LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Egészséges emberek, egészséges csapatok, egészséges szervezet

2022. január 28. - Legacy Kft.

egeszseges3.jpeg

Nemrég olvastam egy cikket a kiégés, a mentális egészség és a munkahely kapcsolatáról, amelyben a következő mondat gondolkoztatott el: „…a munkahelyed az idődért, a tapasztalatodért és a munkádért fizet, nem a lelkedért”. Az alap mondanivalóval még akár egyet is tudok érteni, annyival egészíteném ki, hogy a lelkedért közvetlenül nem. Mert szerencsére egyre inkább az tapasztaljuk, hogy a felelős munkahelyek elkezdtek erre is figyelmet, energiát és pénzt fordítani. Továbbá, hogyha a fizet szót kicsit másképpen értelmezzük, amennyiben kiégett, motiválatlan, alulteljesítő emberek fogják alkotni a csapatot, szervezetet, akkor fizetni majd eszerint kell.

A covid járvány okozta felfordulás kevés pozitívumának egyikeként élem meg, hogy akár egyéni, akár szervezeti szinten figyelmünk lett rá, és ”legális” lett a mentális egészségünkkel foglalkozni. Kezdik felismerni a munkáltatók, hogy az egészéges emberek egészséges csapatokat hoznak létre, az egészséges csapatok pedig egy egészséges szervezetet. Van olyan, hogy a szervezet ismeri fel, hogy az emberek fásultak, motiválatlanok, közel vannak a kiégéshez. S van, hogy a munkavállalók jelzik, hogy valami nem stimmel. A végeredmény szempontjából talán mindegy is, amennyiben elkezdődik a fejlődés, a tudatosság, a felelősségvállalás mind a három szinten.

egeszseges2.jpeg

Egészséges emberek

Sok szempontból megvizsgáltuk már, hogy mi kell ahhoz, hogy mentálisan rendben legyünk. Legyünk reziliensek, érzelmileg agilisak, és vannak arra is megfontolandó javaslatok, hogy hogyan legyünk boldogok!

Én inkább arra hívnám fel a figyelmet, hogy az elsődleges felelősség nálunk van. A mi kezünkben van a lehetőség, hogy jól legyünk. Emellett támogathat a csapat minket, adhat a nekünk a cég lehetőséget, hogy részt vegyünk mondjuk egy stresszkezelő tréningen.

Ha nem vállalunk felelősséget magunkért, akkor azt is érdemes szem előtt tartanunk, hogy nem csak a saját egészségünknek ártunk. Mert fejlesztő szakemberként hiszem, hogy egy egészséges csapat, egy egészséges szervezet alappillérei az egészséges emberek.

Egészséges Csapatok

Én, mi abban hiszünk, hogy az egyének fejlődése hatással van csapatok működésére. Egy-egy egyéni szinten történő elmozdulás kiegyensúlyozottabbá, eredményesebbé, sikeresebbé teszi, teheti a csapatokat. 

Konkrétan kaptunk olyan visszajelzést egy ügyfelünktől, hogy azoknál a csapatoknál, ahol teamcoaching keretében foglalkoztunk a csapatok ”egészségével” érezhetően és mérhetően is nőtt a team spirit. Egy egészséges csapat pedig hozzájárul a szervezet sikeréhez és az egyének kiteljesedéséhez.

egeszseges.jpeg

Egészséges Szervezet

Ahhoz, hogy mitől egészséges egy szervezet, három szempontot vennék figyelembe. Nem fontossági sorrendben: egyrészt el tudja látni az alapvető feladatát, úgy is fogalmazhatnék, kielégíti a vevői, ügyfelei szükségleteit. Másrészt ki tudja elégíteni a munkavállalói igényeket, ahogy egy kolleganőm fogalmazott: „…a munkahely nem az a hely lesz, ahol leadjuk a teljesítményünket és felvesszük a fizetésünk. Hanem a munkához kapcsolódik öröm, tanulás, fejlődés…”. S nem utolsó szempontként kielégíti a saját igényeit is, rentábilis, képes fejlődni, innovatív…

Azt gondolom, mind a három szint hatással van egymásra, és tudják egymást billenteni negatív vagy pozitív irányba. Mind a munkáltatói oldalnak, mind a munkavállalói oldalnak azt javaslom, legyen figyelmünk arra, hogy egészséges emberek között, egy egészséges csapat részeként, egy egészséges szervezetben dolgozhassunk.

 

 

Tasnádi Roland 
tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: FacebookLinkedInInstagram oldalainkon, valamint látogass el Spotify csatornánkra, és keress minket a Meetup.com-on: Budapesten és Debrecenben!


süti beállítások módosítása