LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

A jövőbiztos vezető

2019. május 17. - Legacy Kft.

meditation-2262835_1920.jpgEgy-egy vezetőfejlesztő program során időnként megkérdezik tőlem, mi az az egy dolog, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki jó vezető legyen mostanság? Nem könnyű a kérdés, hiszen komplex a vezetői munka, viszont mélyen hiszek abban, hogy mi az az egy dolog ami biztosan szükséges de korántsem elégséges.

Mielőtt ezt megválaszolnám, lépjünk kicsit hátrébb, nézzük meg, milyen az a világ, amiben ma egy vezetőnek helyt kell állnia?

A minket körülvevő világ leírására évek óta használjuk a VUCA kifejezést. (Volatility, Uncertainity, Complexity, Ambigunity, vagyis Változékony, Kiszámíthatatlan, Összetett és Többértelmű)
Ahogy szokták mondani, a csapból is ez folyik, de ettől még igaz, hogy soha nem látott mértékű és tempójú változást élünk meg. Leglátványosabban az informatika terén, de mivel ma már szinte minden összefügg az IT-val, így minden mozgásban van.
Évekkel ezelőtt írtam már arról, hogy mi tesz egy szervezetet jövőbiztossá a VUCA világban.

rocks-2400249_1920.jpg Most nézzük, milyen az a vezető, aki jövő biztos?

Milyen a szemléletmódja, mik az alapelvei és konkrétan mit csinál?
Tapasztalatunk szerint azok a vezetők akik jól reagálnak a külvilág kihívásaira, fejlődési szemlélettel rendelkeznek, ügyfélközpontúak és értékvezéreltek.
A fejlődési szemlélettel rendelkező vezetők a változást lehetőségként élik meg, a hibázásban és az esetleges kudarcban tanulási potenciált látnak, és arra keresik a választ, hogy mit tanulhatnak ebből, hogyan fejlődhetnek tovább a történtek által? A folyamatos fejlődésbe tett erőfeszítést a legértékesebb befektetésnek tartják.
Az ügyfélközpontúság, azt a folyamatos figyelmet jelenti, ami az ügyfél szükségletének mély megértést eredményezi. Néha ezt empátiával érik el, máskor azonban megkérdőjelezéssel, kritikai észrevételekkel. Vezetőként ez a szemléletmód épp úgy igaz a külső, mint a belső ügyfelekre.
Az értékvezéreltség jelent egyrészt egy mélyről jövő elköteleződést bizonyos értékek mentén, melyekben a vezető példaként áll a munkatársak előtt, stabilitást adva a turbulens környezetben és jelenti azt is, hogy folyamatosan dönt arról, hogy mivel teremti a legnagyobb értéket, hol van az ő legmagasabb értékteremtő ereje.

Ha az alapelvek oldaláról nézünk rá a témára, azt tapasztaljuk a jól funkcionáló vezetőknél, hogy egymásnak látszólag ellentmondó dolgok között nem a „vagy” kötőszót, hanem az „és” kötőszót használják és élik.

  • Folyamatosan változó környezetben lenni ÉS stabilnak maradni.
  • Építeni az egyéni hősökre ÉS a csapatra egyaránt.
  • Hibakultúráját megteremteni ÉS ezáltal egyre eredményesebbnek lenni.
  • Felhatalmazni, teret adni ÉS bátran dönteni, ha kell egyedül.
  • Egyéni figyelmet szentelni ÉS rendszerszinten gondolkodni.

 america-1673938_1920.jpgMit csinálnak a jövőbiztos vezetők a hétköznapokban?

Rengeteg mindent:
Teret adnak a fejlődésnek, figyelnek a külső változásokra, támogatják a csapatukat, biztosítják a folyamatos fejlődést és az erőforrásokat maguk és környezetük számára, megteremtik a személyes kommunikáció feltételeit, visszajelzést adnak, motiválnak, facilitálnak, felhatalmaznak, serkentik az egyének és a csapat kreativitását, szem előtt tartják a nagy egészet, tisztában vannak a csapatdinamikai jelenségekkel, képesek a pszichológiai biztonság megteremtésére és a sornak még nincs vége.

Ha ennyi mindent kell csinálni, mégis mi az az egy dolog ami tényleg elengedhetetlen?

Meglátásom szerint az, hogy alapvetően szeresse, lelkesítse őt a fenti tevékenységeket listája, szeresse és akarja megtanulni azokat.
Akiknek ez a lista a keserves feladatok listája, a nem szeretem feladatok listája, a jajj csak ezekkel ne kelljen foglalkozni dolgok listája, az újabb a púp a hátunkon listát jelentik, ott nehéz lenne sikert prognosztizálni, akiket azonban ambicionál mind az, ami fent látható, eséllyel lesznek jó vezetői a VUCA világnak és lesznek jövő biztosak.

Márton Mónika
A Legacy ügyvezetője

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com

süti beállítások módosítása