LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Így csinálj a manuális, 5 sebességes csapatodból automata, sportfokozatos csapatot!

2019. szeptember 13. - Legacy Kft.

opening.jpgIsmerős a helyzet, amikor szabadságra készülsz menni, és már előre azon töprengsz, hogy a csapatod vajon hogy fog boldogulni nélküled, ki fog helyettesíteni? Vagy, ami rosszabb, már benn sem vagy az irodában, de rendszeresen pittyog a telefonod, ellenőrzöd a leveleidet, 2 óránként beszélned kell valakivel? Ha igen, akkor itt az ideje, hogy automata, sportfokozatos, tolatóradarral – és minden egyéb extrával – felszerelt csapatot csinálj magatokból!

Kezdjük azzal, hogy párhuzam vonható egy csapat, és egy kocsi között. Mindkettő akkor működik hibátlanul, ha minden alkatrész a helyén van, és megfelelően üzemel. Rendszeres karbantartást igényelnek, és elengedhetetlen az éves szerviz.

Fontos, hogy az erősségekre építve fejlesszük a csapatot, ne csak arra fókuszáljunk mi nem megy, vagy mi mehetne jobban! Ha egy kisebb teljesítményű motorral rendelkező autónk van, ami inkább rövid távon fut jól, akkor ne azzal akarjunk lemenni a horvát tengerpartra nyaralni, azt használjuk városi cirkálásra, amikor ügyeket kell intézni.

vintage-car-2728859_1920.jpgA delegálás nagyon jó módszer arra, hogy fejlődjön az illető – például szakmai kompetenciáiban, felelősségvállalásban, eredményorientáltságban, megbízhatóságban. A cél elérése érdekében a feladat kiadása után mindenképpen ellenőrizzük, hogy elég egyértelműek voltunk-e, megértette-e a kolléga, hogy mit várunk tőle.

Nélkülözhetetlen a rendszeres kommunikáció és a támogatás. Vezessük rá a kollégát, adjunk neki kiindulópontokat, de hagyjuk, hadd próbálkozzon, nem kell minden probléma megoldását tálcán kínálni, hadd menjen olyan közel a padkához, amennyire még nem veszélyes!

Vezetőként alapvető feladat visszajelzést adni a kollégáknak, viszont ne felejtsük el, hogy kérhetünk is visszajelzést. A műszerfalon is felvillan a kis ikon, hogy tankolni kell, vagy, hogy ég-e a ködlámpa.

pit-crew-583024_1920.jpgNe sajnáljuk a csapatunktól az információt – az üzemanyagot! Minél több, hasznosabb és jobb minőségű, értékes ismeretet adunk át, annál gördülékenyebben forognak azok a fogaskerekek, ügyesebbek, gyorsabbak lesznek. Ők is tanulnak általa, és a vezetőnek is könnyebb lesz, mert a csapata képben van, az emberek önállóan képesek ellátni a feladatukat. Tehát mindenkinek az érdeke a fejlesztés.

Nincs együttműködés, delegálás, vagy őszinte kommunikáció bizalom nélkül! Megbízunk a kocsiban is, amikor a bekapcsoljuk a tempomatot, vagy vakon követjük a navigációt. Lehet, hogy majd újra kell tervezni az útvonalat, de legalább egy verziót ki tudunk húzni a lehetséges megoldások listából.

További balesetmentes vezetést kívánok!

Viktor Csenge
Junior szervezetfejlesztő

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com: Budapesten és Debrecenben.

süti beállítások módosítása