LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Nem vagyok főnök, de mégis vezetőnek kell lennem!

2018. szeptember 05. - Legacy Kft.

vezetnem_kell.png

A szervezeteket manapság jellemző turbulenciában van egy biztos pont, amihez visszaszaladunk, ha teljes a káosz, ez pedig a szervezeti struktúra. Ki a vezető, ki kinek riportál, ki kinek a beosztottja, mi a „hivatalos szolgálati út”. Csakhogy ez a támaszték sem mindig van meg, hiszen agilis vagy projekt szervezetekben sokaknak követőkre kell lelniük anélkül, hogy ehhez vezetői pozíció társulna. Hogyan lehet ezt mégis jól csinálni?

Sokat hallunk ma arról, hogy milyen gyorsan változik a világ, mennyire fontos a szervezetek változási képessége és benne a vezetők ebbéli kompetenciája. Sok az elvárás munkavállalótól és vezetőtől egyaránt, és ebben a folyamatban gyakran csak egyetlen biztos pont létezik: a szervezeti struktúra: ki vezető, ki kinek riportál, ki kinek a beosztottja, mi a „hivatalos szolgálai út”. Nagyon úgy fest azonban, hogy ez a támaszték sem örök. Agilis szervezetekben, vagy projekt szervezetekben magas szintű vezetői kompetenciákkal kell bírni sok kollégának anélkül, hogy ehhez vezetői pozíció társulna. Követőkre kell lelni, erőforrásokkal kell gazdálkodni, fejleszteni kell, konfrontálódni, és ha jön a fricska: „nem vagy a főnököm, mit pattogsz” bizony még cáfolni sem nagyon tudja szegény kolléga.

De lássuk be vannak, akiknek ez klasszul megy. Átalakító erővel bírnak, ahová megérkeznek, ott jelen vannak. Magas az elfogadottságuk annak ellenére, hogy bátran konfrontálódnak, feladat- és ember fókuszúak, önreflektívek, belülről vezéreltek.

Mit is tudnak ők?

C. Steiner szerint hét erőforrásunk van ahhoz, hogy belülről vezessük magunkat, és természetes módon váljunk vezetővé mások számára. Azok az emberek, akiket szívesen követünk, akiket karizmatikusnak érzünk, nemcsak hogy hozzáférnek ezekhez az erőforrásokhoz, hanem optimális mennyiségben „adagolják” is ezeket, és az esetek többségében ahhoz az energiához nyúlnak, ami a helyzet kezelése szempontjából a legjobb.

mit_is_tudnak.png

Lássuk, mi jellemzi azt az embert, aki képes pozíció nélkül is vezetni, mert követik őt!

  • Stabil, belső egyensúlya nem függ a külső ingerektől, jól definiálható értékek mentén dolgozik, dönt, kiszámítható a viselkedése és a reakciói. Turbulens helyzetekben is visszatalál saját középpontjához, reziliens.
  • Azzal együtt, hogy két lábbal áll a földön, szenvedélyes is. Belülről motivált, lelkes, ösztönzően hat a munkatársaira. Sugárzik az életkedv, életerő, munkakedv a viselkedéséből, jelenlétéből.
  • Képes a kontrollra, legyen ez önkontroll vagy mások kontrollálása: tud irányítani, szabályozni, struktúrát építeni, fenntartani.
  • Az életében helye van a szeretetnek, megéli ezt önmaga és mások irányában egyaránt. Támogató, elfogadó, gondoskodó, képes kapcsolódni, rendszeresen ad reális megerősítő visszajelzést, bátorító, megértő, empatikus.
  • Jól kommunikál: képes ráhangolni másokat saját ötleteire és érzéseire, megtalálja azt a kommunikációs stílust, ami az adott emberhez vagy helyzethez a leginkább megfelelő. Higgadtan és magabiztosan kezel kommunikációs szempontból nehéz helyzeteket, választékosan fejezi ki magát.
  • Megfelelő tudással és szakértelemmel rendelkezik. Kellően felkészült, elkötelezett a folyamatos fejlődés iránt, a tudása nem merül ki a szakmai hozzáértésben. Hallgat az intuíciójára, rendelkezik érett bölcsességgel.
  • Életét az egységtudat jellemzi. Egészségesen kezeli a sikereket, és a kudarcot, működésében jelen van a tisztelet és alázat. Tudja, hogy egy nagyobb egész része, adott esetben el tudja engedni a saját érdekeit a nagyobb egész érdekeiért. Rendszerben gondolkodik és felméri az intézkedések, döntések másokra gyakorolt hatását. 

o_nvizsga_lat.png

Néhány sorban összefoglalható Steiner elmélete, azonban, ha nekiállunk az önvizsgálatnak, reflektálunk magunkra, rájövünk, hogy nagy munka van abban, hogy mindezek jól menjenek. Azok az emberek, akiket követnek mások, nem spórolják meg ezt a munkát és az erre szánt időt. Fejlődésükben az önismeret, az önreflexió elengedhetetlen, ezt tudják, vallják és teszik. 

Ezért tartjuk fontosnak, hogy vezetőfejlesztő programjaink részét képezzék, és hogy az Agile Coach Készségfejlesztés programunkon is sokat foglalkozzunk vele.

Márton Mónika
Ügyvezető,
a Legacy Agile Coach Készségfejlesztés program egyik oktatója,

szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com

süti beállítások módosítása