LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Szervezeti kommunikáció: ez nem kabaré!

2019. szeptember 20. - Legacy Kft.

espresso-3380927_1920.jpgA kabaréjelenetek alapfelállása, hogy van valami, amit többféleképpen lehet érteni vagy amiről pont az nem tud, akit leginkább érint. Ebből persze jó kis bonyodalom lesz, amin remekül szórakozik a közönség. Az azonban már koránt sem olyan vicces, amikor az ember maga is a kabaré szereplőjévé válik egy-egy szervezet keretei közt dolgozva. Mi az a gyakran elfelejtett lépés, ami segít elkerülni a zűröket a szervezeti kommunikációban?

Íme néhány jelenet a szervezeti kabaréból:

A terület megkapott egy feladatot a vezetőségtől, amire kezdetben mindenki sok figyelmet fordított. Aztán valahogy alábbhagyott a lelkesedés, most meg az a helyzet, hogy ez a tétel eltűnt a feladatos listából, amit a heti értekezleten szoktak végignézni.

Vajon mi történhetett?seniors-4379905_1920.jpg

A vezető egy rövid összefoglalót kért az új beosztottjától. A kolléga 3 teljes napot dolgozott az anyagon, ami végül 6 oldal terjedelmű lett. A vezető nem lát a dühtől, mert neki legfeljebb 2 bekezdésre lett volna szüksége még aznap.

Vajon mi történhetett?

Éppen éves teljesítményértékelő beszélgetés zajlik. A kolléga megdöbbenésére a vezető hosszasan sorolja, hogy mi mindennel elégedetlen az illető munkájával kapcsolatban. Semmi kétség, a kolléga most szembesül a teljesítményéről kialakult képpel. De hát – mondja a vezető – én azt gondoltam, hogy te ezt mind tudod, csak nem érdekel...

Vajon mi történhetett?

cassette-3115946_1920.jpgUgye egyáltalán nem szórakoztató ezeket a történeteket olvasni? Részben azért, mert lehet, hogy hasonlít valamihez, amit személyesen is átéltél, részben pedig azért, mert kívülről nézve egészen nyilvánvaló, hogy mi áll a háttérben: nem megfelelő kommunikáció. Pontosabban a kommunikáció hiánya. Nem úgy, hogy valaki szánt szándékkal nem oszt meg valamit, hanem egyszerűen adottnak veszi, hogy minden érintett – valahogyan – a szükséges információ birtokában van.

Hogyan lehet ezt a kommunikációs hibát elkerülni? A legegyszerűbben úgy, hogy nem feltételezed a másikról, hogy már biztos hallotta a dolgot, és ezért mindig kimondod a nyilvánvalót, vagy inkább azt, ami neked nyilvánvalónak tűnik.

Miért érdemes ezt a megközelítést használnod? Főleg mert nem kockáztatsz semmit. Ha a másik fél tényleg birtokában van az információnak, gyorsan átismételtétek a közös pontokat, amire rögtön tudtok építeni. Ha pedig az derül ki, hogy mégis újat mondtál, elkerültök egy csomó lehetséges kellemetlenséget. Másrészt azáltal, hogy hangosan kimondod, ami számodra nyilvánvalónak tűnt, rögtön kiderül, hogy tényleg annyira kerek és logikus-e az egész, mint amilyennek csendben végiggondolva tűnt.

qr-code-3970681_1920.jpgMik azok a területek, ahol kifejezetten fontos odafigyelned erre?

  • Változások: Mi, hogyan, kivel és mi miatt történt illetve fog történni? Hogy ne csak eltűnjenek feladatok a ti táblázatotokból is, hanem mondjátok ki, hogy ez a kezdeményezés nem hozta, amit vártatok tőle, és ezért leállítjátok.
  • Elvárások: Pontosan mit, mikorra és hogyan vársz. Van, akinek 6 oldal rövid, másnak a 2 bekezdés. Ha nem vezetőként dolgozol, a te felelősséged a nyilvánvaló kapcsán, hogy ezekre a dolgokra rákérdezz annál, akitől a feladatot kapod.
  • Visszajelzés: A viselkedésre, annak következményére hozzátéve, hogy ez rád hogyan hat: mit gondolsz, mit érzel. Nem, egy felhúzott orrból vagy összeráncolt szemöldökből nem feltétlenül fogja tudni, és meg lesz lepve, ha az egész éves termés a teljesítményértékelőn zúdul a nyakába. Ezen a téren szintén van felelősséged akkor is, ha nem te vezeted a csapatot. Ha úgy érzed, hogy nem kapsz elég visszajelzést, kérd. Ráadásul lehet, hogy a főnököd nem ügyes abban, hogy tetten érje a finom jelzéseidet, és lehet, hogy neki nem lenne sok vagy nem esne rosszul az, ami téged bánt. Mielőtt a felmondásodat csapod az asztalra, jelezd nyíltan, ha nem vagy elégedett.

Szóval a szervezeti kabaré egyik leghatékonyabb ellenszere a nyilvánvaló kimondása mind vezetőként, mind csapattagként! Amikor kialakítjátok az együttműködésetek kereteit, ezt is érdemes felvenni a közös normák közé.

Nyíri Gabriella
Szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com: Budapesten és Debrecenben.

süti beállítások módosítása