LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Mit vár el egy vezetőtől az igazán sikeres csapatok vezetése?

2019. január 11. - Legacy Kft.

marbles_1.png

Mit tanulhat egy az üzleti szférában működő csapat és annak vezetője, mondjuk egy Broadway musical, vagy akár videójáték fejlesztő team-ek példájából? Az a helyzet, hogy nagyon is sokat. Ráadásul mindez tudományos alapokon nyugszik.

Sok éve foglalkozom csapatokkal és csoportokkal a felsőoktatásban és az üzleti szférában egyaránt, és ezt a munkámat hivatásomnak is tekintem. Mindig érdekelt, hogy mi lehet a siker titka, mitől lesz sikeres egyik vagy másik aspiráns és hogyan tudok én, mint fejlesztő szakember ehhez a lehető leghatékonyabban támogatást nyújtani.

Nagy izgalommal és érdeklődéssel vettem kézbe nemrég Barabási Albert-László Képlet című könyvét, mely „A siker egyetemes törvényei” alcímmel ismerteti annak legfontosabb összetevőit. A szerző Brian Uzzit idézve mutatja be azt a kutatást (forrás), amely több száz musical útját vizsgálta meg, azonosítva a siker és a kudarc összetevőit. Hogy miért pont a musicaleket? Hiszen a musicalek kapcsán nagyon sokszor csak a sztárok nevét jegyezzük meg, ki volt a rendező, a zeneszerző, ki volt a színésznő/színész, aki játszott benne. Pedig ezek a sikerek egyáltalán nem a sztárokon múlnak, sokkal inkább azon a csapaton, aki mögöttük áll.

Brian Uzzi szerint, a csapat sikerét az úgynevezett stratégiai egyensúly (sweet spot) határozza meg, ami múlik egyrészt a kulcsfontosságú szerepek betöltésén a csapatban, a „megszokott” és az „új”, vagyis a „konvenció és az innováció” megfelelő arányán mind a kapcsolatokban, mind az ötletekben és módszerekben.

marbles_2.png

Vedres Balázs, aki a CEU oktatója, kutatója is hasonló eredményekre jutott (forrás), amikor együtt játszó zenészek, majd videójáték fejlesztő csapatok sikerének kulcsát kereste. Arra jutott, hogy a siker kulcsa a tagok közötti tapasztalatok egyezőségén és különbözőségén, valamint a kapcsolatok minőségén is múlik. Sokszor csak a szoros barátságok tudják a nagyon eltérő tapasztalati háttér okozta jelenségeket áthidalni, ez azonban időnként akár kockázati tényezője is lehet a belterjesség kialakulásának.

Vedres Balázs szerint a „sokféleség, az újoncok és régi motorosok, a nagyon jó barátok és a felszínes ismerősök, akik most dolgoznak együtt először, mind kellenek ahhoz, hogy egy csapat sikeres legyen”.

Aztán amikor megvan a zseniális csapat, akkor a legfontosabb feladat onnantól a vezetőé, hiszen – és ez egyrészt evidenciának is tűnik – de James Bagrow közel 150.000 önszerveződő csapatot megvizsgálva, kutatásokkal is alátámasztható módon igazolta (Forrás), hogy minél inkább szívén viseli a vezető a csapat sikerét és minél dominánsabb szerepet játszik benne, az annál sikeresebbé válik.

Fejlesztő szakemberként és vezetőként ezek szerint arra nagyon sok figyelmet kell fordítanunk, hogy a csoportok és csapatok

  • megtartsák a régi motorosaikat,
  • folyamatosan támogassák az innovációt és a kreativitást új tagok bevonásával, mindezek lehetőleg akár különböző generációk tagjai is legyenek, növelve a diverzitást,
  • időnként akár külsősök bevonásával és az ő tapasztalatukkal és meglátásukkal gazdagítsák a csapat munkáját,
  • ezeken túlmenően az együttműködés fejlesztése és hatékonysága érdekében tartsák fókuszban a tagok közötti kapcsolatok minőségét.

Ez a munka nem könnyű, mindehhez a vezetőknek számos, a csoportos fejlesztő szakemberek által birtokolt tudásra, módszertanra, eszközökre és kompetenciákra van szüksége.

marbles_3.png

Véleményünk szerint a jövő sikeres csapatainak eredményes vezetői számára elengedhetetlen, hogy

  • rendelkezzenek csoportvezetési alapokkal,
  • helyén legyen a szereptudatosságuk és a szakmai önismeretük,
  • felismerjék a csoportdinamikai jelenségeket és tudjanak is vele mit kezdeni,
  • ismerjék a csoportfejlődés fázisait és azok speciális fejlesztési igényeit,
  • tudják hogyan kezeljék az ellenállást,
  • azonosítani tudják milyen fejlesztési eszközre van szükség az adott csoport és tagjai számára,
  • esetleg egy-egy tréninget ők is meg tudjanak tartani,
  • valamint magabiztosan tudjanak workshopokat, értekezleteket, meetingeket facilitálni kollégáik számára.

Ha csoportokat vagy csapatokat vezetsz és úgy érzed, hogy a sikeresség és hatékonyság érdekében hasznos lenne számodra a fent említett fejlesztői kompetenciákban fejlődni, akkor mi szívesen segítünk ebben számodra a hamarosan induló Tréner-Tanácsadó-Facilitátor képzéseinken.

A hamarosan induló budapesti és debreceni képzéseinkről bővebben olvashatsz itt.

Arról, hogy hogyan válassz képzést, ha érdekel a tréner-tanácsadói eszköztár pedig itt olvashatsz.

Árváné Dr. Ványi Georgina
Szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com

süti beállítások módosítása