LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Ne kamuzz, csináld! Avagy mitől lesz egy csapat eredményes?

2019. augusztus 16. - Legacy Kft.

44_sport-970443_1920.jpgMi a közös abban, ahogyan egy átlagember a nulláról képessé válik lefutni akár egy maratont is és ahogyan az üzleti életben működő átlagos képességű csapatok magasan teljesítőkké válnak?

Amatőr futóként gyakran megkérdezik tőlem, hogyan tudok lefutni például 21 km-t? Viccesen, de csak félig viccesen azt szoktam mondani, hogy kb. 2,5 órán keresztül (ebből látszik, hogy tényleg amatőr vagyok) rakom egymás elé a lábam kicsit gyorsabban, mintha sétálnék.

És hogy tudsz reggel 5.30-kor felkelni és 6-kor már futni? Felhúzom az órát, amikor csörög felkelek az ágyból, elkészülök és elkezdem a lábam egymás elé tenni, kicsit gyorsabban, mintha sétálnék, és ezt annyi ideig teszem, amennyit beterveztem arra a napra. Itt általában döbbenet, értetlenség vagy nevetés (van, akinek leesik a tantusz) a reakció.

sunrise-1675375_1920.jpgMivel a futás divatos, sok mindenkivel lehet közös témánk ez a sport. Azt látom nem mindenki így közelíti meg a dolgot. Néhányan, még egy lépést sem tettek, de már egy csomó könyvet kiolvastak futásról. Mások, az igazán kreatívak találtak arról kutatást, hogy miért egészségtelen. Megint mások gondos előkészítéssel hónapokat töltenek a legmegfelelőbb felszerelés kiválasztásával, profivá válnak a futó edzéstervek tekintetében, több évre előre van stratégiájuk arra, hogy hogyan lesznek maratonisták, követik a különböző futó oldalakat, olvassák a vonatkozó blogokat, járatosak már mindenben, ami a futáshoz kapcsolódik, igazi profi elméleti futók, de még egy lépést nem tettek.

Megteremtették viszont annak az illúzióját, hogy ők már haladnak a maraton felé. Sokszor valóban nagy energiákat mozgatnak meg, de nem oda allokálják az erőforrásaikat, ami a létfontosságú célhoz elvezeti őket. A létfontosságú cél az, ami ha nem teljesül, minden más értelmetlenné válik. Például egy légitársaság életében fontos, hogy a kiszolgálás magasszínvonalú legyen, a székek kényelmesek legyenek, a légiutaskísérők kedvesek legyenek. A létfontosságú cél azonban az, hogy az utasok épségben megérkezzenek A-ból B-be, hiszen ha ez nem teljesül, minden más elveszti a jelentőségét.

Egy maratonnál a létfontosságú cél, hogy szintidőn belül, testi épségben lefussunk 42 km-t. Minden, ami ezen kívül történik, fontos lehet, hasznos is lehet, de nem biztos, hogy létfontosságú.

run-1749410_1920.jpgMégis hogyan került ez a téma egy szervezetfejlesztési blogba? Ezt a jelenséget sokszor más területen is tapasztaljuk egyéneknél, csapatoknál és szervezeteknél is. Talán tudattalanul, talán tudatosan, de hihetetlenül kreatívak vagyunk abban, hogy megakadályozzuk magunkat a cselekvésben és ezzel a létfontosságú célunk elérésében.

Furán venné ki magát, ha szervezetfejlesztőként most a misszió, vízió, értékek, célok és stratégia ellen beszélnék. Őszintén hiszem, hogy ezek nagyon fontos dolgok, de a cselekvést nem váltja ki. Mégpedig a fókuszált, létfontosságú célok irányába ható, szisztematikus cselekvést. Sean Covey - Chris Mcchesney- Jim Huling: A megvalósítás 4 alapszabálya. Hogyan érhetjük el létfontosságú céljainkat? című könyvében ír erről a témáról.

Első lépésként, fókuszáljunk a létfontosságúra!
A kiemelkedő megvalósítás annak világos meghatározásával kezdődik, mi az, amit feltétlenül szükséges tenni, aminek hiányában minden más hiábavaló marad.

Dolgozzunk a sikerokozókon!
A tevékenységek 20%-a biztosítja az eredmények 80%-át. A célok megvalósulásának legmegbízhatóbb előrejelzői a 80/20-as tevékenységek, amelyeket miután azonosítottunk és konkrét tevékenységekké fordítottunk, szigorúan figyelemmel követünk. Vagyis legyünk tudatosak abban, mi az a kis dolog, az a 20%, amit rendszeresen, hétről hétre megteszünk, annak érdekében, hogy a célunkhoz közelebb kerüljünk?

Vezessünk ösztönző eredményjelzőt!
Az egyének és csapatok teljesen másként játszanak, amikor ők maguk számolják a pontokat, és egy megfelelő eredményjelző nyerésre ösztönzi őket. Legyen transzparens, hogy hol tartunk csapatszinten és egyén szinten!

Teremtsük meg a számonkérés ütemét!
A kiválóan teljesítő személyek, csapatok nagyon jól boldogulnak egy olyan kultúrában, ahol gyakori, önirányításon alapuló számonkérés történik. A csapat részt vesz egy egyszerű heti folyamatban, amely kiemeli a sikereket, kielemzi a kudarcokat, és a szükség függvényében irányt módosít.

runner-79590_1920.jpgHa le akarod futni a maratont tedd egyik lábad a másik elé, kicsit gyorsabban mintha sétálnál legalább heti 4-5 alkalommal egyre hosszabb ideig! Nem tűnik bonyolultnak tulajdonképpen és csak a saját elhatározásod kell hozzá!

Ha pedig szeretnéd igazán ütős, magas szinten teljesítővé formálni a csapatodat, akkor leginkább az a dolgod, hogy cselekvésre ösztönözd őket, még pedig azon dolgok szisztematikus megtételére, amik a leghatékonyabban viszik el a csapatot a létfontosságú céljuk megvalósításához. Nem az a lényeg, hogy sokat dolgozzatok, hanem, hogy azon dolgozzatok, ami a célhoz visz Benneteket!

Márton Mónika
A Legacy ügyvezetője,
szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com: Budapesten és Debrecenben.

süti beállítások módosítása