LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Mentális izomerősítés

2020. november 20. - Legacy Kft.

fish-5262924_600x330.jpgAz információ tengerében úszunk, de sokszor szem elől veszítjük a partot. Mit tudunk ilyenkor tenni? Mély levegőt veszünk, körbe nézünk és felmérjük a környezetünket, kiszűrjük a legfontosabb adatokat, és miután eldöntöttük merre indulunk, 10-20 karcsapásonként ellenőrizzük a kitűzött pontot, hogy biztosítsuk, jó irányba haladunk. A sportban, meditációban, és a mindennapjainkban is ugyan ezt a szelektálást végzi el az agyunk, amikor koncentrálunk. És hogy mit tehetünk, hogyan lehetünk fókuszáltabbak? A következő sorokból kiderül.

Egyszerre egy feladatra helyezni a figyelmünket nem mindig könnyű, különösen nagy kihívást jelent akkor, ha állandó „zaj” vesz minket körül. Gyakorlatilag minden zajnak számít, ami eltereli a figyelmünket, és ha jobban belegondolunk, mindez csupán egy kattintásra van tőlünk. Még a legcsendesebb pillanatokban is csak egy ujjnyira van tőlünk, hogy rápillantsunk az értesítésekre, vagy a legfrissebb hírekre a telefonunkon vagy a laptopunkon. Ahhoz, hogy valami újat megtanuljunk, elérjük céljainkat, vagy jól teljesítsünk különböző helyzetekben, szükségünk van a koncentrálás képességére, hogy mentális erőfeszítést tegyünk annak az egy dolognak az irányába. Akár egy riportot próbálunk befejezni, akár egy futóversenyen veszünk részt, a fókuszálás képessége jelentheti a különbséget a siker és kudarc között. Szerencsére a fókusz nagyon hasonlít az izomzatra. Minél többet gyakoroljuk, annál erősebbé válik.

De miért is nem tudunk fókuszálni?

Általában nem az a probléma, hogy fókuszálnunk kell, hanem hogy dönteni. Valószínűleg mindenki kapott már olyan feladatot, amit meg kellett csinálnia. Mi történik ilyenkor? Elvégezzük a feladatunkat, mert a határidő „dönt” helyettünk. Ahelyett, hogy kiválasztanánk azt az egy dolgot, amire fókuszálni szeretnénk, sokszor meggyőzzük saját magunkat arról, hogy a multitasking jobb választás. Vegyünk egy példát. Előfordult már, hogy egy email fogalmazásának kellős közepén megcsörrent a telefonunk, vagy folyamatosan jöttek a felugró ablakok a bejövő levelekről, vagy a naptárunk küldte az emlékeztetőket a soron következő meetingekről? Amikor ezekre reagálunk, utána több időbe telik, amíg újra felvesszük a fonalat és visszarázódunk a korábbi feladatunkba. Minden egyes alkalommal, amikor egyik feladatról hirtelen egy másikra ugrunk, akkor azért mentális árat fizetünk, hiszen megszakítjuk azt a tevékenységünket, amibe újra bele kell kezdenünk.

man-5479727_1920.jpgAkkor felmerül a kérdés, hogy a rengeteg sok lehetőség közül honnan tudjuk, hogy mire koncentráljunk? Mi alapján döntsünk, hogy mire helyezzük az energiánkat és figyelmünket?

A világ egyik leggazdagabb és legsikeresebb befektetője, Warren Buffett „2 List” módszerét hoztam segítségül, amit a privát repülőgép pilótájával végzett el. Ehhez csupán egy tollra és egy papírra lesz szükség. Három lépésből áll a gyakorlat, amit egyedül is el tudunk végezni bármikor, de fontos, hogy csak sorrendben, lépésről lépésre haladjunk:

1. Írjuk le a 25 legfontosabb (karrier) célunkat (ezt variálhatjuk időlimit szerint, akár úgy, hogy írjuk le azt a 25 dolgot, amit ezen a héten el szeretnénk érni)

2. Karikázzuk be az 5 legfontosabb célunkat.

3. Most a kezünkben van két lista: A listán van az 5 bekarikázott célunk, illetve B listán van 20 bekarikázatlan célunk.

És hogy mit kezdjünk a két listával? Bufett azt mondja, addig, amíg az A listánkon kitűzött céljainkat nem értük el, addig eszünkbe se jusson nekiállni a B listán szereplőknek.

Képzeljük el a figyelmünket úgy, mint az autók reflektor fényét. Ha egy irányba világítunk vele, azon a ponton egészen tisztán látunk. Viszont, ha ugyanezt az erősségű fényt szét akarnánk oszlatni 360 fokban, csupán körvonalak látszódnának a sötétségben. Ahogy Róma sem, a mentális fókusz megerősítése sem egy nap alatt épül fel. Még a profi sportolóknak is szükségük van több időre és gyakorlásra ahhoz, hogy a koncentrációs készségüket fejlesszék.

idea-3204419_1920.jpgAz első lépések egyike, annak a felismerése, hogy milyen hatással van a figyelemelterelés az életünkre. Ha küzdünk céljaink megvalósításáért, miközben azon kapjuk magunkat, hogy a lényegtelen részletekben merülünk el, itt az ideje, hogy jobban értékeljük a saját időnket. Az által, hogy felépítjük, megerősítjük a mentális fókusz „izmainkat”, képesek leszünk többet elérni és olyan dolgokra koncentrálni az életben, amelyek valóban sikert, örömet és elégedettséget hoznak nekünk.

Herold Lilla
Junior szervezetfejlesztő, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com: Budapesten és Debrecenben. Iratkozz fel a hírlevelünkre is!

süti beállítások módosítása