LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Elmenők és ottmaradók

2019. május 31. - Legacy Kft.

good_bye.pngSokat olvashatunk a munkaerőhiányról és arról, hogy mennyire fontos a munkavállalók megtartása és fejlesztése, valamint a munkavállalói élmény. Na de mire kell figyelni, amikor az emberünk már eldöntötte, hogy elköszön a szervezettől? Mit tehet ilyenkor a vezető, aki elvesztett egy jó szakembert?

Az már egyáltalán nem újdonság, hogy Magyarország és Európa is szakemberhiánnyal küzd napjainkban. Ugyanúgy hiányzik a fizikai és a szellemi területről a valódi jó szakember. Nyilván cél, hogy a már meglévőket megtartsuk, képezzük és még több embert vonzzunk be a szervezethez. Viszont van még egy dolog, amiről nem szabad elfelejtkeznünk: a szervezet hírnevét az elmenők és az ottmaradók is formálják.

how_are_you.pngPont ezért fontos, hogy hogyan kezeled Te, kedves vezető, amikor az egyik jó szakembered bejelenti, hogy otthagyja a céget, otthagy Téged. Ebben a helyzetben, ha dühös, csalódott vagy elkeseredett vagy, az teljesen normális. Viszont közel sem biztos, hogy ez a távozó ember direkt Téged büntet ezzel, és csak Neked akart rosszat a döntésével.

Hogy mire kell figyelned és hogyan kell ezt a helyzetet kezelned?

it_was_a_pleasure_to_work_with_you_png.pngElőször is arra érdemes gondolnod, hogy ebben a szituációban rajtad kívül még közvetlenül érintett ő is. Akivel – egy mély levegő után – ne felejts el beszélgetni és:

  • megkérdezni és megpróbálni megérteni, hogy mi az oka a távozásának, hallgasd meg mit mond, próbáld meg az ő szemszögéből vizsgálni a történteket.
  • kérni tőle visszajelzést a szervezetre, a csapatra, magadra, hogy megérthesd a valódi okot és akár tanulhatsz is belőle, hogy más már ne menjen el emiatt. Természetesen ilyenkor te is adhatsz konstruktív visszajelzést neki a csapatodban töltött időről.
  • megköszönni a kollégád eddigi munkáját!

Miért fontos kezelni a saját frusztrációdat? Mert a munkáltatói márkát nemcsak színes poszterekkel tudja a szervezet építeni, hanem azzal is, hogy az elmenők hogyan nyilatkoznak a felmondás körülményeiről.

how_can_i_help.pngMásodsorban pedig érintett mindenki, aki ott marad a csapatodban, akinek ezzel több munkája lesz és nehezebbek a napok. Bennük neked kell tartani a lelket és te tudsz hatással lenni arra, hogy könnyebben átvészeljék a helyzetet.

  • Ilyenkor valószínűleg velük is többet kell majd beszélned, hiszen tele lesznek kérdéssel és kétséggel. Biztosítsd őket arról, hogy rád számíthatnak!
  • Oda kell figyelned arra is, hogy a munkát ésszerűen és nagy gonddal oszd újra a munkatársak között. Hallgasd meg az igényeiket és igyekezz támogatni őket!

Végtére is azzal tudsz hatást gyakorolni az elmenők a bizalmára és az ittmaradók elkötelezettségére, ha melléjük lépsz a nehéz pillanatokban.

Mészáros Ágnes
Junior szervezetfejlesztő

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com

süti beállítások módosítása