LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Jövőbiztos kompetenciák, avagy hogyan készülj 2020-ra?

2019. december 13. - Legacy Kft.

12_13_nyito.jpg

Valószínűleg Te is nap mint nap érezed, látod, hallod, tapasztalod, hogy elképesztő nagy változásban van a világ. Ember legyen a talpán, aki ezt időnkénti szorongás, lemaradás érzés, önmaga megkérdőjelezése, vagy ellenállás/tagadás nélkül, vegytiszta lelkesedéssel fogadja. Akkor mégis mihez kezd? Adaptálódj, az már eddig is sokszor bejött!

Ha ezeket az érzéseket detektálod magadban, nyugodj meg, egyrészt nem vagy egyedül, másrészt pedig ez a változásra adott természetes reakció. Túl az első vészreakciókon, van választásod, mégpedig az, ami már sok helyzetben bevált az evolúció során: adaptálódj a megváltozott körülményekhez.

Amitől ez most különösen izgalmas, és még sosem volt jelenség, hogy nem konkrét dologhoz kell adaptálódnod, hanem ahhoz, hogy mindig és egyre gyorsabban fognak változni a dolgok.

Mit is jelent ez a kompetenciák terén?

A World Economic Forum riportja alapján 2020-ban a következőkre lesz szükséged:

  • érzelmi intelligencia,
  • ügyfélközpontúság,
  • people management,
  • mások koordinálása,
  • tárgyalástechnika,
  • véleményformálás és döntéshozatal,
  • komplex problémamegoldás,
  • kritikai gondolkodás,
  • kreativitás,
  • kognitív flexibilitás.

12_13_masodik.jpg

Ha jól megfigyeled ezeket a kompetenciákat, nagyjából a fele arról szól, hogy hogyan bánj magas szinten a saját és mások érzéseivel, illetve hogyan kapcsolódj másokkal, legyenek ők a beosztottaid, az ügyfeleid, a csapatod, vagy az üzleti partnered. Itt rögtön meg is nyugodhatsz, hiszen ez eddig sem volt másként.  Azonban az is látszik, hogy minél inkább előtérbe kerül a fejlett technológia, a robotika, a mesterséges intelligencia, annál fontosabbá válnak bizonyos soft kompetenciák.

A fenti készségek másik nagy csoportja a gondolkodáshoz, kognitív képeségekhez kapcsolódik. Mi előtt megijednél, hogy ebben hogyan lehetsz jobb, jó ha tudod, hogy azt már bizonyították a neurológusok, hogy az agy fejlődése nem áll meg a fiatal felnőttkorban, ahogyan azt korábban hitték.

Bár a fenti felsorolás nem tartalmazza, van még egy kompetencia, amit fontos elsajátítanod, ez pedig a lassulás és jelenlét képessége. A gyorsulásra válaszolhatsz gyorsulással is, de az hosszútávon nem válik a javadra. Azonban, ha képessé teszed magad arra, hogy a gyorsuló világban is tudj lassulni, jelen lenni, akkor elegendő mentális, érzelmi, fizikális és kapcsolati tartalékot raksz össze, és lesz mihez nyúlnod akkor, amikor pörgéssel kell válaszolnod a pörgésre.

A lassulást máris elkezdheted gyakorolni, az ünnepek kiváló terepet adnak ehhez, a jövőbiztos kompetenciákat pedig fejlesztheted nálunk a 2020-as Jövőbiztos kompetenciák programsorozatunk által.

Márton Mónika
A Legacy ügyvezetője,
szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com: Budapesten és Debrecenben. Iratkozz fel a hírlevelünkre is!

süti beállítások módosítása