LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Mindenről a főnök tehet?

2019. június 21. - Legacy Kft.

nyito_fear-4208770_1920.jpgEgy ideig nagy sikerrel terjedt a LinkedInen egy idézet, ami arról szólt, hogy az emberek nem munkaköröket, hanem rossz főnököket hagynak ott. Aztán a szövegben a rossz főnök helyére a mérgező szervezeti kultúra lépett, és ehhez a gondolathoz is könnyen kapcsolódtak az emberek. Vajon min - vagy még inkább kin - múlik, hogy milyen lesz a légkör egy csapatban?

Szeretjük az egyszerű megoldásokat, így itt is vonzó lenne egy szereplőre - a vezetőre, a dolgozóra vagy az ügyvezetőre - rábökni: tessék, ő felel nálunk a légkörért. A gyakorlati tapasztalat azonban nem ebbe az irányba mutat. Vannak rossz hírű szervezetek, amelynek egyes részlegeit mégis imádják az ott dolgozók. Előfordul, hogy egy nagyon várt, sztár vezetővel végül nem alakul jól a közös munka. Sőt vannak olyan esetek is, amikor tudatos fejlesztéssel - például teamcoachinggal - feloldhatóvá válnak régóta húzódó konfliktusok a csapaton belül anélkül, hogy a csapat összetétele megváltozna. Ha az egy tényezős megközelítés nem működik, hogyan érdemes ránézni erre a témára?

Mi a Legacy-ban abban hiszünk, hogy a kulcs a rendszerszemlélet. Ebben a megközelítésben ahelyett, hogy egyes szereplőket kiragadottan kezelnénk, a nagy egészről alkotunk képet. Tesszük ezt úgy, hogy egyszerre figyelünk a rendszer elemeire és a köztük lévő kapcsolatokra. Vagyis azt mondjuk, hogy a csapat légköre mindazokon múlik, akik a csapatot és a környezetét alkotják, és még inkább azon, hogy ők hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Nézzük meg néhány jellegzetes szereplő hozzájárulását:

felsovezetokey-3850852.jpgAz ügyvezető - pontosabban a felsővezetés - szerepe, hogy meghatározza és képviselje a szervezet értékeit és céljait. Nehéz jó csapatként működni egy olyan környezetben, ahol nem tudjuk, hogy mi fontos és mi nem, vagy erről 2 naponta mást gondolunk. Ugyanez igaz akkor is, amikor hiányzik a szavak és tettek összhangja, vagyis a felsővezetés döntéseiben és cselekedeteiben nem jelennek meg az egyébként hirdetett értékek, illetve szemet hunynak afölött, amikor ez a szervezet egyes részein történik.

vezeto.jpgA vezető a csapat különleges tagja. Nem attól különleges, hogy jól hangzó titulusa van, hanem mert sajátos szerepet játszik a jó légkör kialakításában. A hagyományos csapatok esetében az ő feladata lehetővé tenni, hogy a csapat közösen megalkossa, alkalmazza, és ha szükséges, felülvizsgálja a saját működési elveit. (Ezek olyan lépések, amelyek nélkül egyetlen csapat – az önszerveződés elvén működők sem – lehetnek eredményesek. Keretekre ott is szükség van, legfeljebb az ezekhez kapcsolódó teendőket időről-időre más fogja össze.) A vezető különleges szerepe a csapatban abból is következik, hogy az ő működése – viselkedése, gondolkodása és érzelmi reakciói – mintát ad a csapat többi tagja számára. Éppen ezért amikor a vezető mérlegeli egy-egy lépését, érdemes feltennie magának azt a kérdést, hogy vajon az hogyan hatna a csapatra, ha a jövőben ilyenből több – esetleg számos – történne.

csapat_communication-4141527.jpgA legkevesebb szó talán a csapattagok felelősségéről esik. Pedig csapatban – kölcsönös egymásra utaltságban – dolgozni csak úgy lehetséges, ha mindenki aktív szerepet vállal nem csak a munka elvégzésében, hanem a csapat működésének folyamatos gondozásában is. És ehhez többlet erőfeszítésre és bizonyos jól működő készségekre is szükség van. A csapat tagjainak – köztük a vezetőnek is – képesnek kell lenni az őszinte, nyílt kommunikációra, a konstruktív vitára, a visszajelzések adására és fogadására, a hibákból való tanulásra, a különbözőségek értékelésére. Mindezt úgy is szoktunk mondani, hogy a pszichológiai biztonság magas szintjére van szükség.

Szóval ahelyett, hogy igyekszünk a jó csapat légkör egyedüli letéteményesét megkeresni, fontosabb azzal foglalkozni, hogy vajon a rendszer minden eleme betölti-e a maga szerepét. És mivel gyakran csapatok kapcsolódnak egymáshoz – például a felsővezetői csapat a többi csapathoz – a fejlesztési munkát is érdemes csapatszinten végezni. Ennek tapasztalatunk szerint az egyik legeredményesebb eszköze a teamcoaching, amelynek során a csapat egy magasabb szintű működést sajátít el.

Nyíri Gabriella
Szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com

süti beállítások módosítása