LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Fut a Team – hát már nem csak a főnök?!

2018. május 18. - Legacy Kft.

rajtfoto_2018-05-12-12-02-2900018.jpg

Korábbi bejegyzésemben arról írtam, hogy vajon miért olyan népszerű a futás a vezetők körében. Nehéz a futás témájától elszakadnom, hiszen mögöttünk az év egyik legizgalmasabb futó eseménye az ULTRABALATON, ahová a Legacy csapata is nevezett.

Aki volt már ilyen rendezvényen, tudja, hogy hihetetlen élmény egyén és csapatszinten is, és ha nem vigyázunk ULTRABALATON (UB) függővé válhatunk.

Az idei UB-n 11 ezernél is többen indultak, egyénileg és csapatban. Ők mind-mind arra vállalkoztak, hogy körbefutják a Balatont, 221 km-t, maximum 36 óra alatt. Sok tanulási szintje van egy ilyen versenynek, sokszínű tanulság levonására alkalmas. Levén, hogy szervezetfejlesztők és coachok vagyunk, nagyon adja magát, hogy ránézzünk az eseményre ezzel a szakmai szemmel, és megvizsgáljuk mit tanulhatunk a jól működő teamekről 221 km alatt, 22 óra szakadatlan futásból.

Lássuk csak, mi szükséges ahhoz, hogy egy csapat jól működjön?

woman-3289269_640.jpg

1. Elköteleződni a vízió mellett: A felkészülés során, az utolsó néhány napban és a verseny alatt is történt néhány olyan dolog, amire nem számítottunk és ami egyre inkább kérdésessé tett az indulást vagy a sikeres teljesítést. Volt egy pont, amikor már az is felmerült egyikünkben, hogy talán nem is kellene indulnunk.  Azonban csapatként és teamcoachként is abban hiszünk, hogy ha van egy olyan víziónk, ami mellé mindenki elköteleződik, akkor ne a vízión változtassunk, hanem folyamatos újra tervezésekkel az odavezető utat módosítsuk. A Toyota módszer egyik legfontosabb üzenete a szervezetek számára, hogy amit az akadályok leküzdésével tanulsz, az biztosítja majd az igazi piaci előnyt. Ahogy az UB-nál is két dolgot tudtunk biztosan, az üzleti életben, a csapatok életében ez éppen így van: mi van most, és hová akarunk eljutni. A közte lévő szakasz szürkezóna, a folyamatos korrekciók és tanulások zónája.

people-3242866_640.jpg

2. Kölcsönös egymásra utaltságban működni: A kölcsönös egymásrautaltság talán az egyik legfontosabb eleme a team definíciónak Annak az elfogadása, hogy csak úgy érhetjük el a célunkat, ha időnként a komfortérzetet, a személyes előnyt háttérbe szorítjuk, és csak a csapat célt tartjuk szem előtt. Az üzleti világban jól teljesítő csapatokra ez éppen úgy igaz, mint egy vízilabda csapatra vagy egy szimfonikus zenekarra, de akár a családra is. Attól még, hogy egy csapat tisztában van azzal, hogy csak ily módon érik el a céljukat, még nem biztos, hogy működtetni tudják azokat a kompetenciákat, ami ezt lehetővé teszi. Leggyakrabban ekkor keresnek minket teamcoachokat.

document-3268750_640.jpg

3. Kialakítani a közös norma és értékrendszert: A norma és értékrendszer az iránytű, ami akkor is ott van velünk, ha éppen egyedül kell döntenünk, vagy teljesítenünk a közös célért.  Nem mindig van lehetőség megbeszélni a csapattal, hogy mi legyen, nem mindig van ott a vezető, aki dönt, de ha van egy stabil érték és normarendszere a teamnek, az megadja a miheztartást.  A normák között vannak olyanok, amelyek segítik a csapatot, de bizony normává tud válni olyan dolog is, ami gátolja őket a teljesítésben. Egy jól működő csapat tudatos abban, melyek azok a normák, amik már jelen vannak az életükben és támogatja őket, melyek azok, amik jelen vannak ugyan, de korlátozza a csapat teljesítőképességének kibontakoztatását, és látják azt is, milyen normákat kellene meghonosítania a csapatnak, amik jelenleg még nem része a rendszerüknek.

woman-3268748_640.jpg

4. Érzelmi támaszt adni, bíztatni egymást, pszichológiai biztonságban lenni: Egy futó csapat és egy üzleti életben együtt dolgozó csapat abban is hasonlít, hogy bizony vannak mélypontok, csapat szinten és egyéni szinten egyaránt, és itt most nem csak a megoldandó feladatokról van szó, hanem érzelmi mélypontokról, vagy a futás esetén a fizikai mélypontokról. Ilyen esetben fontos a csapat hite az egyénben, a csapat biztatása, támasz ereje, és az a légkör, ahol minden érzés felvállalható, kifejezésre juttatható és attól még OKÉ-nak érezheti magát a csapattag. Ezek azok a megélések, amelyek feledhetetlenné teszik az egyén számára azt, hogy egy csapat része. És ezek azok az élmények, amelyek pozitívan formálják az egyén viszonyát általában is a csapatműködéssel kapcsolatban.

aerial-view-2264407_640.jpg

5. Komolyan venni, ami komoly, lazán venni, ami laza: Egy jó csapatban vannak komoly dolgok és vannak lazán vehető dolgok. Látszólag egyértelmű mi mit jelent, néha mégis azt tapasztaljuk, hogy ezek mintha összekeverednének. Vannak csapatok, ahol nem veszik komolyan az egymásnak tett ígéreteket, a közösen kialakított érték és normarendszert, az eredmények fontosságát, a kölcsönös egymásra utaltság nélkülözhetetlenséget, azonban komolykodnak, feszengenek akkor, amikor a spontaneitásnak, az autentikus öröm megélésének, a Szabad Gyermeki létnek van itt az ideje. Izgalmas kérdés egy vállalati teamcoachingban, hogy vajon mikor melyiket üzemelik be, mit nyernek vele, mit kerülnek el a diszfunkcionális működés által, és hasznos folyamat lehet számukra, ha megtanulnak autentikus reakciókat adni az adott helyzetre.

Márton Mónika
A Legacy ügyvezetője,
szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com

süti beállítások módosítása