LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Te mennyire vagy agilis? És a csapatod?

2018. augusztus 31. - Legacy Kft.

that_s_it.png

Az agilis szemlélet szerinti munkaszervezés népszerű az IT szervezetekben és egyre inkább megjelenik más szektorokban is. Általában ezek az első látványos változások, amiket az agilitás bevezetésekor megteszünk: felfúrunk a falra egy fehér táblát, a feladatainkat színes cetliken a táblán vezetjük, kialakítunk egy rendszert: naponta egyszer körbeálljuk a táblát, elmondjuk, hogy mennyit haladtunk, szerencsés helyzetben az is kiderül, ha valaki el van akadva és segítséget kér a csapattársaitól… De vajon ekkor már tényleg agilisek vagyunk? Vagy ez csak a látszat? Hogyan nézzünk rá a saját helyzetünkre? Miből láthatjuk még, hogy jó úton járunk az agilitás felé? Erre keresek választ ebben a bejegyzésben.

Az agilis coach egyik fő kompetenciája az agilis szemléletmód elsajátítása, gyakorlása és átadása. Tudjuk felismerni a saját, a csapat és a szervezet működésében az alapértékek és elvek jelenlétét, illetve ezek hiányát. Ehhez hoztam segítségként példákat és kérdéseket, amelyeket az agilis kiáltvány négy alapértéke mentén gyűjtöttem. (Most annak is a bal oldalára fókuszálok, mert szerintem először mindig azokat érdemes megteremteni.)

Az agilitás kialakításában mindenkire használható recept nincs, hiszen minden szervezet, minden csapat más. Viszont egy általános, sok helyzetben bevethető kérdést tudok adni, aminek a mentén megvizsgálom az alapértékek teljesülését. Így hangzik: Miből fogom észrevenni, hogy…?

Lássuk a példákat, hogy én hogyan válaszolom meg ezeket a kérdéseket a saját csapataimmal kapcsolatban.

startup-849805_640_1.jpg

... az “egyének és a köztük lévő kommunikáció” rendben van?

Számomra mindig nagy öröm, amikor azt látom, hogy a csapatból többen egy gép előtt ülnek, és együtt jönnek rá egy-egy probléma megoldására. Átnézik egymás munkáját, pármunkában oldják meg a feladatokat. Reflexszerűen működik, hogy ha saját hatáskörben nem tudjuk valamire a választ, akkor nem várunk, hanem magunktól utánajárunk.

programming-1896158_640.jpg

… a fókusz a “működő terméken” van?

Ez ott érhető tetten, hogy vannak automatikus eszközeink, amik a terméket minden módosítás után tesztelik. Az egymás munkájának ellenőrzése, a karbantarthatóságra és a fenntarthatóságra való törekvés része a csapat gondolkodásának. Ugyanakkor ennél az értéknél tipikusan kevésbé szokott elcsúszni a csapat, inkább arra érdemes figyelni, hogy amikor elérjük az “elég jó” szintet, akkor meg tudjunk állni.

startup-593304_640_1.jpg

… “együttműködünk az ügyféllel”?

Az ügyfelekkel közös, rendszeres (heti-kétheti) rövid megbeszéléseink vannak. A csapatban megpróbáljuk a felhasználó helyébe is beleképzelni magunkat, az ötleteinket aztán velük egyeztetjük. Gyakran elhangzik a kérdés a csapattagoktól, hogy “Mi ebben az érték az ügyfelünknek?”.

startup-593343_640.jpg

… kellőképpen “reagálunk a változásokra”?

Vannak ellenőrzőpontok (tervezett és ad-hoc), amikor megállunk és megnézzük, hogy arra megyünk-e, amerre akarunk. Ha pedig kell, akkor módosítunk. Például: az ügyféllel való egyeztetések után összeülünk a csapattal és létrehozzuk a szükséges új feladatokat, ha kell átrendezzük a prioritásokat, a nagy képet és a hosszabb távú víziót szem előtt tartva. Ha ennek hatására egy korábbi vállalást nem tudunk tartani, akkor azt kommunikáljuk. Ha a fejlesztés közben kiderül, hogy valamivel korábban nem terveztünk, akkor azt felvesszük a feladataink közé.

business-3574517_640.jpg

A végére jöjjön még pár kérdés, amivel reflektálhatunk a szervezet/csapat agilis állapotára, tudatosíthatjuk magunkban az eszközeinket, amit az agilitás megteremtéséhez, fejlesztéséhez használunk:

  • Milyen helyzetekben érdemes a folyamatok helyett arra fókuszálni, hogy az egyének kommunikáljanak egymással?
  • Hogyan hívod fel a csapat figyelmét arra, hogy fontosabb a működő kód, mint a dokumentáció?
  • Mikor elég jó a terméketek?
  • Hogyan vezeted be az “elég jó” fogalmát?
  • Kik a ti ügyfeleitek?
  • Hogyan működtök együtt velük?
  • Milyen gyakran szoktatok feltételezni?
  • Hogyan reagál a szervezet/csapat, ha felborul a terv?
  • Hogyan tanítod meg a csapatnak az agilitást?
  • Mi a válaszod arra, hogy mit vársz és mit várhatsz az agilitástól, scrumtól/kanbantól?

Ha ezekből a példákból néhány visszaköszön a Te csapatodban is, vagy hosszasan tudod sorolni, hogy mi van még, akkor veregesd meg a vállad és csak így tovább!

Azt gondolod, hogy még van hová fejlődni, de nem tudod, hogy azt hogyan tedd? Akkor a figyelmedbe ajánlom a Legacy Agile Coach Készségfejlesztés programját, ahol velem is találkozhatsz és együtt elmerülhetünk az agilis szemléletmód rejtelmeiben. Ha szívesen megtudnál többet a képzésről, várunk a Betekintő esten 2020. 09. 08-án. Részletek, regisztráció itt.

Haraszti-Horváth Dóra
agile coach
a Legacy Agile Coach Készségfejlesztés program egyik oktatója

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com: Budapesten és Debrecenben. Iratkozz fel a hírlevelünkre is!

süti beállítások módosítása