LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Agilis családok, sziasztok!

2019. március 15. - Legacy Kft.

facial-2089059_1920.jpgAz agilitásról sokaknak kapásból a szoftverfejlesztés ugrik be annak ellenére, hogy maga a szemléletmód ennél jóval szélesebb körben alkalmazható. Az minden esetre biztos, hogy az agilis működést a munkahelyeken, szervezeti keretek között keressük. Pedig az otthonok falai közt, a családi működésben is gyakran tetten érhető. Ismerd meg az agilis családokat!

Az agilis szemlélet a folyamatosan és gyorsan változó világra adott válaszként alakult ki. Azon ma már senki nem csodálkozik, hogy a szervezeteknek tudniuk kell rugalmasan reagálni az ügyfeleik igényeire, és a termékeiket, szolgáltatásaikat minél rövidebb idő alatt piacra juttatni. Ettől függetlenül gyakran tapasztalunk egyéni bizonytalanságot az agilitás kapcsán: vajon tudok én ebben az új és idegen megközelítésben sikeresen dolgozni?

abandoned-ship-2441469_1920.jpg

Mi van, ha ez az egész nem is annyira új és idegen, csak a tapasztalatot másutt kell keresni? Hiszen az ember nem csak a munkanapjait tölti ebben a komplex és változó világban, hanem a magánéletét is. Ha jobban megnézzük, a családok életében is sokszor visszaköszönnek az agilis értékek és módszerek. Íme néhány példa.

Az agilitás egyik alapértéke, hogy a tervek szolgai követésével szemben előnyben részesítjük a változás iránti készséget. Tegye fel a kezét az a család, akiknél egyetlen nyár is úgy alakult, ahogyan előre eltervezték. A megrendelői elvárások – mit szeretnének a gyerekek – megváltozására rugalmasan reagált a rendszer. Hadd menjen el a legjobb barát / barátnő családjával a Balatonra! OK, addig szabadságoljuk a nagyit. A május végi új szenvedély a lovaglás, így a sporttábor helyett legyen inkább lovas.

wall-2794567_1280.jpg

Bár egy házasságnak megvannak a maga jogi aspektusai, a legtöbb esetben nem ezek szolgálják egy párkapcsolatban az élet alapját, hanem a közösen vallott értékek és az erre épülő viselkedési keretek. Ugyanez köszön vissza abban az agilis elvben, ami szerint a megrendelővel történő együttműködést többre értékeljük, mint a szerződéses egyeztetést. Beszéljük meg, ne jogászkodjunk.

Ha a felnőttek a család kapcsán igyekeznek valamit igazán jól csinálni, az a gyereknevelés. Ki ne szeretne jó szülő lenni? És ezen a ponton kerülnek elő a különböző tudatosan megválasztott megközelítések, módszerek és eszközök. Amit aztán az élet rendszeresen felülír, amikor az a bizonyos gyerkőc nem pont úgy működik, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva. És egy valóban jó szülő itt veti be azt az agilis elvet, ami az egyéneket és a kommunikációt előnyben részesíti a módszertanokkal és eszközökkel szemben. Reagáljunk a valódi szükségletekre és az adott helyzetre ahelyett, hogy azon bosszankodnánk, hogy de elvileg ennek nem is így kellene lennie.

bicycle-3045580_1920.jpgAz agilis működés célja, hogy rugalmas legyen, nem pedig kaotikus. Pontosan ugyanerre törekszenek a családok is, amikor igyekeznek a rengeteg teendőjüket és kötelezettségüket rendszerezni. A fehér tábla rajta a színes cetlikkel – ami egyébként pont a feladatok rendszerezését és nyomonkövetését szolgálná – mára a nem jól működő agilis szervezetek jelképévé vált. Mert persze nem a tábla meg a cetlik teszik a csodát, hanem az agilis elvek következetes alkalmazása. A fehér tábla családi megfelelője sok helyen parafából készül, és rajzszögekkel van rögzítve rajta mindaz, ami aktuálisan fontos a család számára. És amikor ilyennel találkozunk egy-egy baráti látogatás során, nagyon menőnek találjuk, pontosan azért, mert a megfelelő szemlélettel alkalmazva egy remek eszköz.

Szóval mielőtt végleg agilis-alkalmatlannak nyilvánítod magad, érdemes számba venned, hogy a munka világán kívül vajon mennyit gyakorlod az agilis elveket.

Nyíri Gabriella
Szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com

süti beállítások módosítása