LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Agilis coach 2.0: avagy mi minden tud minőségi változást hozni egy agilis coach teljesítményébe?

2. rész

2019. április 19. - Legacy Kft.

0_boy-4054961_1920_1.jpg

Az előző blogposztban ránéztünk néhány olyan területre, amelyre tudatos figyelmet fordítva minőségi változás érhető el az agilis coachok működésében. Beszéltünk a szerepidentitásról és az önismeretről, a kommunikációs készségről és a coaching-alapokról. Jöjjenek most azok a területek, amelyek sokkal inkább a csapatok működtetéséhez és az egész szervezet működéséhez kötődnek: a facilitációs készség, a csapatdinamikai ismeretek, a szervezetfejlesztői szemüveg és a teamcoaching alapok.

1_fantasy-4065943_1920_1.jpg

1. Facilitációs készség:

Facilitációs képzés agilis coachoknak. Az egyik résztvevő, mint később kiderül, épp azt fontolgatja, hogy visszalép inkább fejlesztőnek, mert bár szeretne helyt állni agilis coach szerepben, de nincs eszköze hozzá, hogy jól csinálja. A sikerélmény már egy ideje elkerüli, szenved a munkakörében.

Az agilis működés mindennapjainak szerves részét képezik a különböző agilis ceremóniák, rituálék, amelyeken gyakran az agilis coach az, aki facilitátorként lép fel. Ezek a megbeszélések azok, ahol az egész csapat együtt jelen van. És minden, ami jellemzi a csapat működését, megjelenik ezeken a megbeszéléseken. Ha nem hatékony a csapattagok közötti kommunikáció a mindennapokban, a megbeszélésen sem lesz az. Ha a csapat tagjai egyébként hárítják a felelősséget, a rituálékon is ezt fogják tenni. A facilitációs készség abban segíti az agilis coachot, hogy a megbeszélések eredményesek legyenek, hogy olyan eszközöket válasszon, amelyekkel segíteni tudja a csapatot, hogy valami olyat tanuljon a csapat, amivel részben kompenzálja, vagy legjobb esetben akár áthidalja az elakadásait.

A képzés után az agilis coach kísérletezésbe fogott és számára is meglepő eredményeket ért el. A képzés beindította a kreativitását, olyan facilitációs eszközöket talált ki, próbált ki és győződött meg eredményességükről, amelyeket azután a szervezetben dolgozó  többi agilis coach is átvett. Ezek a sikerek annyi pozitív élményt adtak számára, hogy bár eltelt két év, azóta is agilis coach szerepben van.

Ha értjük is a feladatkört és meg is van a megfelelő mindset az ellátásához, fontos, hogy a megfelelő eszköztár is rendelkezésünkre álljon.

2_fantasy-4066194_1920_1.jpg

2. Csapatdinamikai ismeretek:

Coaching (az ügyfél tapasztalt agilis coach). A csapatába új emberek kerültek be, ő aggódik, hogy a régiek közül valaki, aki kövezetesen vészmadárkodik, elkedvteleníti őket. A vészmadár már egy ideje vészmadár, de most, hogy újak kerültek be a csapatba, akikre ez a jelenség fokozottan hat, elkerülhetetlenné vált, hogy a coach kezdjen valamit az inkriminált viselkedéssel.

A zsigeri reakció az, hogy jelzi neki, egyszerűen megkéri: „légyszi, ne csináld ezt”. Na, ez olaj a tűzre, sőt, inkább kerozin! Egy csapatdinamikai ismeretekben jártas agilis coach inkább abba tesz energiát, hogy megértse, mi van az ellenállás, a vészmadárkodás mögött, és hogy az ebben rejlő energiát hogyan tudja jól transzformálni, majd becsatornázni a csapat működésébe. Mi lehet itt becsatornázás? Például az, hogy elismeri az értéket, amit hordoz az, hogy az illető figyelmét egyetlen kockázat, nehézség, akadály sem kerüli el. Vagy hogy tudatosan olyan eszközt választ egy adott téma megvitatására, ahol teret kap a kockázatok felmérése, amiben ez a csapattag nagyon jól működik.

3_fantasy-4065903_1920_1.jpg

3. Szervezetfejlesztői szemüveg:

Mentoring, agilis coach. A csapatot az egyik termék fejlesztéséről áthelyezik egy másik termék fejlesztésére. Ezt a csapattagok vegyes érzelmekkel fogadják. Van, aki lelkes, és vannak, akik csak puffognak, de olyan is van, aki a felmondását fontolgatja.

Egy agilis coach tevékenysége gyakran rejt magában komplex szervezetfejlesztői feladatokat. Legyen szó akár arról, hogy a csapat egy régi termék helyett egy újat kell fejlesszen, és ehhez fel kell építeni a megfelelő kompetenciát, ki kell építeni a kapcsolatot az új stakeholderekkel, vagy arról, hogy a szervezet szponzorai részéről megjelenik egy új elvárás, aminek meg kell felelni.

Egy agilis coachnak tisztában kell lennie a szervezeti működés alapvető természetével, a változások természetével, azzal is, hogy hogyan lehet a különböző szervezeti szereplőket érzékenyíteni egymásra, vagy akár hogyan lehet dolgozni a változások során felszínre kerülő dühvel, ellenérzésekkel, ellenállással. Fel kell tudnia ismerni és tudnia kell kezelni a csapattagok érzelmeit, indulatait, és támogatnia kell őket abban, hogy továbblendüljenek.

4_time-4051269_1920_1.jpg

4. Teamcoaching alapok:

Egy csapatban a csapatdinamikai jelenségek egész sora hat párhuzamosan. Tudnunk kell, ezek közül melyek azok, amelyek destruktív dinamikák és hátráltatják a csapatot a magas teljesítémény elérésében, és melyek a konstruktívak. És nem utolsó sorban: hogyan tudjuk a destruktívakat mielőbb átfordítani konstruktívvá.

Teamcoaching, agilis team. A csapat állandó konfliktusok színtere. Beragadtak a storming fázisba, nem tudnak kilépni onnan, és már energiájuk sem maradt arra, hogy ezen dolgozzanak.

Egy teamcoachingban jártas agilis coach elkezdi feléleszteni a maradék energiát a rendszerben, amivel egyáltalán el lehet kezdeni dolgozni. Feléleszti a változtatás vágyát, szembesíti a csapatot azzal, hogy a jelen helyzet tarthatatlan. Felerősíti a közös cél melletti elköteleződést, azonosítja és fókuszba emeli mindazt, amit értékelnek egymásban. Eléri, hogy meglegyen az a közös kohéziós alap, amire lehet építeni, amire lehet hagyatkozni. Egy teamcoaching alapokkal rendelkező agilis coach tűri a feszültséget, ott tud lenni a nehéz helyzetekben, meg tudja tartani és előre tudja lendíteni az ilyen folyamatokat.

Ha valaki kedvet kapott a minőségi ugráshoz, akkor hajrá! Kemény munka, de látványos eredményeket hoz a csapatnál és a szervezetnél, és segít abban, hogy minél több örömöt leljünk a szerep betöltésében. S hogyan fogjunk hozzá? Tud például segíteni egy mentor, egy professzionális coach, vagy egy agile coachok szoft-készségeire fókuszáló képzés.

Ez utóbbi csoportba tartozik a Legacy 2020. 09. 22-én induló Agile Coach Készségfejlesztés programja. Részletek itt. Ha szívesen megtudnál többet a képzésről, várunk a Betekintő esten 2020. 09. 07-én. Részletek, regisztráció itt.

Szabó Tamara
Szervezetfejlesztő, tréner, coach

a Legacy Agile Coach Készségfejlesztés program egyik oktatója

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com: Budapesten és Debrecenben. Iratkozz fel a hírlevelünkre is!

süti beállítások módosítása