LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Öt érv az online képzés-fejlesztés mellett

2020. április 17. - Legacy Kft.

edit_computer-4796017_1920.jpg

Az elmúlt bő egy hónap nagy változásokat hozott a képzés-fejlesztés területén. A reakciók különbözőek, amit a járvány hatásai mellett az is meghatároz, hogy a vállalati megrendelők hogyan gondolkoznak az online térben való tanulásról. Mire figyelj, hogy a te szervezeted a legjobb esélyekkel induljon a válság után?

Szervezetfejlesztőként viszonylag széles rálátásunk van arra, hogy miként reagáltak a cégek e tekintetben a megváltozott helyzetre. Azt tapasztaljuk, hogy nagyon különböző módon. Vannak, akik mindent leállítottak, mások folytatják, amit elkezdtek, de nem indítanak új programokat. Megint mások, új fejlesztő programokkal támogatják a vezetőket abban, hogy sikeresen helyt tudjanak állni, támogatják a csapataikat abban, hogy továbbra is magas szinten működjenek együtt, támogatják a kollégáikat azért, hogy reziliensek, legyenek, mentálisan és lelkileg is a lehető legjobb kondícióban maradjanak.

A reakciók részben összefüggenek azzal, hogy az adott szektor mennyire érintett a koronavírus járvány okozta válságban. Ami azonban elgondolkodtató, hogy a munkatársak támogatása összefügg a megrendelők paradigmájával, vagyis azzal, hogy ők mit gondolnak, mit feltételeznek az online térben való tanulásról. Ha ők nyitottak, akkor esélyes a fejlesztés, ha ők elzárkóznak, akkor nem kapnak esélyt a munkavállalók. Sem megrendelőként, sem tanácsadóként nem lehet a saját paradigmánk mások fejlődésének gátja.

Tanácsadóként fontos szerepünk van abban, hogy ha csak ez az akadály, akkor segítsünk a paradigmaváltásban. Álljon itt néhány érv amellett, miért érdemes belevágni az online tanulásba!

webdesign-3411373_640.jpg

1. Vagy ez, vagy semmi. Nehéz szívvel írom le, de jelen helyzetben nincs választásunk. Nem arról döntünk, hogy a fejlesztések személyes térben történjenek-e vagy a virtuális térben, itt most nincs dilemma. Aki most nemet mond az online térben történő fejlesztésre, az a fejlesztésre mond nemet.

2. A folyamatos fejlesztés a válság kezelés egyik legjobb eszköze. 2008-2009-es válság konzekvenciáit nem szabad szem elől tévesztenünk. Akkor is, és most is azok a vállaltok élték túl, és léptek elsőként, akik a válság időszakát a kutatás-fejlesztésre fordították. Ez jelenthet a termék fejlesztést, a folyamat fejlesztést, de jelenteni kell a humán fejlesztést is.

3. Új helyzet - új témák. A megváltozott helyzet új témákat, új kihívásokat hozott a vállalatok, csapatok, vezetők, munkatársak szakmai életébe. Az új kihívások megoldásához gyakran új tudásra, más kompetenciákra van szükség. Nem újkeletű az a gondolat, hogy az elvárás mellé támogatást is tenni érdemes. Jelen helyzetben ezt a támogatást virtuális térben lehet megtenni.

resized_freelancer-4952214_1920.jpg

4. Most van idő a tanulásra. Sok szektorban szinte teljesen megállt az élet. Olyan szektorokban, ahol eddig hatalmas volt a pörgés, és kevés idő jutott képzésre, fejlesztésre, most talán lehet rá időt szakítani. Ez adhat értelemes célt, struktúrát, jövőképet a munkatársaknak, megélhetik a hasznosság érzését, és felkészültebben folytathatják majd a munkájukat, ha visszatérnek hozzá. Nyilván, ahol megállt az élet, ott a képzésre szánt keret is szűkössé vált. Ha azonban van szándék és akarat ezügyben, meg lehet találni a jó minőségű, hasznos, térítés mentes programokat vagy kedvező árú nyílt képzéseket.

5. Nagyobb szerepe lesz az online térnek, ha vége a karanténnak. Sokan mondják, hogy miért invesztáljanak képzés-fejlesztésre az online térben, hiszen néhány hét vagy hónap után visszaáll a régi rend, és minden megy tovább a személyes térben, ahol már járatosak a vezetőink, munkatársaink. Jó, ha elfogadjuk, hogy nem ugyan oda megyünk vissza, és ez rengeteg pozitívumot takar. A kényszer sok tapasztalattal gazdagított, sok paradigmánk dőlt meg azzal kapcsolatban, hogy mi az, ami biztosan csak személyes térben működik. Több dolog költséghatékonyabb, környezetkímélőbb, időhatékonyabb így, ezért egész biztosan sok mindent megtartunk ebből a valóságból. Ha az új valóságunknak integránsabb része lesz a virtuális tér, akkor jó, ha most készülünk rá, szerzünk jártasságot mert sokan körülöttünk ezt teszik és ők előnyben lesznek.

Ha már megvan az elhatározás, és megvalósító partnerre van szükségetek, vagy még van Bennetek bizonytalanság a legjobb megoldás kapcsán, keressetek minket, szívesen segítünk!

Márton Mónika
A Legacy ügyvezetője,
szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com: Budapesten és Debrecenben. Iratkozz fel a hírlevelünkre is!

süti beállítások módosítása