LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Hogyan legyél pálma?

2020. április 03. - Legacy Kft.

socratea_exorrhiza_600x330.jpg

Dél-Amerikában létezik egy olyan pálmafa, amely a talaj erodálására reagálva szépen lassan vándorol szilárd talajt keresve az erdőben, ahol új gyökeret tud ereszteni. Miután az új gyökerek megkapaszkodtak a földben, ez a pálmafa előrehajol és a régi gyökereit a levegőbe emeli – tehát vándorol tovább. A pálmafa itt azt jelenti számomra, hogy felismerem a nehézségeket, szembenézek velük és alkalmazkodom hozzájuk, annak érdekében, hogy végül erősebbé váljak. Sokan úgy nevezik reziliencia, avagy rugalmas alkalmazkodóképesség.

Öt héttel ezelőtt csatlakoztam a Legacy csapatához, és pontosan öt hete dolgozom a karanténnak nevezett otthonunkból. Szerencsésnek érzem magam, mert elég idő telt el ebben a helyzetben, hogy megtapasztalhassam a távmunka előnyeit és buktatóit egyaránt, viszont sikerült ez idő alatt átlendülnöm a mélypontokon és közben kialakítanom egy új rendszert az életemben, amiben most működöm. Ebből a rendszerből merítek pár ötletet és néhány olyan gondolatot, amelyek talán hasznodra válhatnak, ha épp te is hasonló cipőben jársz és otthonról dolgozol.

A hatékonyság másképpen megfogalmazva az az állapot, amikor a befektetett erőforrásokkal jól gazdálkodva elérjük a kívánt hatást, eredményt. Az elmúlt időszakban viszont az a tapasztalat, hogy ebben a megváltozott helyzetben a személyes hatékonyság csökkent, amelynek kiváltó oka, hogy az érzelmi, szellemi, és anyagi stabilitás csökkent. Vannak olyan külső tényezők, amelyekre nem tudunk oly mértékben hatással lenni, ahogyan azt valójában szeretnénk. Azonban van egy, amire biztosan hathatunk, és ez a saját belső stabilitásunk. Te észrevetted magadon, hogy kevésbé vagy fókuszált? Összefolyik a munka és a magánélet? Állandó tűzoltásban vagy? Ha ismerősek ezek a tünetek, akkor hasznos lehet a következő pár tipp, hogy újra megtaláld a saját belső stabilitásodat, nekem ezek segítettek:

socratea_exorrhiza_4zz.jpg

1. Napirend, új szokások

A napirend abban segít nekem, hogy struktúrát ad a napjaimnak, teendőimnek. Minden hétfőn készítek magamnak egy listát, amiről jó érzéssel tudom a nap végén kihúzni az elvégzett feladatokat. Bővebben erről a műfajról és ennek elsajátításáról a legutóbbi bejegyzésünkben olvashattok, Szabó Tamara: Karanténi új szokások címmel.

2. Megfelelő környezet

Kerestem magamnak egy csendes kis sarkot a lakásban, ahol munka közben rendet tartok magam körül, és csak a legszükségesebb eszközöket tartom az asztalon, elteszek mindent, ami elvonná a figyelmemet. Maximum egy kis növény és egy pohár víz van a munkaeszközökön túl előttem.

3. Telefon, video hívás

Sokkal többet használom a telefont, mint korábban, és még többet a video beszélgetést, legyen szó munkatársakról, családról vagy barátokról. Ugyan nem ér fel egy személyes találkozóval, és továbbra is hiányzik a személyes interakció, viszont jelen korlátok között egyelőre ez minősült a legjobb eszköznek. Mi például a csapat meetingjeink előtt bejelentkezünk hamarabb, hogy együtt kávézzunk és tartsunk kötetlen beszélgetéseket, amik egyébként egy konyhában, liftben, vagy a folyosón történnének meg. A családommal és barátaimmal is rendszeresen szervezek virtuális „programot” valamelyik platformon keresztül, és az eddigi tapasztalatim alapján ezek mind nagyon jól sültek el. Lassan megtelik egy fotóalbumom az ilyen „videokonferenciákról” készült képekkel. Bízom benne, hogy egyszer majd mosolyogva fogunk visszaemlékezni ezekre is, addig is jókat mulatunk rajtuk.

30053641211_9332b92896_c.jpg

4. 20-20-20 szabály

Sokkal jobban beszippant a virtuális munka, mint gondoltam, ezért muszáj gyakrabban szünetet tartanom. Ilyenkor nyújtózkodom egyet, hozok egy pohár vizet magamnak, vagy gyakorlom a 20-20-20-as szabályt. Ennek az a lényege, hogy 20 percenként 20 méter távolságra nézz el és legalább 20 másodpercig tartsd ott a tekinteted. Ez edzésben tartja majd a szemizmaid is. Meglátod, a nap végén ezért majd nagyon hálásak lesznek a szemeid. 

5. Egyensúly és szabadság

A szellemi és érzelmi töltődés mellett a testi egészségemre is odafigyelek, hetente rendszeresen mozgok, különben borul az a bizonyos mérleg. Ebben az online gyakorlások, edzések jelentenek hatalmas segítséget, hiszen akikhez eddig jártam gyakorolni például jógát, ők most elérhetővé tették virtuálisan is az óráikat. Rengeteg saját testsúlyos edzés létezik, nem kell különösebben beruházni ahhoz, hogy vigyázzunk az egészségünkre. Az elmúlt hetekben kipróbáltam olyan új mozgásformákat is, amikre valószínűleg sosem mentem volna el élőben, és ez által fel is ruháztam magam egyfajta szabadsággal, amiből mostanában nem sok jut. A választás szabadságával. 

Az elmúlt időszakban megtanultam egyensúlyozni azért, hogy biztonságban tudjam a szeretteimet, akiket webkamerán keresztül láthatok már hónapok óta, az új kollégáimat, akikkel amióta együtt dolgozom sosem találkoztam még személyesen, és újra szerveztem az esküvőnket, amire már egy éve vártunk és készültünk a vőlegényemmel. A pálmafához vezető út nem könnyű, hiszen a levegőben kell egyensúlyoznunk, amíg megtaláljuk azt a bizonyos szilárd talajt, viszont közben megerősödünk és rugalmasabbak leszünk, mint valaha.

Ha érdekel és szeretnél többet megtudni a témáról, csatlakozz te is a Virtuális csapatmunka programunkhoz.

Képek innen, innen és innen.

Herold Lilla
Junior szervezetfejlesztő, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com: Budapesten és Debrecenben. Iratkozz fel a hírlevelünkre is!

süti beállítások módosítása