LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

5 dolog, amit mérlegelj, mielőtt váltasz

2020. március 13. - Legacy Kft.

edited_office-3962373_1920.jpg

Elégedetlen vagy a jelenlegi munkaköröddel? Nehezen indulsz el a munkahelyedre? Általános fáradtság nyom el, mire hazaérsz a munkából? Ezeket a tüneteket ismerjük, de ahhoz, hogy kikerülj a mókuskerékből, fontos feltérképezned mi az, ami ennek a forgását fenntartja, és hogyan tudsz abból kilépni. Mielőtt munkahelyváltásra kerülne a sor, fontos figyelembe venned pár szempontot.

1. Mi a te hajtóerőd?

Jó, ha tisztában vagy a képességeiddel, mik azok a kisebb-nagyobb sikerélmények, amik benne tartanak a jelen forgásában. Sokszor eltörpülnek a nehézségek mellett, de ha sikerül felfedezni azt, ami a legnagyobb mozgató rugód, már egy lépéssel közelebb kerülhetsz a céljaidhoz. Egészen egyszerűen tedd fel magadnak a kérdést, hogy mit szeretsz a legjobban a munkádban és mi az, ami már nem tesz boldoggá? Mi az, amit szenvedéllyel és lelkesedéssel csinálsz a mindennapjaidban? Mi az, amiben fejlődni szeretnél? Hol szeretnéd látni magad x év múlva?

edited_developer-3461405_1920.jpg

2. Milyen lehetőségeid vannak?

Ha minden jól megy és sikerül egyértelmű választ adni az első pontban feltett kérdésre, akkor ennek mentén érdemes elkezdeni gondolkodni, hogy reálisan mennyire valósítható meg a jelenlegi munkahelyeden ez a cél, illetve milyen támogatást kapsz a vezetődtől ennek elérésében. Ezen a ponton jól jöhet, ha a szervezetet a tágabb értelemben veszed, és az összes követ megmozgatod annak érdekében, hogy a lehető legjobb pozíciót megtaláld, amennyiben erre van mód. Van-e lehetőséged a céljaid megvalósítására házon belül? És házon kívül? Ez az eredeti célodhoz közelebb visz?  

3. Merre indulj el?

Az előző pontokban meghatároztad a célod és azt, hogy ezt házon kívül vagy házon belül tudod megvalósítani. Előnyös lehet, ha ismersz olyan munkahelyeket, akik hasonló értékekkel rendelkeznek, mint amit Te is képviselsz és ezen információk mentén állsz neki a keresésnek. Képzeld el magad az ideális munkahelyeden, az új vezetőddel, az új csapatoddal, hogy érzed majd magad. Mitől ideális számodra ez a munkahely? Miben más, mint amit eddig csináltál? Mi az, ami reggel lendületet ad, hogy elindulj? Mi az, ami motivál a mindennapjaidban? Amint sikerült letisztítani az ideális munkahelyről alkotott képedet, tudni fogod, hogy milyen paraméterek mentén válogass a lehetőségek közül.

mire_nem.png

4. Mire nem gondoltál? 

Ha van olyan az ismerettségi körödben, aki került már hasonló döntési helyzetbe, kérdezd meg bátran, hogy neki milyen tapasztalatai vannak a saját váltása kapcsán. Mik azok a lehetséges hibázási pontok, amit nem vettél esetleg számításba eddig? Milyen előnyökkel, hátrányokkal számolj, ha egy multiból lépsz át egy kis vállalkozásba vagy fordítva? Milyen nehézségekkel kell szembenézned az új munkaköröd kapcsán? Azonban fontos, hogy nyitottsággal kezeld a kapott információkat, hiszen mindannyian különbözőek vagyunk, mások az erősségeink és gyengeségeink. Ilyen esetben gondold végig, hogy milyen megoldási ötleteid vannak a korábbi tapasztalataidból? Mik az erősségeid, amikre támaszkodhatsz? Kikhez fordulhatsz segítségért?

5. Hajlandó vagy áldozatot hozni? 

Elértél a döntésed mérlegelésének utolsó szempontjához, ahol azt érdemes megvizsgálnod, hogy melyek azok a stabil pontok, amikbe kapaszkodhatsz, és melyek azok, amikről le kell esetleg mondanod, még ha csak átmenetileg is. Ha multiból lépnél egyéni vállalkozó pályára, akkor valószínűleg a következőkben várható a változás: fix jövedelem, „fix” munkaidő, munkaeszközök, bejáratott folyamatok stb. Míg ha egyéni vállalkozásból lépnél át multiba, akkor lehet, hogy a rugalmas munkaidőről, kreatív munkafolyamatokról, nagyobb jövedelemről kell lemondanod. 

Ebben az esetben az áldozathozatal nem más, mint egy hosszútávú befektetés önmagadba, amibe kétség kívül időt és erőt kell fektetned. A felsorolt 5 ponton ha sikerült végigérned, akkor egy dolgod van már csak, vegyél egy mély levegőt és dönts.

Herold Lilla
Junior szervezetfejlesztő, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com: Budapesten és Debrecenben. Iratkozz fel a hírlevelünkre is!

süti beállítások módosítása