LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Működő csapatot akarsz, vagy elég egy kis szórakozás?

2018. október 12. - Legacy Kft.

sunset-3654527_640.jpg

Az nem kérdés, hogy a szervezetek sikere egyértelműen összefügg a benne dolgozó csapatok sikerességével, és hogy az egyének elköteleződése, motivációja és eredményesége is függ attól a csapattól, amiben dolgoznak. Éppen ezért az emberek közti együttműködés minősége mindig is fókusz kérdés volt a megrendelők és a fejlesztő szakemberek szemében, abban azonban, hogy milyen megoldásokban gondolkodtak és gondolkodnak, bizony jelentős szórás van.

Nem szeretnék pálcát törni az élménytréningek, a csapatépítő tréningek, a valóban izgalmas outdoor tréningek és az együttműködést fejlesztő tréningek felett, mert hiszek a közösen megélt pozitív hatások, az együtt megoldott feladatok örömében és sikerélmények kohéziós hatásában. Abban hogy ha megismerjük a másikat más oldaláról, mint amit a munkahelyen látunk belőle, talán közelebb tudunk kerülni hozzá, de legalább is nő a tolerancia szintünk vele kapcsolatban.

De azt is látom, hogy ettől még hétfőtől nem oldódnak meg azok a konfliktusok, együttműködést nehezítő csapatszintű blokkok, amelyek akadályozzák a csapatot az eredményes működésben úgy üzletileg, mint kapcsolatilag. Ugyanazon a berögződések mentén folytatják a csapatmunkát, mint előtte: ugyanazokat a játszmákat játsszák, ugyanazok a mintázatok vezérlik őket. Mindez megspékelve egy kis csalódottsággal: „hiába mentünk el csapatépítőre, semmi sem változott valójában”

silhouette-1721306_640.jpg

Akkor mi hozhat valódi transzformációt?

Meggyőződésem, hogy a teamek fejlesztésének leghatékonyabb és legeredményesebb módszere a teamcoaching, ahol konkrét szakmai, üzleti témák, elakadások, nehézségek direkt feldolgozása zajlik. Megvalósító szakemberként nem kell helyzeteket kreálnunk, kihívásokat szimulálnunk, hiszen ott van az anyag, – ahogy szoktuk mondani – ahol ők a valós életüket élik.

Mi is az a teamcoaching?

A lényege, hogy a team a folyamat hatására képes legyen eredményesebben elérni a céljait. Ezt lehet, hogy a struktúrájuk megváltoztatásával, a céljaik tisztázásával, a szabályaik lefektetésével vagy újragondolásával érhetik el, és lehet, hogy az együttműködési készségük fejlesztésével. Teamcoachingban az egyéni problémát a rendszer tüneteként fogjuk fel, és ezzel segítjük a csapatot rendszerszintű felismerések megfogalmazásához. Emellett abban is hiszünk, hogy az egyének elmozdulása sikeresebbé teszi a teamet.

people-2625804_1920.jpg

Akkor a leghasznosabb a teamcoaching, ha abban az üzleti környezetben zajlik, amelyben nap, mint nap dolgozik a csapat, és ha a megfogalmazott felismeréseket – legyen az egyéni vagy csapatszintű – azonnal cselekvésbe forgatják. Nem, mint akciótervet vagy vállalását majd valamikor, valahol, hanem ott és akkor, amikor a tudatosítás megtörténik. Arra bíztatjuk őket, hogy azonnal kezdjék el csinálni, és figyeljék a hatást, az eredményt. Kísérletezzenek az új működés mielőbbi beillesztésével, mi pedig nyílt, őszinte, ha kell konfrontatív és szeretetteljes visszajelzéssel indítjuk be, és támogatjuk a változást.

Mit kíván a teamcoaching a teamtől és a coachtól?

Összetettség szempontjából a legnehezebb műfajnak tartom a teamcoachingot. Izgalmas, vonzó, és nehéz munka. A teamcoaching a résztvevő teamet és a teamcoachot egyaránt nehéz feladat elé állítja, mert ez egy spontán műfaj. A folyamat minden szereplőjének el kell engednie a rutinjait, fel kell vállalnia a kiszámíthatatlanságot. A teamcoaching éppen ezért izgalmas: minden alkalom egyedi, minden alkalom magában rejti a valódi transzformáció drámáját és megújító erejét. Ebben hiszünk, ezt csináljuk, és ezt tanítjuk a képzéseinken is (Legacy Csoport és Teamcoach képzés és Legacy Tréner-Teamcoach-Facilitátor képzés).

Márton Mónika
A Legacy ügyvezetője,
szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com

süti beállítások módosítása