csapatok esetében, mint az egyik legfontosabb elemet emlegetik a pszichológiai biztonságot, és ezzel egy időben bekerült a vezetői feladatok sorába is. Már nem csak vonzó jövőképet, elkötelező célt, elegendő struktúrát, felhatalmazást, értelmes feladatot, visszajelzést, de pszichológiai biztonságot is teremtsen a vezető. Mi van emögött?

A pszichológia biztonság fogalma jóval korábbi, mint amióta pár éve megjelent a Google kutatása, azóta azonban erős reflektorfénybe került. Nem szeretnénk ezzel vitatkozni, sőt, de azért a tisztánlátás végett jó, ha közelebbről is megvizsgáljuk a pszichológiai biztonság sajátosságait! Szerintünk jóval komplexebb dolog ez, mint hogy a vezető csinál valamit, a pszichológiai biztonság pedig megterem, vagy a csapat magától létrehozza azt.

Nézzük meg, hogyan definiálják a fogalmat!

A pszichológiai biztonságnak az a hit az alapja, hogy nem fognak megbüntetni vagy megalázni bennünket, ha elmondjuk ötleteinket, aggodalmainkat, feltesszük kérdéseinket vagy hibázunk. Nem jár kockázattal, ha megnyilvánulunk, magunkat adjuk.

2_smilies-2912634_1920.jpgDe mi az egyén hiedelme a csapattal kapcsolatban?

Pontos az a megfogalmazás, hogy az alapja a hit. Bármivel kapcsolatos hitünk történetileg hosszú utat jár be. Mindannyian sok csapattal kapcsolatos élménnyel a puttonyunkba érkezünk egy új teambe, közösségbe, tanulócsoportba. A korábbi élményeink hatására összegyúrunk egy képet. Egy képet a csapatról, úgy általában (ez a csapat imágó).
Ha pozitív csapatélmények értek már a családban, iskolában, sport klubban, akkor könnyű helyzetben vagyunk. Könnyen bízunk, könnyen hisszük, hogy a csapat egy pszichológiailag biztonságos hely. Ha azonban más tapasztalataink voltak, akkor ez az imágó nehezíti a pszichológiai biztonság megteremtését az egyén számára. És akkor még ne is beszéljünk a nem tudatos választásainkról, játszmáinkról, amivel jól el is intézzük, hogy a hiedelmünk beigazolódjék.

Az egyik kulcskérdés: Mi a legrosszabb, ami történhet Veled egy csapatban?

Talán sokan felhúzott szemöldökkel, értetlenül állnak ehhez a kérdéshez, hiszen felnövekvésük során azt tanulták meg, hogy a csapat egy biztonságos hely. Mások azonban, ha őszintén feltárják legnagyobb félelmeiket efféléket mondanak:

  • Megszégyenülhetek
  • Kiderül, hogy nem is vagyok olyan kompetens és rajtakapnak
  • Perifériára kerülök, kirekesztődöm
  • Meglátják a gyengeségem, és támadható leszek
  • Megsérülök
  • Nem fognak szeretni

smile-2428619_1920.jpgA másik kulcskérdés: Mi a legrosszabb, ami történhet Veled egy csapatban vezetőként?

Azt könnyű belátni, hogy a vezető kiemelt szereppel bír egy csapatban, és így a pszichológiai biztonság megteremtésben is. Az ő csapat imágója (képe általában a csapatokról) erősen hat a team pszichológiai biztonságára. Jó esetben természetes működésével is támogatja annak megteremtését, megerősödését és ezzel együtt a team eredményességét. Ha azonban arra a kérdésre, hogy „Mi a legrosszabb, ami történhet Veled, mint a csapat vezetőjével, az ő válaszaik is effélék:

  • Megszégyenülhetek
  • Kiderül, hogy nem is vagyok olyan kompetens és rajtakapnak
  • Perifériára kerülök, kirekesztődöm
  • Meglátják a gyengeségem, és támadható leszek
  • Megsérülök
  • Nem fognak szeretni

akkor talán komplexebben látjuk a pszichológiai biztonságot és annak megteremtését. A félelmek, melyek akadályozhatják a pszichológiai biztonság kialakulását, emberi félelmek, nem szerephez kapcsolódnak, hiszen akkor gyűjtöttük be, amikor még nagyon távol voltunk például a vezetői szereptől.
A pszichológia biztonság megteremtése nem könnyű feladat, sok munkát igényel, de ahogy Brene Brown fogalmaz „a bátorság ragadós”. Az őszinte kitárulkozás, a félelmek megvallása, a sebezhetőség megmutatása fontos kezdő lépés. Ha ez a vezetőtől érkezik, olyan normát képez a csapatban, ami bátorítólag hat rá. Ha a rendszer bármely más eleme is a kezdeményező, a rendszer esélyt kap az elmozdulásra. Ha ezt a változást egy teamcoaching folyamat támogatja, annak segítségével biztosan a jó minták rögzülnek.

Szívesen tanulnál tőlünk arról, hogy teamcoach-ként hogyan erősítheted a csapatok pszichológiai biztonságát? Akkor ott a helyed a november végén induló, ICF (Nemzetközi Coaching Szövetség) által akkreditált teamcoach képzésünkön

Márton Mónika
A Legacy ügyvezetője
a Legacy Teamcoach képzés egyik oktatója

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com: Budapesten és Debrecenben. Iratkozz fel a hírlevelünkre is!

süti beállítások módosítása