LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

A jó vezető olyan, mint egy kőszikla? Dehogy! Inkább, mint egy szivacs!

2019. október 25. - Legacy Kft.

1025_nyito_szivacs_vs_ko.jpgMilyen a jó vezető? Hogyan vezess hatékonyan? Könyvek garmadájával roskadozhatnak a polcaid, ha érdeklődsz a téma iránt, hiszen a vezetésről és a vezetőről szóló szakirodalom ma már óriási. Most egy olyan könyvet szeretnék ajánlani, ami kilóg a sorból, már a címével is.

A szóban forgó könyv pedig Chris Hirst Bullsh*t-mentes vezetés című műve, ami hamarosan a Pallas Athéné Kiadó gondozásában jelenik meg magyarul. A könyv címe polgárpukkasztónak, harsánynak, figyelemfelkeltőnek és akár felháborítónak is nevezhető, a tartalom azonban olyannyira aktuális és sallangmentes, mit ne mondjak: „bullsh*t-mentes”, hogy mindenképpen olvasásra ajánlott!

Ha a vezetésről szóló szakirodalmat tekintjük át, olvashatunk kutatásokkal alátámasztott, tudományos adatokon nyugvó elméletekről, gyakorlatban sokat látott vezetők tapasztalataira alapozott biztos módszerekről egyaránt, a kínálat óriási. Chris Hirst, az író szintén egy sokat tapasztalt üzletember, vezető, aki arra vállalkozott, hogy egy nagyon érthető, egyszerűen alkalmazható, sok-sok példával alátámasztott olvasnivalót adjon az olvasónak. Szerinte nem is újdonságokra van most szükség, hanem sokkal inkább egy újfajta megértésre, egy új szemléletre. Amire szerinte a ma vezetőinek szüksége van ahhoz, hogy felépítsék saját vezetői filozófiájukat és stílusukat az egy nagyon egyszerű, tiszta keretrendszer. Figyelembe véve azt is, hogy mennyire kevés idejük van koncentráltan foglalkozni egy-egy felmerülő kihívással, problémával.

pyramid-3478575_1920.jpgSok más szakember mellett ő is azon a véleményen van, hogy a vezető nem születik, nincs olyan, hogy tipikus vezető alkat, mivel a vezetés az olyan, mint egy izom: fejleszthető, edzhető. A hierarchikus szervezetek és az ahhoz kötődő vezetési stílus kora leáldozott szerinte.

Szerinte a bullsh*t-mentesség az egyszerű és nyilvánvaló megoldásokban, gondolatokban, tervekben és kommunikációban rejlik leginkább. Van ennek veszélye is, hiszen gyakran az emberek nem hiszik el, hogy tényleg működhet valami, ami egyszerű, a JPÉ („józan paraszti ész”) mondatja. Ahonnan ezek a tiszta, sallangmentes információk jönnek pedig nem más, mint a szervezet legalsóbb szintjén dolgozók, ők a legpontosabb indikátorai a szervezet állapotának.

A stratégiaalkotás kapcsán szerinte vízió- és misszióalkotás helyett csak egyszerűen határozzuk meg és mondjuk ki mi a célunk, hova akarunk eljutni. Nagyon szimpatikus az, hogy tanulási célokban gondolkodik akár a kollégák egyéni szintjén is, ami nyilvánvalóan a cél folyamatos szem előtt tartásában segít.

sports-4145661_1920.jpgHa megvan honnan indulsz és hova tartasz, a következő feladat, ami talán az egyik legkevésbé izgalmas teendő vezetőként, viszont a legkevésbé nélkülözhető és olykor a legnehezebb is lehet: elérni, hogy a feladatot elvégezzék a kollégák. Nem más miatt, mint hogy az elvégzett munka hozza meg az eredményeket. Sem hókusz-pókusz, sem intellektuális fakszni nem kell hozzá annyira, mint hogy a célok eléréséhez szükséges tevékenységet a kollégák elvégezzék, megcsinálják. Ennyi. Nem bonyolult, mégis sokszor előfordul, hogy ezt nehéz elérni vezetőként. Vajon miért? Hát mert sok vezető nagyon sok időt és energiát pocsékol el arra, hogy hosszasan mellébeszéljen és aktívan elkerülje a cselekvést. Így egyszerűen, bullsh*t-mentesen.

Azért ez az könyv sem marad egyenlet és vezetői hatás mérőszám nélkül.

Vezetői Hatás = (cél + stratégia + csapat + értékek + motiváció) x cselekvés. Az üzenet nagyon egyszerű: lehet cél, jól megtervezett és nagyon „szép” stratégia, lelkes és elkötelezett csapat, értékrend és motiváció mindezek megvalósítására, konkrét cselekvések nélkül mit sem érnek sem együtt, sem külön-külön. Ez van.

Szerzőnk szerint a vezetők döntéshozatalhoz kötődő szorongása ilyen-olyan okok miatt annyira gyakori, hogy majdnem alapnak is tekinthető. Át kell keretezni, mégpedig úgy, hogy ne amiatt szorongjanak, hogy hibáznak a döntéssel, hanem amiatt, hogy a döntés halogatásával vagy elhagyásával mekkora károkat okoznak. Muszáj elfogadni, hogy nem lehet minden döntés sikeres, ha már 50% körüli a jó döntések aránya az nagyon is jó, persze ehhez még pozitívan járul hozzá az, ha kellő gyorsasággal és gyakran hoz döntéseket a vezető.

Mindezzel hozzájárul ahhoz is, hogy valódi tartalommal tölti meg a „hibázni ér” frázist a céges kultúrában, hiszen jómaga is bevállalja a hibázás lehetőségét, tanul belőle és tanulságait akár kész meg is osztani.

statue-873818_1920.jpgÉs, hogy mi miatt legyen inkább szivacs, mint kőszikla? Hát azért, mert a jó vezető ma már leginkább arról ismerszik meg, hogy nagyon jól tud hallgatni, gyorsan tanul, mindent magába szív, szívós és hajthatatlan, valamint képes alkalmazkodni az újabb és újabb helyzetekhez.

De most már inkább arra bíztatnálak kedves Olvasó, hogy a megjelenést követően keresd Chris könyvét a boltok polcain, olvasd el, találd meg benne, ami számodra izgalmas és hasznos lehet, próbáld ki a vezetői gyakorlatodban, tartsd meg ebből, ami jól működik számodra és hagyd meg másnak, ami neked kevésbé.

A könyv bemutatójára 2019. október 30-án 17.00 órától a Pallas Athéné Könyvkiadó rendezésében kerül sor, ahol velünk, a Legacy csapatával is találkozhatsz! Részletek, regisztráció itt! Várunk szeretettel, a könyvhöz pedig jó olvasást kívánunk!

Árváné Dr. Ványi Georgina
Szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com: Budapesten és Debrecenben. Iratkozz fel a hírlevelünkre is!

süti beállítások módosítása