LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Így válassz képzést, ha érdekel a tréner-tanácsadói eszköztár!

2019. január 02. - Legacy Kft.

caleb-jones-j3jmyxwqhxu-unsplash.jpg

Tanuljanak ilyesmit azok, akik trénerek akarnak lenni! – mondhatnád joggal. Csakhogy tréner-tanácsadói eszközre nem csak nekik van szükségük. Jól jöhet mindenkinek, akik értekezleteket tartanak, workshopokat facilitálnak, csoportokat, csapatokat fejlesztenek, oktatásokat, képzéseket tartanak. Ha te is ebbe a körbe tartozol, hogyan válassz megfelelő képzést magadnak?

Mostanában egyre többen kínálnak képzéseket a piacon tréning, facilitáció, szervezetfejlesztés témában. Nem lehet könnyű dolga annak, aki el szeretne igazodni a hatalmas kínálat útvesztőjében, és jó döntést szeretne hozni. Márpedig érdemes jó döntést hozni, hiszen sok energiát, sok időt és sok pénzt készül elkölteni az, aki erre az útra lép. Mi az, amire mindenképpen figyelj, ha képzést választasz?

Definiáld pontosan, hogy mi a célod a képzéssel, mit szeretnél a szakmai és személyes életedben elérni, és olyan képzést válassz, ami ehhez segít Téged. Ha erről megkérdeznek, amikor jelentkezel, vagy érdeklődsz egy képzés iránt, az első próbát kiállta a képzőhely.

Talán hallottad már azt a mondást, hogy aki nem tudja, az tanítja. Szerintünk ez nincs így, sőt. Válassz olyan képzést, képzőintézményt, ahol az oktatók, trénerek sok-sok éves tapasztalattal rendelkeznek az adott témában, tehát a tréner tanárod sok tréning típusú fejlesztésben vesz részt, aki facilitációt oktat, maga is rendszeresen vezet workshopokat, a szervezetfejlesztést tanító tarsolyában is legyen számos ilyen folyamat. Vigyázz, ez nem ugyanaz, hogy a végzettségét már évekkel ezelőtt megszerezte! Figyelj arra is, hogy sok-sok éves tapasztalattal rendelkezzen abban, hogy mindezt hogyan adja át, hiszen ez egy másik kompetencia.

Ismerd meg az oktatókat, menj el nyílt napokra! Fontos, hogy lásd és teszteld a kémiát, kik azok, akik majd tanítanak, mentorálnak, támogatnak Téged abban, hogy tréner és szervezetfejlesztő légy.

Mi nem hiszünk a gyors megoldásokban. Ez a fajta működés megkívánja az érett személyiséget, a magas önreflexiós képességet, a megdolgozottságot. Fontos, hogy bárhol is állsz ezekben a dolgokban, a képzés során legyen lehetőséged ezekben is előrelépni. Te vagy a legfontosabb munkaeszköz, minden más is csak általad működik. Válassz olyan képzést, amelynek hossza, mélysége megadja ezt a lehetőséget. Legyenek benne olyan tréningtermen kívüli aktivitások, amik segítenek a szakmai személyiségfejlődésedben.

A tréner-tanácsadói szerep magas bizalomra, szakmaiságra, kölcsönös elköteleződésre épül. Ennek a kialakításához pedig idő kell. Akkor érdemes az egészbe belevágnod, ha a szorosan vett megvalósítás mellett ambicionálnak a – saját szervezeteden belüli vagy azon kívüli – megbízóid edukálása, a szemléletformálás, az elfogadottságod megteremtése is. Fontos, hogy az általad választott képzésben legyen lehetőséged fejleszteni a rendszerszemléletedet, és olyan eszközök elsajátítására, amelyek egy eredményes fejlesztési program megtervezéséhez, elindításához, illetve lezárásához, értékeléséhez szükségesek.

Olvastunk már olyan hirdetést is, amiben a következő állt: „Ha szeretnéd Te eldönteni azt, hogy mikor dolgozol, sokat szeretnél keresni, maximálisan szabad szeretnél lenni és kipihenten ébredni, legyél tréner!” Mi, akik 15 éve ebben a szakmában dolgozunk egy „picit” másként látjuk ezt. Minden ember eldöntheti, hogy mennyit dolgozik, és a döntésével járó következmény is a csomag része. Ha nem vállalati keretek közt, hanem vállalkozóként vagy szabadúszóként képzeled el magad, elengedhetetlen a vállalkozói kedv, bizonytalanságtűrés (magasabb, mint egy átlagembernek) és bizony sales véna is. Sokféleképpen lehet sales vénád, de ne hidd el, ha azt ígérik, hogy egyszer csak rád zúdul a sok munka, vagyis csak úgy hívni fognak, hogy pont téged akarnak. (Erről a témáról itt olvashatsz bővebben.)

Ha szívesen tanulnál tőlünk, várunk a Legacy Tréner-Tanácsadó-Facilitátor Képzésében Budapesten 2023. 02. 16-tól, részletek itt.

Márton Mónika
A Legacy ügyvezetője,
a Tréner-Tanácsadó-Facilitátor Képzés oktatója

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: FacebookLinkedInInstagram oldalainkon, valamint látogass el Spotify csatornánkra, és keress minket a Meetup.com-on: Budapesten és Debrecenben!

süti beállítások módosítása