LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Sztrókolózás - a jól működő csapatok egyik jellemzője

2019. június 28. - Legacy Kft.

social-media-3696893_1920.jpgMielőtt bárki azt hinné, valami elírásról vagy tárgyi tévedésről van szó, gyorsan vegyük ennek elejét! Mit is jelent a kifejezés, sztrók? Pontosabban mi az a jelentése, ami egy szervezetfejlesztéssel foglalkozó blogban releváns, és hogyan kapcsolódik mindez, a jól működő csapatokhoz?

A Tranzakció Analízis (TA) fogalmi rendszerének egyik kulcseleme a SZTRÓK, vagyis „egységes elismerés amit adok vagy kapok”. Az elmélet szerint a sztrókoknak 2 fajtája van, melyek verbálisan és nonverbálisan is megjelenhetnek.

Feltétel nélküli sztrókok
Ezekért nem kell tennünk semmit, a létezésünkért kapjuk, vagy adjuk a másiknak. Pozitív módja például, hogy „szeretlek”, „örülök, hogy látlak”, „de jó, hogy együtt dolgozunk”, de az egymásra mosolygás, a köszönés, mind-mind arról ad visszajelzést, hogy elismerjük a másik létezését.
A TA-ban létezik a negatív elismerés kifejezés is, vagyis van feltétel nélküli negatív sztrók is: „ki nem állhatlak,” „elegem van belőled”, de ezt a hatást kelti egy gúnyos mosoly, egy lekezelő fintor vagy az ignorálás is.

Feltételes sztrókok
A sztrók adást sok esetben valamilyen feltételhez kötjük, és akkor adunk vagy kapunk, ha a másik csinál valamit. Pozitívan ez például így nézhet ki: „Nagyon tetszett a prezentációd, jól strukturáltad a gondolataidat.” Ha azonban valamit nem jól csinált az, akinek a sztrókot adjuk, jó esetben így fogalmazunk: „Strukturálatlan volt a prezentációd, ami nehezítette a megértést.” Ez egy negatív sztrók az elmélet szerint, mégis építő jellegű. Vannak azonban olyan negatív feltételes sztrókok, amik nem támogatják a fejlődést, nem segítik, hogy jobbak legyünk: „Pocsék munka, komolyan, ezzel akarsz előállni a holnapi megbeszélésen?!”

faces-3597203_1920.jpgHogyan jellemzik tehát a jól működő csapatokat a sztrókok?

Egy ilyen teamben alapvetően sok sztrók cserél gazdát, ami azt is jelenti, hogy sok az interakció a tagok között. Ez azonban még nem elegendő, hiszen ha folyamatosan szapulják egymást a tagok, akkor is sok a sztrók, viszont destruktívan hat a csapatra. A mennyiségen túl a sztrókok minősége is fontos.

Milyen a jó minőségű sztrók?

Például nem félreérthető, és a kapó számára egyértelmű a jelentés tartalma, ellentétben például ezekkel:

  • „Ahhoz képest, hogy kezdő vagy, ezt tök jól csinálod!”
  • „Új csapattagként egész jól felvetted a fonalat.”
  • „Figyelj, nő létedre tényleg szuper jó vezető vagy!”
  • „Férfi létedre egész jól tolod az empátiát!”

Jó minőségűnek mondjuk azokat a sztrókokat is, amik reálisak, nem túlzók, ellentétben azzal, ha mázos, manipulatív a sztrók, ami például így hangozhat:

  • „Te vagy ennek a csapatnak a lelke, a mi szuperhősök!”
  • „Tényleg, én csak Rád számíthatok ebben a csapatban, nem tudom mi lenne velem nélküled!”
  • „Ti vagytok az én kis szipi-szupi csapatom, akikkel mindent el fogunk érni!”

balloons-3534209_1920.jpgIzgalmas tapasztalat számunkra, mint külső tanácsadók számára egy csapatot sztrók szempontjából figyelni:

  • Milyeneket használnak?
  • Van -e létjogosultsága a pozitív sztróknak?
  • A norma része-e a feltétel nélküli sztrók?
  • Kitől jön sztrók, kitől egyáltalán nem?
  • Tudják-e fogadni, ha kapnak? Ha nem, mit kezdenek vele?
  • Tudnak-e kérni, ha szükségük van rá?
  • Vissza tudják-e utasítani, amire nincs szükségük?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy hogyan lehet a sztrókok számát növelni és a minőségét javítani a csapatban?

A válasz nagyon egyszerű: el kell kezdeni adni. Bárki kezdi el, mivel a csapat egy rendszer, a rendszerbe bejut, és hat. Természetesen, ha ezt a vezető teszi, erősebb a hatás, hiszen az ő normaképző szerepe erősebb, mint a tagoké.
Ha ezt a változást egy teamcoaching folyamat támogatja, annak segítségével biztosan a jó minták rögzülnek, megtanulhatnak sztrókot adni, kérni, fogadni, visszautasítani.
Megtapasztalhatja a csapat a feltétel nélküli sztrókok kohézió- és lojalitás növelő erejét és a feltételes sztrókok teljesítmény növelő hatását.

Szívesen tanulnál tőlünk arról, hogy teamcoach-ként hogyan használhatod egyebek mellett a TA-t csapatok fejlesztésében? Akkor ott a helyed a november végén induló, ICF (Nemzetközi Coaching Szövetség) által akkreditált teamcoach képzésünkön

Márton Mónika
A Legacy ügyvezetője
a Legacy Teamcoach képzés egyik oktatója

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com: Budapesten és Debrecenben. Iratkozz fel a hírlevelünkre is!

süti beállítások módosítása