LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Mire elég, ha alkalmazol egy jó trénert?

2018. szeptember 28. - Legacy Kft.

owl-1959460_640.jpg

Amikor egy fejlesztő programot szervezel a céged, a kollégáid számára, kiváló szakembert keresel. Mi az, amit egy módszer szakértőjétől elvárhatsz? És mi az a plusz, amire szükséged van, ha a legjobb eredményt szeretnéd?

A címben szereplő tréner helyett mondhatnánk egyéni és csoport coachot, workshop facilitátort vagy bármilyen egyéb fejlesztési módszer szakértőjét. Mi várhatsz egy ilyen valakitől? Egy jó szakember képzett, és képes a profiljába illő fejlesztő programot magas szakmai és etikai színvonalon megvalósítani. Korrekt tájékoztatást ad arról, hogy az általa gyakorolt fejlesztési módszertől milyen eredményeket lehet várni. A szolgáltatásáért tisztességes, átlátható árat kér, és az együttműködés során folyamatos kapcsolatot tart veled, a megbízóval. Ez annyira jól hangzik, nem? Hát kellhet ennél több?

bird-2844665_640.jpg

Ha a te elsődleges tevékenységed, szakterületed bármi más, mint a szervezetfejlesztés, bizony kellhet. A miért kapcsán nézzük meg, hogy általában mi minden történik még azelőtt, hogy kapcsolatba lépsz a szakemberrel:

  • Ha te magad egy terület vezetője vagy, észreveszel valamit a csapatodon vagy esetleg saját magadon, ami nem tetszik, esetleg konkrétan aggodalommal tölt el. Jobb esetben valami olyat, ami már most is jól működik, de szeretnéd, ha még sokkal jobban menne. Annak alapján, amit a helyzetről és a lehetséges mögöttes okokról gondolsz, megpróbálsz találni egy megfelelő fejlesztési eszközt és egy olyan szakembert, aki ezt profin megvalósítja neked.
  • Ha HR területen dolgozol, hozzád fognak befutni a vezetők az észrevételeikkel, és te leszel az, aki fejlesztési eszközt és szakembert keresel. Az is előfordulhat, hogy te látsz valamit a szervezetben, amin szívesen változtatnál. Ilyenkor az a feladat, hogy a megfigyeléseidet és a megoldási javaslatodat „eladd” a vezetőknek, vagyis elmagyarázd nekik, hogy mi a gond, és azt hogyan lehet megoldani. Lehet, hogy valamilyen szakmai fórumon ismerkedsz meg egy érdekes módszerrel, és ennek kapcsán kezded el vizsgálni a saját szervezetedet: vajon hol lehetne használni nálatok.

the-great-grey-owl-2762192_640.jpg

Egy távoli hasonlattal élve kicsit olyan ez, mint ha a nagymamádnak, aki a derekát fájlalja, elkezdenél keresni egy orvost, aki jártas a térdszalag műtétekben, vagy éppen azért, mert olvastál egy menő térdműtétről, elkezdnéd számba venni, hogy ez vajon kinek jön jól a családban. Az itt fáj-ott fáj és a rokonok kapcsán könnyű belátni, hogy itt valami hibádzik. Ez a szervezeteknél sincs máshogyan, és itt jön be az a bizonyos plusz, amiről korábban szó volt.

Ahogyan egy egészségügyi kezelés, egy fejlesztési program is akkor lesz igazán hatékony, ha a valódi problémára irányul, és annak kapcsán a legmegfelelőbb módszert alkalmazza. Ezt a két dolgot felismerni: mi áll valójában egy jelenség – tünet – hátterében és hogyan érdemes azon változtatni, komoly, átfogó ismereteket és rendszerszemléletet igényel. Nagyon gyakran keresnek meg minket azzal az igénnyel, hogy fejlesszük az emberek kommunikációs- és együttműködési készségét. Ahogy kicsit humorosan szoktuk mondani: kérnek két kiló asszertivitás tréninget. Mert azt veszi észre a vezető vagy a HR, hogy a területen rossz a hangulat, az emberek közt sok a konfliktus, nem hatékonyak a megbeszélések, és az eredmények is elmaradnak az elvárttól.

scops-2064233_640.jpg

Mit tesz ilyenkor egy jó tréner? Visz egy remek kétnapos asszertivitás tréninget, ahol megtörténik egy bizonyos szintű készségfejlesztés. Átadásra kerülnek a releváns ismeretek, foglalkoznak a témához kapcsolódó hasznos attitűddel, gyakorolnak, és a résztvevők megfogalmazzák az egyéni akcióterveiket is a tréning utáni időszakra. Vajon megváltozik-e a vezető vagy a HR által észlelt helyzet? Elképzelhető, hogy látnak előrelépést, ha valóban az egyéni készségek szintjén volt a probléma. Ha? Igen, és itt a lényeg!

Mert ugyanilyen tünetek – rossz hangulat, konfliktusok, nem hatékony megbeszélések, elmaradó eredmények – hátterében állhat például az is, hogy nem jól vannak meghatározva a hatás- és felelősségi körök, vagyis nem egyértelmű, hogy kinek mi a feladata és mihez van jogosultsága. Ugyanide vezethet, ha nem tiszták a terület prioritásai, és egyszerre ezerfelé próbálnak szaladni. Valljuk be, ezeken a tényezőkön nem sokat segít, hogy az emberek ügyesebbek az asszertivitásban. Itt megoldás lehet a folyamatfejlesztés illetve olyan workshopok, amelyek a célok és prioritások tisztázását célozzák.

És kinek fog mindez eszébe jutni? Egy szervezetfejlesztési szakembernek, aki rendszerszemlélettel közelít a jelenségekhez, tünetekhez, és széleskörű módszertani ismeretekkel rendelkezik annak érdekében, hogy változásokhoz szükséges legmegfelelőbb eszközt vethesse be. Így hacsak nem vagy saját magad szervezetfejlesztési szakember, a jó trénerek és coachok felkutatása helyett a jó eredmények érdekében érdemes egy megbízható szervezetfejlesztő partnert keresned, aki segíti a szervezetet a valódi okok és hatékony megoldások azonosításában.

Ha érdekel a rendszerszemlélet és a különböző fejlesztési eszközök, gyere el a témában tartott Meetupunkra 11. 27-én. Részletek itt.

Nyíri Gabriella
Szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com

süti beállítások módosítása