LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Az a bizonyos első néhány másodperc

2019. november 08. - Legacy Kft.

nyito_owl-158087.pngVeled is előfordult már, hogy amikor először találkoztál valakivel azonnal „tudtad”, hogy jóban lesztek, vagy épp ellenkezőleg az idegeidre fog menni az illető? Mindehhez elég volt egy szó, egy mozdulat, egy ruhadarab, vagy bármilyen más apróság? Ha ismerős a helyzet, és érdekel a téma akkor az alábbi blogot ajánlom figyelmedbe!

Mi is az első benyomás?

Tulajdonképpen egy ember észlelése, és véleményalkotás róla. Az ösztönös jelenség során a másik embert – akit ugye akkor látsz életedben először – azonnal beleteszed egy általad kreált kategóriába, típusba, és sok esetben azt hiszed ismered őt, tudod milyen ember, hogyan reagál. Ezek a megérzések azonban sokszor tévesek, de nehéz rajtuk változtatni. Az első benyomás keltése és kialakulása elkerülhetetlen, emberi alapműködésünk része.

Valószínűleg ez után a néhány mondat után benned is kialakult egy kép rólam, pedig még – nagy eséllyel – sosem találkoztunk.

Fontos leszögezni, hogy igenis vannak olyan szituációk, amikor tényleg számít az első benyomás, máskor pedig kevésbé. Nem próbálsz meg mindenkinek, mindig, mindenhol szimpatikussá válni, hisz akkor másból sem állna a napod. Viszont, íme néhány tipp azokra az esetekre, amikor fontos!

szimmetria.jpgMit tegyél?

A magabiztos megjelenés, a mosoly, a szemkontaktus, a nyitott testtartás és kommunikáció elengedhetetlen. Például, állásinterjún – ahol nyilván kardinális jelentőséggel bír az első benyomás – bátran mutatkozz be, húzd ki magad, és határozottan fogj kezet az interjúztatóval, interjúztatókkal. Mindez nagy hatással van a későbbi kommunikációra, kapcsolatra.

Gondold át, mi az, ami másokban pozitívan hat rád, mitől tűnnek ők szimpatikusnak, és ezeket felhasználva igyekezz te is jó benyomást tenni.

vegletek.jpgMit ne tegyél?

Amikor először találkozol valakivel kerüld a túl hangos megnyilvánulásokat, hagyj másokat is szóhoz jutni, érvényesülni. Ne vágj a szavukba, de azért te se némulj el, oszd meg az ötleteidet, gondolataidat.

Ezeket ne kövesd el, amikor Te alakítasz ki első benyomást másokról:

Az első benyomás hibája. Ez azt jelenti, hogy az első pozitív vagy negatív élmény meghatározza a további információ felvételt. Azért, mert valaki hirtelenjében nem szimpatikus, „hátrányból indul” nálad.

Az általánosítás nagyon gyakran előfordul, egyetlen egy adott jellemzőből messze menő következtetéseket vonsz le, általános igazságokat állapítasz meg. Mint például, a szemüvegesek biztos nagyon olvasottak, intelligensek, vagy, épp ellenkezőleg a szőke nők butácskák.

hatsok.jpgHoldudvarhatás. Rokon- vagy ellenszenvedet teljesen nem lehet félretenni, megfigyeléseid, észlelésed minden részletére rányomja bélyegét. Mondjuk hiába tesz valami számodra pozitívat az illető, egyszerűen nem tudod elcsendesíteni a kisördögöt a fejedben, aki ott motyog.

Ha semmiképp sem tudod elhallgattatni, legalább köss vele alkut. Az első benyomás lényeges, de nem minden, meg kell tanulnod elengedni!

Viktor Csenge
Junior szervezetfejlesztő

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com: Budapesten és Debrecenben. Iratkozz fel a hírlevelünkre is!

süti beállítások módosítása