LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Akkor kell a csapat fejlesztés, ha már nagy baj van?

2019. augusztus 09. - Legacy Kft.

nyito_2_1.jpgVannak olyan területek, ahol a szervezetek komoly erőfeszítéseket tesznek a folyamatos fejlesztés érdekében, míg másutt hajlamosak csak akkor lépni, ha már nagy a baj. Pedig fejlesztési szempontból nem érdemes elengedni a jól működő csapatokat sem! Kik ők egyáltalán, és mit érdemes velük kapcsolatban megfontolni?

Amikor szóba kerül a munkám, nagyon gyakran az derül ki, hogy az emberek úgy képzelik a szervezetfejlesztést, az egyének és csapatok fejlesztését, hogy oda hívnak, ahol baj van. Felhívnak, hogy gyere ide, és tegyél rendet? – szól a gyakori kérdés. Bár ez persze egy túlságosan leegyszerűsített kép, nem igaz, hogy egyáltalán nem fordul elő ilyesmi. A cél azonban az lenne, hogy minél kevesebb legyen belőle. Miért, ti a Legacy-ban nem szeretitek, ha sok megbízásotok van? – kérdezheted most magadban. De igen, csakhogy mi abban hiszünk, hogy nem csak akkor érdemes fejleszteni, ha már baj van!

blog_2.jpgVannak olyan területek, amelyeken számtalan szervezet komoly erőfeszítéseket tesz a folyamatos fejlesztés érdekében. Lépést tartanak a technológiai újításokkal, foglalkoznak az ügyfélélménnyel vagy éppen a minőséggel. Szorosan az emberek fejlesztése kapcsán ilyen az egyének támogatása új, nagy kihívást jelentő helyzetekben. Itt is a folyamatos fejlesztés szemlélete jelenik meg, nem akkor érkezik a segítség, amikor már baj van, a cél, hogy az egyén még jobbá váljon az új helyzet révén. Néhány éve bizony még sokszor előfordult, hogy egy-egy szervezetben azt gondolták, hogy annak, aki coachot kap, „meszeltek”, vagyis tőle meg akarnak válni, és a coaching csak egy utolsó – részben talán látszólagos – próbálkozás. Ezzel szemben coachként ma már rengeteg vezetőt és szakértőt támogatunk az új kihívásokra való felkészülésben illetve az első időszak során abban, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból.

Ahol jelentős tere lehetne még az előre gondolkodásnak, az a csapatok fejlesztése. Jól működő agilis környezetben folyamatos figyelem van a csapatok működésének fejlesztésén, másutt azonban gyakran jellemző a rövidtávú szemlélet: velük most nincs baj, akkor velük nem is kell foglalkozni. Pedig valójában egyáltalán nem érdemes fejlesztési szempontból elengedni a jól működő csapatokat!

blog_3.jpgEgyáltalán kik ők? Nagy valószínűséggel azokat a csapatokat fogják egy szervezetben ilyennek látni, akik viszonylag régóta dolgoznak együtt, összeszokottak, és stabilan szállítják az eredményeket. Tuckman csapatfejlődésről szóló modelljében ők vannak a „Performing”, vagyis teljesítmény fázisában: túl vannak a kezdeti nehézségeken és konfliktusokon, megvannak a bejáratott módszereik a dolgok intézésére, és élvezik, hogy hatékonyak. Mindezekből következik néhány szempont, amivel kifejezetten az ő esetükben érdemes foglalkozni:

  • Attól, hogy valami bevált, és hoz bizonyos eredményeket, még nem biztos, hogy nem lehetne jobban és a csapat számára is előnyösebb módon csinálni. Ennek egy eszköze lehet az, amit agilis környezetben retrospektívnek hívnak: visszatekintés arra, hogy hogyan működtünk csapatként az elmúlt időszakban, és hogy ennek milyen tanulságai lehetnek a jövőre nézve.
  • Egy jól működő csapatban könnyű elkényelmesedni, és adottnak venni, hogy a jó – számunkra kedvező – dolgok örökké változatlanok maradnak. Fontos azonban tudatosan fenntartani a csapat naprakészségét, azt, hogy élő kapcsolatban legyen a külső és belső környezetével, formálni tudja a saját jövőjét, illetve időben tudjon reagálni a környezet indukálta változásokra. Sok esetben ez sem történik magától, csak ha rajta tartjuk a figyelmet.
  • Ebben az állapotában egy csapat szívesen fejlődik szakmailag, vállal új kihívásokat, vesz magára nagyobb felelősséget. Vajon mi lehet számukra a következő szint? És mi kell ahhoz, hogy odaérjenek, és ott sikeresek legyenek? Egyéni karrierutak esetében tudjuk, hogy azok a dolgok – szemlélet, készségek, tudás, munkamódszer –, amelyek elhoztak egy adott szintre, nem biztos, hogy a következőn is sikeressé fognak tenni. Csapatok esetében is ugyanez a helyzet, tudatosan fel kell készíteni őket a jövőre!

Szóval csapatok és egyének esetében sem csak akkor érdemes fejleszteni, ha már nagy baj van. Gondolkodjatok folyamatos fejlesztésben, ehhez pedig válasszatok megfelelő partnert!

Nyíri Gabriella
Szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com: Budapesten és Debrecenben.

süti beállítások módosítása