LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Egy szervezetfejlesztő tanácsai a járvány kapcsán

2020. március 20. - Legacy Kft.

coronavirus-4937226_640.jpg

Az elmúlt hetekben hirtelen megváltozott körülöttünk a világ. Vezetőként igyekszünk konstruktívan, előremutatóan, higgadtan kezelni ezt a változást, de valljuk meg, ez egy krízishelyzet. Azzal sem biztathatjuk magunkat, hogy ennek pár hét múlva vége és az életünk, üzletünk visszatér a régi kerékvágásba. Mi az, amire fontos ilyenkor odafigyelnünk?

Hirtelen negatív változás esetén természetes reakció lehet tőlünk, vezetőktől, hogy robotpilóta üzemmódba kapcsolunk. Minden idegszálunkkal, erőnkkel és figyelmünkkel célra tartunk, feladatfókuszúvá válunk, krízist kezelünk, behúzzuk a féket, kockázatcsökkentő üzemmódra kapcsolunk, kizárólag operatív működésre váltunk.

Ez természetes emberi reakció, és bizonyos szempontból a lehető legjobb reakció. Van pár dolog azonban, amiről nem eshet le a figyelmünk akkor sem, ha ez most extra erőfeszítést kíván tőlünk, vezetőktől.

computer-2048983_640.jpg

1. Maradj éber!

Szeretem ezt a kifejezést. Számomra ez az arany középút a „félelem által vezérelt akciótervezés” és az „úgysem tehetünk semmit blokkoltsága, fagyottsága” között. Azt könnyű belátni, hogy a blokkoltság most nem alternatíva. Épp úgy rossz stratégia azonban az is, ha hagyjuk a jövő iránti szorongást úrra lenni magunkon, és ennek a paradigmájából hozunk döntéseket. Amikor éberek vagyunk, észrevesszük a külvilág jelenségeit, és külön tudjuk választani az ebből relevánsat a számunkra fölöslegestől. Reagálunk arra, ami számít, ami konstruktív, és nem hagyjuk, hogy befolyásoljon az, ami nem számít, destruktív vagy nincs rá hatásunk.

2. Használd a rést!

S. Covey A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása című könyvében ír arról, hogy a minket ért ingerek és az arra adott válasz között mindig van egy rés. Ebben a résben van lehetőségünk dönteni arról, hogy hogyan reagálunk, mit érzünk, gondolunk vagy cselekszünk. Jogosan merülhet fel a kérdés, mi alapján hozzak döntést a résben? Békeidőben is az erre a válasz, hogy az alapértékeink szerint, de azokban a napokban, amikor káosz van, fontos, hogy vezetőként nehéz helyzetben visszatérjünk az alap vezetői értékeinkhez, és az alapján reagáljunk egy-egy helyzetre. A vezetői értékeink most különösen fontos iránytűvé válnak ahhoz, hogy ne térjünk le a helyes útról, és hiteles döntéseket hozzunk.

get-me-out-1605906_640.jpg

3. Figyelj a munkatársaidra!

Nagy nyomás és hatalmas felelősség van most rajtunk vezetőként. Jól kell bánnunk a kapacitásainkkal, és annak jelentős részét a munkatársaink támogatására kell szánnunk. Jól emlékszünk az előző válságra és arra, hogy azok a cégek álltak elsőként talpra, akik nem véreztették ki a humán erőforrásukat. Itt nem az elbocsátásra gondolok. A munkavállalók a pszichológiai szerződésüket is fel tudják mondani, és egy kiélezett helyzet könnyen hozhatja ezt. Tartsuk őket a figyelmünk középpontjában, adjunk visszajelzést, fejlesszünk, mentoráljunk, bátorítsunk, tájékoztassunk korrektül és rendszeresen. Ne az ő támogatásuk legyen az első, amit lehúzunk a szerepeink és a költségek közül. Ha vége a válságnak, motivált, elkötelezett és jól képzett csapatra lesz szükségünk!

4. Légy vezető az online térben is!

Ha abból indulok ki, milyen rövidtávú pozitív következménye van ennek a helyzetnek, elsőként jutott eszembe, hogy néhány halogatott (Fontos, de Nem sürgős) dolgot pár óra vagy nap leforgása alatt meg kell/kellett tanulnunk. Elsőként az online térben való munkát. Leginkább azt, hogy ez nem lesz olyan, de még hasonló sem, mint a személyes tér, de attól még működik. Az online térben való munka azonban jóval több annál, mint hogy innentől kezdve majd telefonon, emailben vagy Skype-on dolgozunk. Ez akkor jó lehet, ha amúgy sokat vagyunk együtt a személyes térben vagy ha csak 1-2 hétig tart ez a helyzet. Azonban a legoptimistább tippelések is hónapokat jósolnak, tehát meg kell tanulnunk azt, hogyan legyünk az online térben feladat- és kapcsolatfókuszúak egyszerre, hogyan maradjon meg a bizalom, az elköteleződés, a motiváció és a jövőben való hit.

smile-2001662_640.jpg

5. Vigyázz magadra!

Akár kezdhettem volna ezzel is, hiszen a saját szerepeink tekintetében és a saját életünk tekintetében mi vagyunk a legfontosabb erőforrásunk. Ha mi jól vagyunk, van elegendő energiánk, akkor stabilak tudunk maradni ebben a turbulenciában. Vegyük fel tehát a todo listánkra a regenerálódást, és ez most fontosabb, mint bármikor eddig. Amikor repülőn utazunk, és a légi utaskísérő elmagyarázza a szabályokat, beszél arról is, hogy ha a kabinban csökken a nyomás, magától leesik majd az oxigén maszk. Amikor ez megtörténik, tedd a maszkot a... Nem, nem a melletted ülőre, nem a gyerekedre, vagy a párodra, hanem magadra. Csak akkor tudsz jól segíteni, jól dönteni, stabilnak maradni, ha jól vagy, van kapacitásod lelkileg, mentálisan és fizikálisan egyaránt.

Ha úgy érzed, hogy vezetőként jó lenne fejlődnöd az online térben végzett munkában, várunk a Virtuális csapatmunka című 6 hetes, sajátélményt nyújtó online tréningsorozatunkra!

Márton Mónika
A Legacy ügyvezetője,
szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com: Budapesten és Debrecenben. Iratkozz fel a hírlevelünkre is!

süti beállítások módosítása