LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Hogyan zárd le 2019-et?

2019. december 06. - Legacy Kft.

nyito_1.jpg

Az év utolsó hónapja az értékelés, reflektálás, számvetés, és tervezés időszaka mindannyiunk életében – már ha ez nem esik áldozatul az év végi nagy hajtásnak. Pedig a jó évindítás alapfeltétele a jó zárás. Lássuk csak, hogyan zárhatod le 2019-t sikeresen?

Ebben az időszakban visszatekintünk az évre és kérdéseket teszünk fel magunknak: mi ment jól, mit értünk el, mit valósítottunk meg abból, amit terveztünk, mit tanultunk, miben gyarapodtunk? Természetesen hasznos ránézni arra is, mi az, amiben fejlődnünk kell, amit másként kell tennünk jövőre vagy teljesen elengednünk?

Az év vége ugyanakkor a nagy hajtások időszaka is, és ily’ módon sokszor esnek áldozatul a fentiek.  Ösztönösen érezzük, hogy ez így nem oké, hiányérzetünk keletkezik, valahogy olyan kaotikus lesz az év vége. A kaotikus zárás pedig nem sok jóval kecsegtet a nyitást illetően.  A jó nyitás alapfeltétele a jó zárás.

Lássuk csak, hogyan zárhatsz sikeresen?

harmadik.jpg

1. Szánj időt a zárásra!

Amikor a naptáradban átlapozol egyik évből a másikba, hál’ istennek vagy sajnos, nem törlődnek az előző év eseményei, tapasztalatai, eredményei vagy kudarcai. Amit az óév végén kihozol a zárásból, az lesz az új év kezdete. Szánj időt arra, hogy mérleget vonj, mert ez nagyban hozzájárul a sikeres évkezdethez! 

2. Ismerd el az, amit elértél!

Amikor nekiülsz és végiggondolod az éved, szedd össze mennyi pozitív dolgot értél el, milyen eredményeid, szép pillanataid, új kapcsolataid vannak! Lapozd fel a naptáradat, hogy minden eszedbe jusson! Meg fogsz lepődni, hogy sokkal több pozitív dolog volt ebben az évben, mint ahogy ezt elsőre gondoltad! Bátran ismerd el magad!

3. Időnként nyersz, időnként tanulsz!

Aki fejlődési szemlélettel bír, annak szinte evidencia, hogy a hibákat, kudarcokat, tanulási helyzetnek tekinti, és rendszeresen felteszi magának azt a kérdést, mit tanultam én ebből?  Ha ez nem a rutinod része, fogd fel egy kísérletnek! Szedd össze azokat a dolgokat, amikre nem jó szívvel gondolsz, és tedd fel magadnak azt a kérdést, hogy mit tanultál ebből, miben lettél erősebb? Legyél szigorú magaddal, ne add fel könnyen! Az esetek többségében ott lapul a lecke. Ezek a tanulságok sokszor nagyobb erőforrások lesznek a jövőben, mint a tudatosított pozitívumok.

masodik.jpg

4. Több szintű tanulás létezik, ne állj meg az elsőnél!

Vannak olyan tanulások, amik evidensebbek a többinél, könnyen eszünkbe jutnak. Érdemes azonban több szinten körülnézni! megkérdezni magunktól, hogy mit tanultunk tartalmi szinten, önismereti szinten, kapcsolat szinten és rendszer szinten?  Ezek a szempontok épp úgy értelmezhetők a munka világában, mint a magánéletben. Ezek a tapasztalatok sokszor életre szóló tanulságokként szolgálnak, mert képesek leszünk egy helyzetre egészen más szemmel, más szinten is tekinteni.

5. Tanulj meg megállni és ünnepelni!

A jó zárás része a megállás és az ünneplés. Van, akinek ez könnyen megy, van, akinek tanulnia kell. Van, aki szívesen teszi ezt a régi cimborákkal, vagy a családjával, de van, aki egy kényelmes fotelben, meleg tea mellett egyedül is szeret ünnepelni. A lényeg, hogy évvégén legyenek olyan pillanataid, amikor nem kell okosnak, ügyesnek lenni, nincsenek elvárások, célok és feladatok. Ahol a figyelem kintről befelé halad. Ahol letehető minden, ahol megpihenés van, hogy aztán megerősödve felvedd azt, de csak azt, amire jövőre szükséged lesz.

Márton Mónika
A Legacy ügyvezetője,
szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com: Budapesten és Debrecenben. Iratkozz fel a hírlevelünkre is!

süti beállítások módosítása